225 g külma võid (lõika väiksemateks tükkideks)
150 g pruuni suhkrut (nt tume muscovado)
100 g tavalist suhkrut
2 suurt muna
2 tl vanilliekstrakti
Kuiv segu:420 g täisteranisujahu
1.5 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
0.5 tl peenikest soola
Lisaks:200 g hakitud tumedat šokolaadi või šokolaadinööpe
Pane või ja suhkrut köögikombaini või mikserisse ning töötle ühtlaseks (väldi liigset segamist!).
Lisa ükshaaval munad, sega ühtlaseks. Lisa vanilliekstrakt.
Sõelu kuivained kaussi, sega läbi ja sega seejärel või-suhkru-munavahu hulka. Sega vaid niipalju, et ained omavahel seguneksid.
Nüüd sega juurde hakitud šokolaad - seda võid teha ka käsitsi.
Vormi tainast suured ümarad pätsid (mina võtsin kuhjaga supilusikatäie) ning laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (jäta piisavalt ruumi küpsiste vahele, sest need vajuvad küpsedes laiali. Mina olen pannud umbes 8 pätsi plaadi peale ja küpsetanud neli plaaditäit).
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni küpsised on pealt kaunult kuldsed.
Võta ahjust välja, lase hetk jahtuda ja siis tõsta metallrestile jahtuma. Jahtumise käigus muutuvad küpsised kõvemaks.
Õhukindlas karbis säilivad need küpsised umbes 3 päeva maitsvatena.
Retsept on mugandatud Kim Boyce'i raamatust "Good to the Grain: Baking with Whole-Grain Flours". Suhkru kogust olen tugevasti vähendanud.
Superhead küpsised, tegelikult parimad, mis olen söönud! Kõik, kes on maitsnud, kiidavad samuti. See tume suhkur ja täisterajahu on kuidagi eriti mõnusas koosluses tumeda šokolaadiga ja mis peamine - mitte liiga magus, täpselt paras! Seda, kas kolm päeva maitsvatena seisavad, ei oska tunnistada, sest siiani pole küpsiselaarid rohkem kui päeva üle elanud :) Vanilliekstrakti asemel kasutasin vaniljesuhkrut ja soodat ka ei pannud, lisasin selle asemel rohkem küpsetuspulbrit.
Väga maitsvad, mõnusad õhukesed ja krõbedad.
Šokolaadiküpsised täisterajahust
Ameerikalikult suured ja üsna magusad chocolate chip cookies, mis on valmistatud täisterajahust.