500 g varajast kartulit
2 suurt värsket tervet makrelli e. skumbriat või 4 ilusat makrellifileed
2 sl oliiviõli
1 sidruni mahl
1 purustatud küüslauguküüs
väike kimp siledalehist peterselli
100-150 g jupp chorizo vorsti (mitte viilakaid!)
soola ja musta pipart
Hõõru kartulid puhtaks, siis keeda soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Nõruta ja lase veidi jahtuda.
Fileeri makrell, aseta kalafileed madalasse ahjuvormi. Sega oliiviõli, sidrunimahl, purustatud küüslauk ja hakitud petersell omavahel, maitsesta soola-pipraga ja vala kalale. Lase maitsestuda.
Koori soovi korral kartulid, siis lõika kartulid väiksemateks tükkideks.
Lõika chorizo väiksemateks tükkideks.
Pane grillahi kuumenema.
Kuumuta pliidil suur praepann. Lisa chorizo-kuubikud ja prae tugeval tulel umbes 2 minutit, kuni vorstidest hakkab õli eralduma.
Lisa tükeldatud kartulid ja prae 8-10 minutit, kuni kartulid on kenasti pruunistunud ja kohati krõbedaks muutunud.
Kui chorizo-kartulisegu on peaaegu valmis, siis aseta kalafileed ahjupanni kohale asetatud restule. Küpseta kuumas grillahjus 5-8 minutit, kuni kalanahk on kuldne ja kala küpsenud.
Retsept on mugandatud Briti ajakirjast Delicious (Grilled mackerel with potato and chorizo hash). Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Pille.
Kus Eestis värsket makrelli või makrellifileed osta saab?
Tanel, eks sellega natuke kehvad lood on. Mul õnnestus tunamullu kahel korral neid pealinna Sadama Turult osta (ja mõlemal korral tegin just seda rooga), aga eks tuleb parematelt kalakaupmeestelt nõuda (Pepe Kala, Kalakala jms).
Grillitud makrell chorizo ja kartulitega
Hispaania-hõnguline roog värske makrelli, suitsutatud paprikaga maitsestatud chorizo-vorsti ning (varajaste) kartulitega.