KUSTUTA

Sealihaga tangu-kruubisuppi tuntakse külasupi või taluspojasupi nime all. Kuigi külasuppi keedetakse ka värske sealihaga, siis meie arvates jääb see eriti mõnus just suitsulihaga (nt suitsuribiga).

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

100 g odrakruupe

2 l vett

1 kg kondiga sealiha

- näiteks suitsuribi või suitsusinki

soola ja musta pipart

paar loorberilehte

300 g kaalikat

2 suurt porgandit

2 sibulat

soovi korral tükk juursellerit või 1 petersellijuur

400 g kapsast

6 kartulit

praadimiseks õli

maitserohelist

Valmistamine

Pane kruubid eelmisel õhtul külma veega likku. Pese kruubid, pane soolaga maitsestatud vette keema. 

Pane suitsuliha potti ning lisa külm vesi. Kuumuta keemiseni, koori hoolikalt pinnale tekkiv vaht. Alles siis, kui vahtu enam ei lisandu, lisa sool-pipar ja loorbrilehed. 

Lisa potti kooritud ja tükeldatud kaalikas. Koori ja haki porgandid ja sibulad ja petersellijuur või juurseller (kui kasutad). Keeda kümmekond minutit, siis lisa tükeldatud kapsas (kui kasutad). Koori kartulid, lõika tükkideks, lisa potti. 

Kui liha on pehmeks keenud, võta see potist välja. Eemalda liha kontidelt ja lõika väikesteks tükkideks. Pane uuesti potti. 

Lisa keedetud kruubid, maitsesta supp parajaks. Lase mõned minutid kaane all tõmmata, puista peale maitseroheline ja serveeri. Soovi korral paku hapukooresilmaga. 

Nipid ja soovitused:

  • Kruupide eelnev leotamine ei ole tegelikult üldse oluline. Samuti võib kruupe keeta samas potis, kus ülejäänud suppi. Lihtsalt lisa kruubid esimesena, keeda veerand tundi, siis lisa liha ja järjest ülejäänud komponendid.
  • Sibula võib esmalt pannil õlis kergelt läbi praadida.
  • Laktoosivaba versiooni jaoks kasuta laktoosivaba hapukoort või serveeri suppi lihtsalt hapukooreta. 
  • Silvia Kalvik soovitab oma raamatus "Pühade- ja tavanditoidud" teha külasuppi mihklipäeval. Kalviku retseptis pole kapsast, küll aga juursellerit ja juurpeterselli.
LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 04.08.2018 15:39

Meie perele, sh lastele (5,7,9), meeldis väga. Rassolnik on üks me lemmiksuppe, nii et kruupidega suitsulihasupp läks samuti hästi peale. Soojendades läks veelgi paremaks, nii et võib korraga suurema potitäie keeta. </br> Lihaks oli pakk Rakvere ribisnäkki, millest keetsin leeme. Hiljem lisasin puhastatud ribisnäkiliha ning ca 300 g tükeldatud suitsutatud talusinki.

Eve Link
postitatud 11.09.2018 22:01

See on ütlemata hea supp, meie kutsume seada külasupiks.