Munad tilli-oapadjal ehk baghali ghatogh

Põhja-Iraani tüüpiline roog.
NB! Tilli läheb vaja umbes liiter!!!

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

6 sl magedat võid

0.5 tl kollajuurt ehk kurkumit

4 küüslauguküünt

1 l hakitud värsket tilli (5 klaasitäit)

2.5 dl kuivatatud võiube (pane likku)

0.25 tl jahvatatud safranit

1.25 l vett

soola ja musta pipart

4 toorest muna

Valmistamine

Pane oad eelmisel õhtul külma veega likku.

Sulata või 30 cm praepannil mõõdukal tulel. Lisa kollajuur ja hakitud küüslauk ning prae umbes 3 minutit, kuni küüslauk on aromaatne.
Lisa 7,5 dl hakitud tilli ning nõrutatud oad. Kuumuta umbes 2 minutit, kuni till on veidi kokku vajunud.
Lisa uhmris tambitud safran ning vesi, kuumuta keemiseni. Alanda kuumust, kata pann kaanega ning hauta parajalt vaiksel tulel umbes 1,5 tundi, kuni oad on pehmed.
Maitsesta soola-pipraga ning lisa ülejäänud till.
Suru lusikaseljaga tilli-oapadja sisse 4 lohku. Löö igasse lohku üks toores muna. Jätka kuumutamist umbes 3 minutit, kuni munad on veidike hüübinud.
Enne serveerimist puista peale veel safranit.

Nipid ja soovitused:

  • Põhja-Iraanis kasutatakse selle roa tegemiseks (värskeid) põldube. Mujal võib kasutada eelnevalt leotatud võiube, neerube või põldube. 
  • Valik Pärsia retsepte Nami-Namis

Anissa Helou retsept on mugandatud USA ajakirjast Saveur (Issue #145/March 2012, Baghali Ghatogh (Lima Beans with Eggs and Dill))

LISA KOMMENTAAR