3 sl toasooja piima (45 ml)
1,75 tl kuivpärmi (5 g)
85 g toasooja võid
45 g suhkrut
5 g soola (1 tl)
1 suur muna
215 g nisujahu
Kate:0,5 dl heledat maisisiirupit
2 tl vanilliekstrakti
170 g toasooja võid
300 g suhkrut
2,5 g soola (0,5 tl)
1 suur muna
145 g nisujahu
Lisaks:Sega väikese kausis piim ja 2 sl sooja vett. Lisa pärm ja sega, kuni pärm on lahustunud. Segu peaks veidi vahutama.
Sega lauamakseris või, suhkur ja sool kreemjaks ja kohevaks. Klopi juurde muna. Lisa vaheldumisi jahu ja pärmi-piimasegu. Mikserda tainast 7-10 minutit, kuni see on ühtlane ja sile ja kausi seintelt lahti lööb.
Määri 23x33 cm koogivorm (sügavusega vähemalt 5 cm) võiga, siis kummuta tainas vormi sisse. Kata tainas toidukile või puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas 2,5-3 tundi kerkida ehk vähemalt kahekordseks.
Kuumuta ahi 175 C.
Katte jaoks sega väikeses kausis siirup, vanilliekstrakt ja 2 sl vett. Sega lauamikseris või, suhkur ja sool ühtlaseks ja kreemjaks (u 5-7 minutit). Klopi juurde muna. Lisa vaheldumisi jahu ja siirupisegu. Tõsta segu lusikatäite kaupa kerkinud koogipõhjale, siis määri see spaatli või lusikaselja abil üsna ühtlase paksusega kihiks laiale.
Küpseta 175-kraadises ahjus 35-45 minutit. Valmis kook on pealt kuldpruun, seest aga üsna niiske. Lase koogil vormis jahtuda, siis puista peale tuhksuhkrut.
Allikas: NY Times
Gooey Butter Cake
USAst St Louis'i linnast pärit kook. Väidetavalt on seda tüüpi kook pärit 1930ndaist, kui üks St Louisi kondiiter ajas suhkru ja jahu kogused sassi. Kuna jahu oli vähe, siis kook ei kerkinud - ja kuna suhkrut oli palju, siis kook on veidi krõbe suhkru karamelliseerumise tõttu.