Magus linnasekeeks

Linnaseekstraktiga maitsestatud puuviljarohke nätske leib/kook/keeks :)

Antud kogusest saad 2 väikest pätsi. 

(Lisapildil on UKs populaarne "fruity malt loaf", mis peaks olema selle retsepti poeversioon). 

Kogus
2 pätsi
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1.5 dl kuuma kanget musta teed

175 g linnaseekstrakti + veidi pintseldamiseks

85 g tumedat muscovado suhkrut

300 g seemneteta heledaid ja tumedaid rosinaid ja

tükeldatud kuivatatud aprikoose või tükeldatud kuivatatud ploome

2 suurt muna

300 g nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

0,25 tl mixed spice vürtsisegu soovi korral

Valmistamine

Kuumuta ahi 150 kraadini. Määri kaks 450 g keeksivormi võiga, vooderda küpsetuspaberiga. 

Kalla kuum tee kaussi, lisa linnaseekstrakt, suhkur ja kuivatatud puuviljad*. Sega hoolega, siis klopi juurde munad. 

Sega jahu küpsetuspulbriga, siis lisa kaussi. Sega hoolega läbi ja tõsta tainas kohe ettevalmistatud vormidesse.

Küpseta 150-kraadises ahjus umbes 60 minutit, kuni leivad on kerkinud ja läbi küpsenud. Võta leivad ahjust välja, pintselda pealt linnaseekstraktiga ja lase jahtuda.

Võta leivad vormidest välja. Naudi kohe või keera küpsetuspaberisse ja pane 2-5 päevaks jahedasse - see muudab leivad veelgi nätskemaks. 

Lõika viiludeks, määri peale või ja serveeri. 

Nipid ja soovitused:

  • Briti briti autori Gary Rhodesi retseptis on kasutatud vaid heledaid ja tumedaid rosinaid, BBC versioonis on mixed dried fruit segu. Lihtsaim "mixed dried fruit" segu sisaldabki lihtsalt erineva suuruse ja tooniga (seemneteta) rosinaid. Peenemates segudes on ka aprikoose, jõhvikaid, ploome, ananassi- või virsikutükke jm. 
  • Gary Rhodesi tunnustatud versioonis on jahu kahe keeksi kohta 350 g (veidi tummisem), BBC versioonis 250 g (veidi nätskem). Valisime kuldse kesktee. 
  • Gary Rhodesi retseptis suhkrut eraldi lisatud ei ole, kogu magusus tuleb maltoosast ehk odralinnase ekstraktist. Nii on ka maitsev, aga tume muscovado teeb veidi intensiivsema maitse ja annab ka veidi jumet juurde. 
  • Gary Rhodesi retseptis oli lisatud ka veidi piparkoogivürtsi meenutavat mixed spice segu.
  • Soreeni linnasekeeksis on kasutatud lisaks nisujahule ka linnasejahu. Kui Sul peaks seda kapis olema, siis võid paar lusikatäit lisada. 

Loe veel:

Allikas: BBC Good Food + Gary Rhodesi (1960-2019) retsept raamatust "New British Classics". Pildi tegi Juta Kübarsepp

LISA KOMMENTAAR