Lyoni salat (Salade Lyonnaise)

Prantsusmaalt Lyoni linnast pärit tüüpiline bistroosalat, kus kohtuvad mõrkjas kähar endiiviasigur (meil müügil kui friseesalat), soolane peekon ja pošeeritud muna.  Kui soovid toekamat salatit, siis võid lisada praetud kanamaksa, sinihallitusjuustu, röstitud Kreeka pähkleid, rohelisi ube vms. Kähara endiiviasiguri asemel võid kasutada ka võilillelehti või rukolat.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
25 minutit
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Salat:

140 g Rakvere toorsuitsupeekoni kuubikuid

1 sl oliiviõli praadimiseks

1 terve kähar endiiviasigur

Vinegrettkaste:

3 sl oliiviõli

1 sl punase veini äädikat või sidrunimahla

2-3 tl Dijoni sinepit

1 hakitud väike šalottsibul

soola ja musta pipart

Munad:

4 hästi värsket muna

1 sl valge veini äädikat

soola ja vett

Valmistamine

Kuumuta suurel preapannil lusikatäis õli. Lisa peekonikuubikud pannile ning prae keskmisel kuumusel 10-15 minutit, kuni peekonikuubikud on kaunid ja krõbedad. Tõsta peekonikuubikud kurnlusikaga köögipaberile tahenema. 

(Kui soovid salatile lisada krutoone, siis prae nüüd pannil saia- või nisuleivakuubikud krõbedaks). 

Tõsta 3 sl kuuma praerasva suurde kaussi, vispelda juurde veiniäädikas, sinep, hakitud sibul ja sool-pipar. Siis nirista vähehaaval juurde õli, kuni saad kena vinegrettkastme. Sega juurde peekonikuubikud ja tükkideks rebitud salatilehed, siis jaota salat neljale taldrikule. 

Kuumuta potis umbes 5 cm vett tasase keemiseni, maitsesta soolaga ja lisa veiniäädikas. Lisa ettevaatlikult munad ning keeda 2-3 minutit, kuni munavalge on hüübinud. 

Tõsta pošeeritud munad kurnlusika abil salatikuhjadele, jahvata veskist veidi värsket pipart juurde ja serveeri kohe. Süües tuleks muna kohe katki teha, et vedel munakollane salatikomponentidega ühilduks. 

LISA KOMMENTAAR