Sklandrausis ehk Läti köögiviljapirukas

Sklandrausis on Lätis populaarne pirukas - rukkitainapõhjal on porgandi-kartulitäidis, maitsed annavad köömned. Algselt pärit Kurzeme liivlaste köögist. Pirukat süüakse jahtunult, kõrvale juuakse piima või teed. 

2013. a. sügisel andis Euroopa Komisjon sellele pirukale geograafilise tähise 

Kogus
u 10 pirukat
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Rukkitainas:

300 g rukkijahu

50 g searasva või hapukoorevõid

1 dl vett

1 sl jahvatatud köömneid

0.25 tl soola

Kartulitäidis:

500 g keedetud kartuleid

1 dl täisrasvast piima

50 g hapukoorevõid

0.25 tl soola

Porganditäidis:

500 g keedetud porgandeid

2 muna

200 g hapukoort

1 dl mett

Kate:

200 g hapukoort

1 sl mett

0.25 tl vanillisuhkrut

0.25 tl jahvatatud kaneeli

Valmistamine

Valmista esmalt rukkitainas. Sega köömned, rasv/või ja soe vesi, siis sõtku juurde rukkijahu. Tainas peab olema ühtlane ja elastne. Rulli tainas kergelt jahusel laual 3-5 mm paksuseks. Siis lõika sellest ümmargused u 12 cm läbimõõduga kettad ja tõsta need ahjuplaadile. Servad näpista umbes 1 cm kõrgusele kokku. 

Kartulitäidise jaoks suru äsjakeedetud kartulid katki, lisa piim, või ja sool. Jaota kartulimass pirukate põhja umbes 5 mm kõrguse kihina.

Porganditäidise jaoks hõõru keedetud porgandid läbi sõela või riivi peenelt. Sega mee, hapukoore ja munadega. Jaota porganditäidis pirukatele kartulitäidise peale, samuti umbes 5 mm kihina. 

Küpseta 180-kraadises ahjus, kuni tainas on krõbe ja täidis kenasti kuldpruun.

Samal ajal sega katteained omavahel (hapukoor, mesi, vanill). Võta valmis pirukad ahjust välja ning määri kohe peale veidi hapukooresegu. Puista peale kaneeli. 

Serveeri soojalt või külmalt, kõrvale paku piima, petti, teed või skabputra hapuputru. 

LISA KOMMENTAAR