Sidruni-kohupiimakook

Mõnusalt sidrunimaitselise kohupiimatäidisega muretainapõhjal kook. Olenevalt sidrunite suurusest ja mahlasusest võta 1-2 sidrunit.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

150 g nisujahu (ca 2,5 dl)

2 sl suhkrut

näpuotsaga soola

100 g külma võid

2 sl külma vett

Kate:

3 muna

100-125 g suhkrut

250 g maitsestamata kohupiima

100 g hapukoort

2 sl nisujahu

1-2 sidruni peenelt riivitud koor ja pressitud mahl

Valmistamine

Haki sõelutud jahu, või ja suhkur kausis noaga puruseks. Lisa külm vesi ja sõtku kiiresti tainaks. Hoia 10 minutit jahedas.

Rulli tainas kergelt jahusel laual õhukeseks ning vooderda sellega 22-24 cm läbimõõduga pirukavorm. Pane 20 minutiks sügavkülma (siis ei tõmba tainas küpsedes nii palju kokku).

Eelküpseta 200kraadises ahjus 10 minutit, kuni põhi on veidi kollakas.

Vahusta munad suhkruga, lisa edasi vahustades muud ained. Vala täidis eelküpsetatud pirukapõhjale.

Küpseta 200kraadises ahjus veel umbes 30 minutit, kuni tainaservad on kuldsed ja pirukatäidis hüübinud.

Serveeri külmalt - eriti hästi maitseb kook järgmisel päeval.

Nipid ja soovitused:

  • Sidrunid on erineva suuruse ja mahlasusega. Mina võtan tavaliselt 2 keskmise suurusega sidrunit ja nende peenelt riivitud koore - siis on sidruni maitset ikka tunda. 
  • Riivi koogitäidisesse vaid sidrunikoore kollane osa! 

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Erka
postitatud 08.07.2007 12:11

Järgisin retsepti ja tulemuseks oli..... tõeliselt maitsev kook. Sidrunimaitseline kohupiimatäidis on kooginautlejatelt kõvasti kiidusõnu pälvinud. Jätan retsepti edaspidigi käeulatusse! :))

Pille @ Nami-Nami
postitatud 16.11.2009 14:03

Kulla Elbajonn, tore, et Sul kook hoopis teist nägu tuli :) Mina olen seda kooki nüüd aastate jooksul mitu-mitu-mitu korda teinud ja alati just sellist veidi tihket kohupiimakooki. Polegi midagi biskviidi- või sufleelaadset teha üritanud. Mulle meeldib just sellisena. Punkt. Aga maitse üle muidugi ei vaielda.

elbajonn
postitatud 15.11.2009 12:43

juuresolev pilt kujutab endast võibolla õiget põhja, katte puhul on ilmselt munade kloppimisega kiireks läinud. kook ise on ikka hoopis teist karva ja kerkib ka ilusti ja muidugi maitse...mmmmmmmmmm järgmine kord teen pildi ka

Eve
postitatud 28.01.2012 16:48

Üks retsept, mille juurde ma alati ikka tagasi tulen. Väga hea kook. :)

gurmaan
postitatud 20.06.2012 15:44

sulab külaliste suus....

Maria V @ FB
postitatud 21.01.2013 13:32

Väga lihtne, aga väga mõnus krõbe põhi.

fänn
postitatud 30.12.2014 10:55

kasutasin kahte sidrunit ja kook sai väga hapu. muidu oleks olnud mõnus kook, seega edaspidi kui ma kunagi veel peaks seda kooki tegema, kasutaks kindlasti vaid ühte sidrunit!

Gerli
postitatud 04.03.2015 12:59

Olen mitu korda teinud ja kook on tõesti maitsev. Suhkrut olen pannud vähem. Kohupiimasõbrana teen alati täidist topeltkoguse :) Täna tegin sama kooki aga sidruni asemel panin apelsini ning tulemus oli ka väga hea :)

Pille
postitatud 15.04.2020 09:37

Mul oli hiidsuur sidrun, võtsin sellest pool. Jube hea kook ikka :)

Pille
postitatud 01.02.2024 08:05

Minu pilt aastast 2013:

Pille
postitatud 01.02.2024 08:06

Ja aastast 2009:

Pille
postitatud 01.02.2024 08:07

Aastal 2020 olen sellise pildi teinud:

Kristi
postitatud 18.01.2025 00:05

Serveeri külmalt - kas see tähendab, et hoia enne serveerimist suisa külmkapis või et serveeri lihtsalt jahtunult?