Ameerika šokolaadiküpsised (Chocolate Chip Cookies)

Suured ja magusad, hästi ameerikalikud. Nende konkreetsete küpsiste õnnestumise ja hea maitse saladus seisneb 36-tunnises külmkapis seismises, nii et alusta küpsiseteoga varakult. Valmis küpsised on servadest krõbedad ning keskelt veidi vintsked. Parimad veidi jahtunult, nii et küpseta korraga vaid niipalju küpsiseid, kui plaanite õhtu jooksul ära süüa.

Kogus
umbes 20 suurt küpsist
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

240 g nisujahu

0.5 tl söögisoodat

0.75 tl küpsetuspulbrit

0.5 tl soola

140 g magedat toasooja võid

100 g fariinsuhkrut

150 g peenikest suhkrut

1 suur muna

1 tl vanilliekstrakti

250 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)

Maldoni meresoola helbeid pealepuistamiseks

Valmistamine

Sega mõõtekannus jahu, sooda, küpsetuspulber, sool omavahel.
Hõõru toasoe või fariin- ja tavalise suhkruga kohevaks. Lisa edasi vahustades muna ja vanilliekstrakt.
Sega õrnalt juurde jahusegu ning viimasena jämedalt hakitud šokolaad.
Suru tainas käte abil ühtlaseks pätsiks, pane kaussi ja kata toidukilega. Pane vähemalt 24 tunniks, soovitavalt 36 tunniks ja maksimaalselt kuni 72 tunniks külmkappi tahenema.
Võta tainas külmkapist välja ning võta jäätisekulbi vm suure lusika abil sellest umbes 75-grammiseid tainapalle. Suru käte vahel pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. (Kui tainas pehmenema hakkab, siis pane uuesti külmkappi tahenema). Jäta piisavalt ruumi küpsiste vahele, sest need vajuvad küpsedes laiali (umbes 6 küpsist tavalise ahjuplaadi kohta on piisav).
Puista igale tainapallile veidi meresoolahelbeid.
Küpseta 175-kraadises ahjus 16-20 minutit, kuni küpsised on servadest kuldsed ja keskelt veel heledad.
Võta küpsetusplaat ahjust välja ja libista küpsised kohe ettevaatlikult metallrestile vm alusele jahtuma! (Küpsised on üsna pehmed sel hetkel, aga jahtudes tahenevad ja muutuvad krõbedaks servadest).

Retsept on mugandatud David Leite retseptist, mis ilmus ajalehes New York Times 2008. a. suvel.

LISA KOMMENTAAR

blonduanna
postitatud 25.01.2010 14:11

tahaks neid teha ühele sünnipäevale, ainult tekkis küsimus, et palju küpsiseid sellest taignakogusest tuleb?

Küpsisekunn
posted on 02.04.2016 20:15

Mina tegin umbes 40 (g) pallid, muidu tundusid liiga suured) ja sain täpselt 25 pallikest. Ütleks, et küpsiste suurus oli väga hea :)

tiina
postitatud 30.01.2010 01:02

kirjas ju, et 20. Plaanin ise ka lähiajal teha:) Kui sa ennem saad tehtud, anna teada:)

Küpsisefänn
postitatud 07.09.2010 20:41

Väga maitsvad, ainult järgmine kord vähendan veidi sooda kogust, sest maitses tundsin seda kergelt.

Margarita
postitatud 29.10.2010 22:31

Nämmi, kui head pole kunagi midagi paremat söönud lihtalt võrratu!!XD

Kristel
postitatud 15.11.2010 21:36

Kui selle taigna 24ks tunniks külmkappi panin ja peale selle seal välja võtsin, oli see tainas nii kõvaks hangunud. Ei tea, kas arvestasin mingeid koostisosasid valesti.

Pille @ Nami-nami
postitatud 16.11.2010 09:34

Kristel, eks Sa peadki veidi tainal pehmeneda laskma. See seismine on rohkem jahu gluteeni lõdvestamiseks jms tarbeks mõeldud. Või läheb külmas ju tõesti kõvaks, aga toas pehmeneb veidi.

blonduanna
postitatud 09.02.2011 18:41

metsikult maitsvad. juba taigen on superhea, esimene küpsis aga lihtsalt sulas suus. ülejäänud läheb sünnipäevakingiks kallile sõbrale:)

Ester
postitatud 23.10.2016 16:58

kuna laps tahtis küpsiseid kohe, mitte ülehomme, siis panime juba valmis pätsidena sügavkülma tunnikeseks - väga head tulid. järgmine kord varusime rohkem aega, olid ööpäeva tavalises külmkapis, aga vahest küll aru ei saanud, sama head olid.

Karima
postitatud 04.12.2016 13:46

Laste lemmikud. Tulid super maitsvad.

pole just proff
postitatud 24.03.2017 20:51

Kas pallikesed tuleb natuke laiaks vajutada enne ahjupanekut?

Pille
posted on 24.03.2017 21:54

Jaa: "Võta tainas külmkapist välja ning võta jäätisekulbi vm suure lusika abil sellest umbes 75-grammiseid tainapalle. Suru käte vahel pätsiks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile." :)

Mari
posted on 31.07.2019 21:03

Siin tegin mina vea ja panin pallid ahjuplaadile. Pisikesed paksukesed tulid. :D

Kelli
postitatud 03.05.2017 22:05

Minu küpseid tuli 16, aga järgmine kord teen 2 plaadil :)

Hobipagar
postitatud 15.08.2017 18:59

Võtsin siin toodud retsepti aluseks, muutsin mõnda asja ja tulid suurepärased küpsised.
Teiste lugejate jaoks aga - 36tunnine taigna külmkapis hoidmine on ebavajalik. Taina kokkuvajumine ja gluteeni baasil toimuvad reaktsioonid ei võta rohkem kui 15-30 minutit.
Küpsisetaigna puhul on see ka üsna ebavajalik, sest küpsisetaigen ongi loomult selline, et paned palli plaadile ja siis vajub laiali. Nii et kes soovivad selle retsepti järgi talitada: ei ole tarvis nende küpsiste tegu mitu päeva ette planeerida. Saladus ei seisne taigna külmikus hoidmises, vaid õiges küpsetustehnikas. Selle peab aga igaüks vastavalt oma ahju eripäradele ise käppa saama. Head küpsetamist!

Sille
postitatud 04.06.2018 14:25

Mõnusad!

Kätlin
postitatud 06.08.2018 21:28

Imelised küpsised!

Üks pisike puu
postitatud 10.01.2019 19:17

Need on nii head! Teen neid kogu aeg.

Suzlik
postitatud 04.07.2019 13:42

Ülihead küpsised! Söö toorelt tainast või küpseta. Tegin 70grammised pallikesed ja surusin lamedamaks. Eriti hea oli koos vaniljejäätisega, superretsept, aitäh :)