Kartulivorstid

Raplamaal söödi vanasti jõulude ajal hoopis kartulivorste.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg kartuleid

300 g läbikasvanud sealiha või suitsuliha

1 suur sibul

köömneid

majoraani

soola ja musta pipart

hoolikalt puhastatud seasoolt

Valmistamine

Koori ja riivi kartulid jämeda riiviga. Pese kartulid külmas vees hoolikalt puhtaks, et võimalikult palju tärklist kätte saada. Nõruta kartulid ja lase nt köögirätikul taheneda. 

Haki sibul. Haki (suitsu)liha väiksemateks tükkideks. Prae liha ja sibul kergelt kuumal pannil kuldseks. Lisa maitseained, sega riivitud kartulitega. 

Pese seasooled hoolikalt, täida lehtri abil kartulitäidisega. Keeda soolaga maitsestatud vees poolpehmeks, umbes 10-15 minutit. 

Enne serveerimist küpseta vorste 220-kraadises ahjus, kuni need on kuldpruunid. 

Fotod: Katrin Press

LISA KOMMENTAAR

Helme
postitatud 13.12.2015 16:39

Kartulivorst on pärit Vigalast ja Vigala inimesed ei prae kunagi liha ega sibulat ja ei pane ka suitsuliha.

Maret Kollin
postitatud 13.12.2015 19:11

Nii kaua kui ma mäletan,olen teinud vanaemaga koos kartulivorste.Siin Konuvere kandis ei praeta liha ega sibulat (ka verivorsti tehes) ja kartul tükeldatakse väikseks kuubikuks, maitseainetest pipart ei kasuta. Vorstid keedetakse ja nii jääb ootama ahju panekut.

XXL
postitatud 14.12.2016 19:29

Kas on teada palju umbes vorsti sellest kogusest saab? Ette tänades!

Pille
posted on 15.12.2016 08:53

XXL, veidi üle kilo!

XXL
posted on 15.12.2016 17:53

Tänan info eest ! :)

Kaja Treumuth
postitatud 15.12.2017 18:21

Kartulivorste tegin eelmised jõulud esmakordselt. Ju tegin ma midagi vist valesti, et midagi jäi nagu vajaka. Võib olla üritan sel korral uuesti. Kogemus puudub, siis ei oska ka võrrelda, kuna pole kartulivorsti ennem saanud ka.