4 muna
100 g suhkrut
60 g nisujahu (u 1 dl)
55 g kartulitärklist (u 1 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:5 dl hapukat moosi, nt õuna-pohlamoosi
500 g maitsestamata või vähese suhkruga kohupiimakreemi
Sefiir:300 g suhkrut
1 dl vett või mahla
näpuotsaga sidrunhapet
2 želatiinilehte soovi korral
Valmista põhi:
Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ettevaatlikult omavahel segatud kuivained. Kalla tainas 26 cm võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud (lahtikäivasse) koogivormi ning küpseta 200kraadises ahjus 25 minutit.
Kummuta jahtunud tordipõhi vormist välja ja lõika kaheks kihiks.
Täida kook moosi ja/või kohupiimakreemiga.
Valmista sefiir: keeda suhkrust, veest/mahlast ja sidrunhappest siirup - tasasel tulel kulub kümmekond minutit, temperatuur peaks olema 118 C (pehme kuulikese staadium e. soft ball stage). Samal ajal vahusta munavalged tugevaks ja läikivaks vahuks. Vahustamist jätkates vala peene nirena juurde kuum siirup ja jätka vahustamist veel ümber 10 minutit.
Kui serveerid torti samal päeval, siis pole želatiini kasutamine üldse vajalik. Kui soovid, et kaunistused ka järgmisel päeval veel kenasti kuju hoiavad, siis võid lisada ka veidike želatiini vahustamise lõppfaasis (žélatiin lahusta tilgas vees või kuumas mahlas).
Pane sefiir kondiitripritsi sisse ja kaunista tort vastavalt soovile ja meelepärast otsikut kasutades.
Ma tegin tegelikult sefiiri neljast munavalgest (ka muid komponente oli selle võrra rohkem), aga ühevärvilise tordi jaoks piisab kolmemunavalgesefiirist ka. Kui teha värviline tort (a la roosad lilled ja rohelised lehed ja valge põhitoon), siis võib neli munavalget ka võtta.
Millist mahla sobivad sefiiridele? Palun sinult nõu...
Tegin esimest korda sefiiri ja tuli välja! Kasutasin poemahla (granaatõuna-õuna), mis on üldjuhul väga magusad ning seega oleks pidanud ka sidrunhapet natuke rohkem panema. Jäi natuke läilaks, kuid tordi peal ei saanud nii väga aru.
Tere! ma prooviks tordi vahele panna rabarberi moosi. Kas see sobib sefiiriga kokku?(teen sefiiri tavalise veega)
Tegin sefiiri selle retsepti järgi, siirup jäi väga vedel, kas ikka 2 dl Vett või mahla on õige kogus? Ja sefiir jäi kah selline vormitu.
Reet, ma jään nüüd natuke vastamisega hätta. Ma olen üsna kindel, et ise olen siirupi keetnud rohkest mahlast/veest ja kontrollinud, et siirupi temperatuur oleks 118C. Samas nüüd guugeldades on võetud 3 munavalge ja 300 g suhkru kohta vedelikku nii vaid 0,25 dl (alla 2 supilusikatäie) kuni 300 ml, enamus aga seal 1 dl kanti. Põhiline on see, et siirupi temperatuur oleks korrektne (too kuulus "soft ball stage") - kuivema seguga jõuad selleni kiiremini, "vedelamaga" veidi aeglasemalt lihtsalt.
Retsept töötas väga häst!
Sefiiri valmistasin ühe koguse, biskviiti ja kohupiimakreemi kaks :)
Lemmik!
Sefiiritort
Uhke pidulauaehe. Fotol olev tort on valmistatud jõhvikamahla abil, kaunistatud sefiiriroosidega (kasutasin M1 otsakut).