Jamie suvikõrvitsa carbonara

Jamie Oliveri retsept, kus klassikalisele carbonara-pastakastmele on lisatud rohelisi ja kollaseid suvikõrvitsaid.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500 g penne makarone

meresoola ja vett keetmiseks

4 nooremat rohelist ja kollast suvikõrvitsat

4 suurt munakollast

2 dl 35% rõõska koort

2 peotäit värsket riivitud parmesani

oliiviõli

12 paksu viilud pancetta't või suitsupeekonit

väike kimp tüümiani e. aed-liivateed

meresoola ja musta pipart

Valmistamine

Kuumuta suures potis soolaga maitsestatud vesi keemiseni.

Lõika suuremad suvikõrvitsad pikuti pooleks või neljaks. Lõika suvikõrvitsad kerge nurga all viiludeks (enam-vähem penne makaronidega sama suurteks tükkideks; väiksemad suvikõrvitsad võid lihtsalt viiludeks lõigata).

Kui vesi on keema hakanud, siis pane makaronid vette. Keeda vastavalt pakendi juhistele al dente.

Carbonara kastme jaoks sega suures kausis munakollased, rõõsk koor ja pool riivitud parmesanist kahvliga läbi. Maitsesta kergelt soola ja pipraga.

Kuumuta hästi suur praepann (nt 35 cm), lisa tubli sorts oliiviõli ja prae tükkideks lõigatud pancetta või peekon krõbedaks.

Lisa suvikõrvits ning kaks näpuotsatäit musta pipart (carbonara tähendab itaalia keeles 'söekaevurit' ning rooga iseloomustabki rohke musta pipra kasutamine). Lisa tüümianilehed ning sega kõik hoolega läbi, nii et suvikõrvitsatükid on peekonirasvaga kenasti kaetud. Prae, kuni suvikõrvits kena jume omandab.

Nüüd pead väga kiiresti tegutsema, muidu läheb carbonara untsu.

Kui makaronid on keenud, siis kurna (jäta veidi keeduvett alles). Lisa munasegu ning makaronid KOHE suurele pannile suvikõrvitsa ja peekoni juurde. Võta pann tulelt, sega juurde paar lusikatäit pastakeeduvedelikku. Sega kiiresti läbi (seda ei tohi pliidil teha, sest siis munamass hüübiks liialt).
Serveeri kohe, peale puista ülejäänud parmesan.

Retsept on tugevasti mugandatud Jamie Oliver raamatust "Jamie at Home". Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse.

LISA KOMMENTAAR

Kertu
postitatud 21.08.2010 19:21

Imemaitsev pastaroog kreemise carbonara kastmega. Tavalised koorega pastad ei ole just mu lemmikud, kuna on liiga rasked, aga carbonara on hoopis muna ja parmesani baasil ning kuidagi hoopis mahedam. Kergelt krõmpsuvad suvikõrvitsad teevad selle pasta mõnusalt kergeks.

Meringue
postitatud 27.08.2010 21:34

Õhtuks sõime mõnusat rammusat suvikõrvitsa carbonarat. Väga maitsev oli.

Pille
postitatud 30.06.2017 17:28

Meringue saadetud foto:

rinka
postitatud 30.08.2010 21:48

Ülimaitsev tõesti. Avastasin ka ise esmakordselt, et munakollase lisamine annab juurde hoopis hõrguma nüansi. Kuna tüümianit käepärast ei olnud lisasin lõpus talisibula viilud ja peotäie värsket basiilikut. Suurepärane tulemus. soovitan soojalt proovida! Kui pastad üldjuhul kipuvad tulema sellised rammusad ja üle tehtud siis käesolev toimis hiiglama hästi! :) Tähelepanek! Retseptis räägitakse 6st suvikõrvitsast, siis eestis saadavalolevatest pirakatest piisab yhest suurest või heal juhul 2-3st. ja muna/koore kastet teeksin ka natuke rohkem.

Hexy
postitatud 08.08.2011 22:14

Supper

Lala
postitatud 31.01.2012 21:11

Täielik lemmikretsept! Nämm..

Üllekas
postitatud 01.09.2012 08:46

Tegin ühel õhtul seda Jamie suvikõrvitsa carbonarat. Söödi ja kiideti :) Pilti ei jõudnud teha, kuid seda carbonarat teen kindlasti veel.

Ilse
postitatud 30.06.2017 17:35

Maitsev! Suvikõrvitsat võib panna rohkem ja vähem, oleneb kui suured isendid kätte juhtuvad. Tegin pancettaga ja see annab ikka selle päris maitse ;)