2 sl heledaid rosinaid
2 sl korinte e. väikeseid tumedaid seemneteta rosinaid
4 sl retsinat või muud dessertveini
30-40 viinapuulehte (varrejupid lõika ära)
4 sl oliiviõli
1.25 dl ümarateralist risotoriisi (nt Arborio)
1 väike hakitud sibul
1 hakitud küüslauguküüs
4 sl piinia- või seedermänniseemneid
2 sl peenelt riivitud sidrunikoort
1 tl soola
2 sl hakitud värsket tilli
2 sl hakitud värsket münti
vett
punase veini äädikat või sidrunimahla
Sega rosinad ja korindid retsinaga, lase vähemalt 1 tund, soovitavalt üle öö seista.
Kui kasutad värskeid viinapuulehti, siis kuumuta suures potis vesi keemiseni. Lisa paarikaupa viinapuulehed, blanšeeri neid umbes 2 minutit, kuni lehed pole enam erkrohelised. Nõruta, loputa külmas vees ja suru kergelt kuivaks. Pane kõrvale.
Kui kasutad konservitud viinapuulehti, siis võta need ettevaatlikult purgist välja ja suru kergelt kuivaks. Pane kõrvale.
Kuumuta õli keskmise suurusega potis. Lisa riis, sibul, küüslauk, piiniaseemned, sidrunikoor ja sool. Alanda kuumust ning hauta madalal tulel 6-7 minutit, kuni sibul on kergelt klaasjas.
Lisa rosinad (koos retsinaga) ja kuumuta umbes 3-4 minutit, kuni enamus vedelikust on aurustunud. (NB! Riis on sel hetkel veel toores).
Tõsta pott tulelt, sega juurde till ja münt.
Võta keskmise suurusega pott ning laota selle põhjale ja külgedele mõned viinapuulehed (nt need, mis katki on rebenenud või täitmiseks liiga tillukesed), samuti võid potti panna mündi- ja tillivarred.
Laota viinapuulehed lauale, sooniline pind ülal. Aseta iga lehe varrepoolsesse otsa napp supilusikatäis riisitäidist. Keera esmalt leht alt korra üle täidise, siis küljed sisse ja siis rulli. Aseta täidetud-rullitud viinapuulehed potti, “õmblus” allpool, nii et rullid on tihedasti teineteise kõrval. Kui üks kiht laotud saab, alusta järgmisega.
Kata pealmine kiht mõne terve viinapuulehega.
Kalla potti nii palju vett, et dolmadakia oleks peaaegu kaetud. Pressi peale sidrunimahl. Aseta mõni raske taldrik või kuumakindel kauss raskuseks peale.
Kuumuta keskmisel kuumusel keemiseni, siis alanda kuumust ja hauta tasasel tulel umbes 1 tund, kuni riis on pehme.
Võta pott tulelt - kontrolli, et riis on küpsenud - ja lase jahtuda.
Kui dolmadakia on jahtunud, siis kalla leem minema ja suru dolmadakia kergelt kuivemaks.
Laota dolmadakia vaagnale, kaunista sidruniviiludega.
Riisi-rosinatäidisega dolmadakia
Üks kuulsamaid Kreeka suupisteid, mida söödi Kreekas juba Aleksander Suure aegadel. Kreekas tuntakse laias laastus kahte tüüpi dolmasid: dolmadakia on lihavaba täidisega suupiste, dolmades aga lihatäidisega soe põhiroog. Kui vähegi võimalik, siis leota rosinaid eelnevalt retsina-veinis.