Tiramisu veloce e. Jamie kiire tiramisu

Jamie Oliveri versioon kuulsast Itaalia desserdist sisaldab dessertveini, tumedat šokolaadi ja apelsini. See versioon ei sisalda muna, nii et sobib hästi neile, kelles toores muna võõristust tekitab.

Kogus
kuuele kuni kaheksale
Valmistusviis
Sügavkülmutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

15 Savoiardi küpsiseid

2 dl kanget kohvi

4 sl suhkrut

500 g mascarpone toorjuustu

2 vanillikauna

1.25 dl Vin Santo veini või magusat šerrit või Marsala veini

1 apelsini mahl ja riivitud koor

100 g kvaliteetset tumedat šokolaadi (vähemalt 70%)

Valmistamine

Võta umbes 20-25 cm läbimõõduga madal kauss või muu nõu ning laota savoiardi küpsised kenasti üksteise kõrvale (ja osaliselt üksteise peale).

Maitsesta kohv 2 sl suhkruga, vala see küpsistele, nii et kõik küpsised oleksid kohviga koos.

Samal ajal pane mascarpone kaussi ja klopi ülejäänud suhkruga kohevamaks.

Lõika vanillikaunad pikuti pooleks, kaabi seemned mascarpone sekka. Jätka mascarpone vahustamist, lisades peene nirena dessertveini/šerri. Segu peaks olema pehme ja läikiv. Kui kreem liiga paks tundub, siis lisa veidi apelsinimahla. (Ülejäänud mahl pressi Savoiardi küpsistele).

Määri mascarponekreem niisutatud Savoiardi küpsistele. Riivi peale tumedat šokolaadi (või tee noaga õhukesi laastusid). Kaunistuseks puista peale veidi riivitud apelsinikoort.

Hoia serveerimiseni külmas.

Retsept on mugandatud Jamie Oliveri raamatust "Jamie's Italy", pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Baileys

Maailmakuulus ja esimene kooreliköör Bailey’s Original Irish Cream mõeldi välja Iiri joogimeistrite poolt 1974. a. Tegemist oli täiesti uut tüüpi likööriga, mille üheks komponendiks sai rõõsk koor. Kõigest viis aastat hiljem müüs liköör, mis loodi just naistele, üle miljoni kasti aastas ning pani aluse täiesti uuele kategooriale.

Baileyse edu saladus peitub maitses, mis on pärit Iirimaa puhtast loodusest. Enam kui 90% koostisosadest on pärit just sealt, imporditakse vaid kakao ja vanilliin, mida pole võimalik kohapeal kasvatada. Baileys Irish Cream segatakse kokku ainult firmale teadaoleval meetodil ja muidugi ka ülimalt salastatud retsepti järgi. Baileyst toodetakse tänini vaid Dublinis. 

Tootja: Baileys
Maaletooja: AS Prike

Profa
postitatud 27.03.2009 09:10

Kuna alles oli ca 12 Savoiardi küpsist ainult, tegin koogi kaussi, mitte plaadile. Minu mugandustega kiire Tiramisu nägi välja selline - 12 küpsist, 250g mascarponet, 80g suhkrut, 200 ml kanget kohvi, 100 magusat koduveini, 50 ml amarettot, pool tl vanillisuhkrut. Mikserdasin mascarpone koos suhkru, veini ja laimimahlaga ühtlaseks, panin kausi põhja mõned küpsised, immutasin suhkru ja amarettoga maitsestatud kohviga, määrisin kreemi peale ja edasi läksid küpsised ja kreem risti-rästi kuidas juhtus. Täna hommikul maitstes tundus suurepärane

zoozi
postitatud 04.04.2009 23:02

Väga mõnus!

Martiina
postitatud 28.01.2016 19:32

Väga mõnus tiramisu!