240 g nisujahu
0.5 tl söögisoodat
0.75 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
140 g magedat toasooja võid
100 g fariinsuhkrut
150 g peenikest suhkrut
1 suur muna
1 tl vanilliekstrakti
250 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)
Maldoni meresoola helbeid pealepuistamiseks
Sega mõõtekannus jahu, sooda, küpsetuspulber, sool omavahel.
Hõõru toasoe või fariin- ja tavalise suhkruga kohevaks. Lisa edasi vahustades muna ja vanilliekstrakt. Sega õrnalt juurde jahusegu ning viimasena jämedalt hakitud šokolaad.
Suru tainas käte abil ühtlaseks pätsiks, pane kaussi ja kata toidukilega. Pane vähemalt 24 tunniks, soovitavalt 36 tunniks ja maksimaalselt kuni 72 tunniks külmkappi tahenema.
Võta tainas külmkapist välja ning võta jäätisekulbi vm suure lusika abil sellest umbes 75-grammiseid tainapalle.
Suru käte vahel pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. (Kui tainas pehmenema hakkab, siis pane uuesti külmkappi tahenema). Jäta piisavalt ruumi küpsiste vahele, sest need vajuvad küpsedes laiali (umbes 6 küpsist tavalise ahjuplaadi kohta on piisav).
Puista igale tainapallile veidi meresoolahelbeid.
Küpseta 175-kraadises ahjus 16-20 minutit, kuni küpsised on servadest kuldsed ja keskelt veel heledad.
Võta küpsetusplaat ahjust välja ja libista küpsised kohe ettevaatlikult metallrestile vm alusele jahtuma! (Küpsised on üsna pehmed sel hetkel, aga jahtudes tahenevad ja muutuvad krõbedaks servadest).
Retsept on mugandatud David Leite retseptist, mis ilmus ajalehes New York Times 2008. a. suvel. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
tahaks neid teha ühele sünnipäevale, ainult tekkis küsimus, et palju küpsiseid sellest taignakogusest tuleb?
Mina tegin umbes 40 (g) pallid, muidu tundusid liiga suured) ja sain täpselt 25 pallikest. Ütleks, et küpsiste suurus oli väga hea :)
kirjas ju, et 20. Plaanin ise ka lähiajal teha:) Kui sa ennem saad tehtud, anna teada:)
Väga maitsvad, ainult järgmine kord vähendan veidi sooda kogust, sest maitses tundsin seda kergelt.
Nämmi, kui head pole kunagi midagi paremat söönud lihtalt võrratu!!XD
Kui selle taigna 24ks tunniks külmkappi panin ja peale selle seal välja võtsin, oli see tainas nii kõvaks hangunud. Ei tea, kas arvestasin mingeid koostisosasid valesti.
Kristel, eks Sa peadki veidi tainal pehmeneda laskma. See seismine on rohkem jahu gluteeni lõdvestamiseks jms tarbeks mõeldud. Või läheb külmas ju tõesti kõvaks, aga toas pehmeneb veidi.
metsikult maitsvad. juba taigen on superhea, esimene küpsis aga lihtsalt sulas suus. ülejäänud läheb sünnipäevakingiks kallile sõbrale:)
kuna laps tahtis küpsiseid kohe, mitte ülehomme, siis panime juba valmis pätsidena sügavkülma tunnikeseks - väga head tulid. järgmine kord varusime rohkem aega, olid ööpäeva tavalises külmkapis, aga vahest küll aru ei saanud, sama head olid.
Laste lemmikud. Tulid super maitsvad.
Kas pallikesed tuleb natuke laiaks vajutada enne ahjupanekut?
Jaa: "Võta tainas külmkapist välja ning võta jäätisekulbi vm suure lusika abil sellest umbes 75-grammiseid tainapalle. Suru käte vahel pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile." :)
Siin tegin mina vea ja panin pallid ahjuplaadile. Pisikesed paksukesed tulid. :D
Minu küpseid tuli 16, aga järgmine kord teen 2 plaadil :)
Võtsin siin toodud retsepti aluseks, muutsin mõnda asja ja tulid suurepärased küpsised.</br> Teiste lugejate jaoks aga - 36tunnine taigna külmkapis hoidmine on ebavajalik. Taina kokkuvajumine ja gluteeni baasil toimuvad reaktsioonid ei võta rohkem kui 15-30 minutit. </br>Küpsisetaigna puhul on see ka üsna ebavajalik, sest küpsisetaigen ongi loomult selline, et paned palli plaadile ja siis vajub laiali. Nii et kes soovivad selle retsepti järgi talitada: ei ole tarvis nende küpsiste tegu mitu päeva ette planeerida. Saladus ei seisne taigna külmikus hoidmises, vaid õiges küpsetustehnikas. Selle peab aga igaüks vastavalt oma ahju eripäradele ise käppa saama. Head küpsetamist!</br>
Mõnusad!
Imelised küpsised!
Need on nii head! Teen neid kogu aeg.
Ülihead küpsised! Söö toorelt tainast või küpseta. Tegin 70grammised pallikesed ja surusin lamedamaks. Eriti hea oli koos vaniljejäätisega, superretsept, aitäh :)
kas või asemel võib margariini kasutada?
tsuka, meie arvame, et võiga küpsised maitsevad oluliselt paremini, aga kui Sul on mingi lemmikmargariin, siis võid proovida.
Margariin ei taha sulada nii nagu või, seega ei vahustu ka väga hästi. Vähemalt küpsetusmargariiniga ei toiminud, sest lõpptulemus ei saanud selline nagu peab - seest nätske, pealt krõbe.
Hääd!
Küpsised olid imelised!!
Ok
Üli head
yummy yummy in my tummy.
Helloo
kaua on valmistusaeg mul ei näita seda?
Küpseta 175-kraadises ahjus 16-20 minutit, kuni küpsised on servadest kuldsed ja keskelt veel heledad.
Ameerika šokolaadiküpsised (Chocolate Chip Cookies)
Suured ja magusad, hästi ameerikalikud. Nende konkreetsete küpsiste õnnestumise ja hea maitse saladus seisneb 36-tunnises külmkapis seismises, nii et alusta küpsiseteoga varakult. Valmis küpsised on servadest krõbedad ning keskelt veidi vintsked. Parimad veidi jahtunult, nii et küpseta korraga vaid niipalju küpsiseid, kui plaanite õhtu jooksul ära süüa.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.