Õuna-mandli-martsipanipirukas

Selles hõrgus koogis on kasutatud riivitud õunu, martsipani ja mandlilaaste.

Mõistliku hinnaga seemneid, pähkleid ja kuivatatud puuvilju leiate Germundi veebipoest. 

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

180 g nisujahu

85 g suhkrut (1 dl)

125 g võid

1 väike muna

Kate:

50 g võid

150 g martsipani

1 sl nisujahu

1 laimi mahl

4 suurt hapukamat õuna

25 g mandlilaaste (Germund)

Valmistamine

Valmista esmalt tainas - sega jahu, suhkur ja külm või puruseks, siis lisa muna ja sega tainas ühtlaseks.

Suru tainas võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26 cm koogivormi. Pane pirukapõhi 30 minutiks külmkappi ootama.

Eelküpseta pirukapõhja 10 minutit 200-kraadises ahjus.

Samal ajal riivi martsipan jämeda riiviga. Sulata väikeses potis või, lisa riivitud martsipan ning laimimahl ja jahu. Kuumuta segades, kuni mass on ühtlane. Tõsta pott tulelt.

Riivi õunad jämedalt, puista eelküpsetatud pirukapõhjale. Kalla martsipani-võisegu ühtlaselt peale, kõige peale puista mandlilaastud.

Küpseta 200-kraadises ahjus veel umbes 30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.

Pildi tegi Marit Soobik.

LISA KOMMENTAAR

vandiste
postitatud 30.08.2011 21:53

Rahvas, mis te siin veel passite! Ruttu pirukat küpsetama. Võin kinnitada, et nii head õunapirukat ei olnud ma ammu söönud. Kui õunu saan, läheb kohe tegemiseks.

Mari-Liis
postitatud 25.09.2011 22:43

Oli õnn maitsta sedasama kooki, Kirsikese küpsetatuna. Ülihea! Kindlasti teen ise ka.

kirsike
postitatud 26.09.2011 12:44

Ühinen kiitusega, tõesti selleaastane uus ja hea üllataja!

Silja
postitatud 27.09.2011 13:53

Väga-väga hea. tegin sidrunimahalaga kuna laimi hind oli parasjagu poes üllatav- ju pole hooaeg. Panin Odense martsipanimassi (60% mandleid -mmm), mis pole nii magus ja lisasin u 4-5tl suhkrut juurde. Ja lõppkokkuvõttes üks parimaid üunakooke, mida ma saanud olen. Pole väga magus ka.

Karolin K @ Facebook
postitatud 07.10.2011 12:33

Kui ma esimese ampsu sellest koogist võtsin, oli reaktsioon umbes selline ''et minge pekki kui hea see on:D'', kuna kõik foorumis seda nii hirmsasti kiitsid, siis võtsin ka selle koogiteo ette. See oli igati õige otsus ja kindlasti saab tulevikus seda korduvalt tehtud. Imeline! Ja maitseb kõigile! ;)

Eha-Kai
postitatud 13.10.2011 08:38

Mõnusalt väga õunane!

Helena
postitatud 16.10.2011 20:37

Panin taigna vormi põhjale ja surusin külgedele, külmkapis oli kauemgi kui 30 min. Siis torkasin ahju ja külgedelt vajus põhi kõik alla. Ehk siis tuli täiesti lame põhi, ilma külgedeta. Milles viga võis olla? Maitse muidu oli koogil hea.

Marju
postitatud 05.09.2012 09:54

Kasutasin Odense martsipani, mida on küll väga hea riivida, kuid kui retsepti järgi hakkasin kuumutama segades, kuni mass on ühtlane, siis martsipan ju ei sula ja tekkis üks ühtlane suur martsipani pall, mida oleks olnud raske ühtlaselt koogile panna. Seega lisasin rõõska koort, et segu oleks vedelam. Lõpuks tuli kook väga maitsev, õuna oleks võinud isegi poole rohkem panna, oleks veelgi mõnusam.

Liina
postitatud 18.09.2012 21:24

Kusjuures mul oli täpselt sama mure, martsipan ei sulanud. Aga ma siis puistasin selle pehme massi ühtlaselt koogile ja ajasin lusikaga laiali. Järgmine kord proovin nagu sinagi :)

dunham
postitatud 23.10.2012 23:16

Tegin täpselt retsepti järgi, aga minu jaoks liiga õunane. Martsipani maitset eriti ei tundnudki, ega ta ka hästi sulanud. Ilmselt martsipani viga. Üldiselt normaalne kook, kuid rohkem ei tee.

Maarit
postitatud 30.03.2013 21:43

Ahhh, tõeliselt suurepärane kook! Nii hea õunane ja üleüldse super! Natuke läks teistmoodi kui retseptis, kuna ostsime kogemata martsipani, mis oli pooleks šhokolaadiga, aga läks see käiku ja sobis väga hästi sinna ning ma arvan, et tegi koogi magusamaks, kui vist tegelikult olema peaks, kuid minu meelest oli lihtsalt nii hea see magus kiht. Ning ka põhjas kasutasime veidi täistera jahu, mis mulle endale väga meeldib. Kiidusõnad ainult :-)

Maia
postitatud 19.11.2013 23:38

Esimesel tegemisel tundus, et on palju mässamist selle martsipani riivimise ja sulatamise ja põhja külmas hoidmise jms-ga. Aga teisel korral mõtlesin kõik sammud ette läbi ja tegelikult oli väga lihtne ja kiire tegemine nii luksusliku koogi jaoks. Minu uus suur lemmik.

Ene
postitatud 11.02.2014 09:57

Tehtud ja übermaitsev sai. Kasutasin ka Odensee martsipani ja panin kõik sellest 200 g tuubist ära. Oli sama mure, et martispan ei sulanud, kuid soojana oli piisavalt pehme, et see õunte peale lusikaga määrida. Miskipärast ostsin poest automaatselt haput sort õunu Granny Smith ja need sobisid imehästi. Martsipani magus ja õunte hapu olid paigas. Kindalsti teen lähiajal uuesti. Ja proovin ka rõõsa koorega vedeldamise ära :)

Piret
postitatud 30.09.2018 18:59

<p>Tegin perele täna seda kooki. Tulemus oli väga huvitav ja hea. Kook ise on keskmisest pidulikum ja suudaks kindlasti üllatada ka külalisi. Nagu siin juba on kirjutatud, ei sulanud ka minul martsipani- või mass. Seega kasutasin nippi ja lisasin terve paki kohvikoort tekkinud martsipani-või segule ja ka suhkrut paar lusikatäit.</br> Kartsin et seda koore-või-martsipani segu jääb liiga vedel ja panin kokku mitte 1 aga 2 spl jahu lisaks aga tundub et oleks võinud piirduda ka 1 spl jahuga(nagu oli kirjas retseptis). Õuna sisu koguses hakkasin ka kahtlema ja kui olin laotanud 4 riivitud õuna eelküpsetatud põhjale siis oli kohe aru saada et vaja on juurde panna õunu. Seega riivisin 4 õuna juurde. Kokku tuli riivitud õunte kiht umbes 1-2 cm paks. Peale küpsemist jäi umbes 1 cm alles. Kõige peale raputasin jahvatatud mandleid sest kodus parasjagu laaste ei olnud. </br>Kook on imeline ja üks suur uudne üllatus minu jaoks.</p>