Popina gluteenivaba porgandikook

Popina kerge ja mahlane porgandikook sobib gluteeni- ja laktoositundlikele. Popina kook tehti sidruni ja sarapuupähklitega, ent kook maitseb hästi ka apelsini ja mandlitega tehes.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

5 muna

2 vahatamata apelsini või sidrunit (mahl ja riivitud koor)

25 ml kirsiviina (Kirsch, soovi korral)

250 g suhkrut

250 g riivitud porgandit

250 g pähklijahu - nt

jahvatatud sarapuupähkleid või mandleid

2 tl küpsetuspulbrit

65 g maisitärklist

Sidruniglasuur:

300 g tuhksuhkrut

3 sidrunit või 2 apelsini (mahl + veidi koort kaunistamiseks)

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Pane munakollased, sidrunikoor ja -mahl, Kirsch, suhkur, riivitud porgandid, jahvatatud sarapuupähklid ja küpsetuspulber kaussi ja klopi ühtlaseks. Sõelu juurde maisitärklis ja sega tainas õrnalt ühtlaseks.

Vahusta eraldi kausis munavalged tugevaks vahuks. Sega hästi õrnalt ülejäänud taina hulka. 

Tõsta tainas ettevalmistatud 24 cm lahtikäiva koogivormi sisse. Küpseta 180-kraadises ahjus 45 minutit, kuni kook sõrmega katsudes veidi vetruv tundub. (Kontrolli koogi küpsust ka puutikuga).

Lase koogil vormi sees täiesti jahtuda.

Samal ajal valmista sidruniglasuur. Sega tuhksuhkur ja sidrunimahl parajalt vedelaks glasuuriks. Tõsta jahtunud kook tordialusele, nirista peale sidruniglasuur. Kaunistuseks puista peale riivitud sidrunikoort.

NB! Koogi võib paar päeva varem valmis küpsetada - maitse ainult paraneb.

Retsept on mugandatud Londonis tegutseva Isidora Popovići raamatust "POPINA: Book of Baking" (Popina carrot cake)

LISA KOMMENTAAR

Pille @ Nami-Nami
postitatud 28.01.2011 09:27

Mõnusalt õhuline ja maitsev kook. Tegin küll jahvatatud mandlite ja apelsinimahlaga, aga ikka oli hea!

Kristiina Pärle
postitatud 09.02.2011 07:56

meie pere ka kiidab! Väga maitsev kook! Tegime selle apelsin-mandel variandi :)

Els
postitatud 21.03.2011 23:25

Tegin sidrunimahla ja sarapuupähklitega. Väga hea tuli! Selleks, et põhi niiskeks ei jääks, tuleks kook ahjust võttes vist kohe vormist välja võtta ja restile panna.

Miu
postitatud 12.08.2012 22:42

Mul tekkis retsepti vaadates küsimus - millest erilisest on tehtud seal nimetatud kirsiviin? Tavaline viin peaks olema gluteenitalumatusega inimestele keelatud...

Jessica
postitatud 01.05.2014 18:34

Kui päevad varem valmis teha, siis peaks seda hoidma külmkapis?

Ave
postitatud 07.11.2014 21:14

Samuti kiidan. Minu jaoks sai algne retsepti variant liiga vänge. Seepärast riivin nüüd taignasse vaid ühe koore. Tegin näiteks apelsini ja laimiga.