Porgandihalvaa Gajar Halwa

Kuigi meie kutsume halvaaks eelkõige pähklipõhiseid maiustusi, siis Indias valmistatakse mitmeid halvaanimelisi maiustusi hoopis köögiviljadest. Sobib hästi diwali-lauale!

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

325 g jämedalt riivitud porgandit

6 dl piima

4 sl vett

0.5 tl jahvatatud kardemoni

100-150 g suhkrut (olenevalt porgandite magususest)

2 sl võid

0.25 tl safranit

peotäis hakitud pähkleid - nt

mandleid või pistaatsiapähkleid või india pähkleid

Valmistamine

Kuumuta piim ja vesi paksupõhjalises potis, sega aeg-ajalt. Kui vesi kergelt mullitama hakkab, lisa riivitud porgandid ja kardemon. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda kõige madalamal kuumusel ilma kaaneta potis, iga mõne minuti järel segades. Seda peab tegema seni, kuni peaaegu kogu piim on aurustunud-imendunud - umbes 45-60 minutit.

Siis sega juurde suhkur, või ja safran ning tõsta kuumust. "Keeda" segu, kuni kogu vedelik on aurustunud ja potis on pehme kuivemapoolne segu.

Tõsta portsjonvormidesse, kaunista hakitud pähklitega ja serveeri vanillijäätisega.

Retsept on Beyond the Plate toidublogist, tillukeste mugandustega. Pildi tegi TSHEBURASHKA.

LISA KOMMENTAAR

Tsheburashka
postitatud 29.03.2012 23:34

Lisaks mandlitele panin ka peotäie rosinaid sisse. Pooleteist tunniga mina piima välja keeta ei suutnud. Lõpuks lasin lihtsalt läbi sõela.

Merli
postitatud 16.03.2013 14:49

Tervitus! Tegin porgandihalvaad. Kuna aga tegemist on India retseptiga, siis igaks juhuks surfasin veidi enne veel ringi kui kohe eestikeelse retsepti järgi toimetama hakkasin. Minu tehtud porgandihalvaa sisaldas peene riiviga riivitud porgandit, millest mahla võimalikult palju välja pigistasin (kellel on mahlamasin, siis ideaalne moodus kuiva porgandi ära kasutamiseks on just see magustoit). Toitu valmistasin pannil ja mitte piima, vaid vahukoorega. Lisasin samale kogusele u 350g riivitud porgandile 400 ml vahukoort. Segasin ja vaaritasin kuni segu oli enam-vähem kuivem. Lõpuks lisasin suhkru ja tegin muud toimetamised. Väga nämma tuli!