500 g penne makarone
meresoola ja vett keetmiseks
4 nooremat rohelist ja kollast suvikõrvitsat
4 suurt munakollast
2 dl 35% rõõska koort
2 peotäit värsket riivitud parmesani
12 paksu viilud pancetta't või suitsupeekonit
väike kimp tüümiani e. aed-liivateed
meresoola ja musta pipart
Kuumuta suures potis soolaga maitsestatud vesi keemiseni.
Lõika suuremad suvikõrvitsad pikuti pooleks või neljaks. Lõika suvikõrvitsad kerge nurga all viiludeks (enam-vähem penne makaronidega sama suurteks tükkideks; väiksemad suvikõrvitsad võid lihtsalt viiludeks lõigata).
Kui vesi on keema hakanud, siis pane makaronid vette. Keeda vastavalt pakendi juhistele al dente.
Carbonara kastme jaoks sega suures kausis munakollased, rõõsk koor ja pool riivitud parmesanist kahvliga läbi. Maitsesta kergelt soola ja pipraga.
Kuumuta hästi suur praepann (nt 35 cm), lisa tubli sorts oliiviõli ja prae tükkideks lõigatud pancetta või peekon krõbedaks.
Lisa suvikõrvits ning kaks näpuotsatäit musta pipart (carbonara tähendab itaalia keeles 'söekaevurit' ning rooga iseloomustabki rohke musta pipra kasutamine). Lisa tüümianilehed ning sega kõik hoolega läbi, nii et suvikõrvitsatükid on peekonirasvaga kenasti kaetud. Prae, kuni suvikõrvits kena jume omandab.
Nüüd pead väga kiiresti tegutsema, muidu läheb carbonara untsu.
Kui makaronid on keenud, siis kurna (jäta veidi keeduvett alles). Lisa munasegu ning makaronid KOHE suurele pannile suvikõrvitsa ja peekoni juurde. Võta pann tulelt, sega juurde paar lusikatäit pastakeeduvedelikku. Sega kiiresti läbi (seda ei tohi pliidil teha, sest siis munamass hüübiks liialt).
Serveeri kohe, peale puista ülejäänud parmesan.
Retsept on tugevasti mugandatud Jamie Oliver raamatust "Jamie at Home". Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse.
Imemaitsev pastaroog kreemise carbonara kastmega. Tavalised koorega pastad ei ole just mu lemmikud, kuna on liiga rasked, aga carbonara on hoopis muna ja parmesani baasil ning kuidagi hoopis mahedam. Kergelt krõmpsuvad suvikõrvitsad teevad selle pasta mõnusalt kergeks.
Õhtuks sõime mõnusat rammusat suvikõrvitsa carbonarat. Väga maitsev oli.
Ülimaitsev tõesti. Avastasin ka ise esmakordselt, et munakollase lisamine annab juurde hoopis hõrguma nüansi. Kuna tüümianit käepärast ei olnud lisasin lõpus talisibula viilud ja peotäie värsket basiilikut. Suurepärane tulemus. soovitan soojalt proovida! Kui pastad üldjuhul kipuvad tulema sellised rammusad ja üle tehtud siis käesolev toimis hiiglama hästi! :) Tähelepanek! Retseptis räägitakse 6st suvikõrvitsast, siis eestis saadavalolevatest pirakatest piisab yhest suurest või heal juhul 2-3st. ja muna/koore kastet teeksin ka natuke rohkem.
Supper
Täielik lemmikretsept! Nämm..
Tegin ühel õhtul seda Jamie suvikõrvitsa carbonarat. Söödi ja kiideti :) Pilti ei jõudnud teha, kuid seda carbonarat teen kindlasti veel.
Maitsev! Suvikõrvitsat võib panna rohkem ja vähem, oleneb kui suured isendid kätte juhtuvad. Tegin pancettaga ja see annab ikka selle päris maitse ;)
Jamie suvikõrvitsa carbonara
Jamie Oliveri retsept, kus klassikalisele carbonara-pastakastmele on lisatud rohelisi ja kollaseid suvikõrvitsaid.