90 g munavalget
110 g mandlilaaste või kooritud mandleid
200 g tuhksuhkrut
30 g peeneteralist suhkrut
Lihtne võikreem:100 g kvaliteetset toasooja võid
100 g tuhksuhkrut
Sega mandlilaastud ja tuhksuhkur. Jahvata segu köögikombainis või kohviveskis pulbriks, siis hõõru segu läbi peene sõela. (Kui osa massi sõela peale jääb, siis jahvata see uuesti peeneks ja korda sõelumist).
Edasi vahusta munavalged tugevaks vahuks. Alusta keskmiselt kiiruselt, lisa suhkur ja siis tõsta kiirust. Juhul, kuid on soov lisada kakaopulbrit, pulbrilist toiduvärvi vms lisandit, siis tuleks seda teha pärast vahustamise lõpetamist madala kiirusel.
Edasi sega õrnalt mandli-tuhksukru peen segu vahustatud munadega. Siin on üks olulisimaid momente: segada ei tohi ei liiga vähe ega liiga palju. Eesmärk on lüüa munavalgest niipalju õhku välja, et makroonid ei kerkiks kuplisse. Samas ei tohi ka liiga vedelaks lasta.
Kristjani kommentaar: Õiget konsistentsi on iseloomustatud kui magma. Kuna eesmärk on saada pritskotist hea tulemus, siis minu jaoks oli parim vihje, et segu peab küpsetuspaberil õigesti valguma, et moodustuks makroon. Seega võtsin aeg-ajalt lusikaga segu ja vaatasin, kas see valgub plaadil makroonikujuliseks. Kui jah, on aeg segamine lõpetada ja asuda pritskotti täitma (enne pane sobiva suurusega otsik koti sisse!). Makrooni standardsuurus on 1,5–2,5 tolli ehk 4-6 cm. 4-5 cm tundub kõige ehedam.
Võta tavaline ümmargune 1 cm läbimõõduga pritskoti otsik. Alguses võtab õige suuruse saamine harjutamist, kuna tainas vajub plaadil laiemaks ja madalamaks. Võiks katsetada nt 2,5 cm laiuse tortsuga. Pritskotti tuleb hoida küpsetuspaberi või silikoonmati suhtes otse. Küpsetuspaberi pane kohe ahjuplaadile, silikoonmati tõmba hiljem pärast makroonide tahenemist ahjurestile. Antud kogusest sain kaks plaaditäit. Kergem on lasta tortsud sümmeetriliselt ja jätta piisavalt vahet valgumiseks.
Kristjani kommentaar: Soovitatakse teha 2,5 cm rõngad pliiatsiga ette, kuid mul sellest suurt abi ei olnud: alguses on mässamist pressist valguva segu pidamasaamisega, rõngast pole üldse aega jälgida.
Minu jaoks oli kaunis keeruline pritskoti õige äravõtmine taignatortsu kohalt. Väidetavalt tuleb alustada keskelt, ja siis kergelt tortsu tsentrist väljas järsu liigutusega keerates pritskott tõsta. Seda on kergem öelda kui teha, sest segu kipub jätkuvalt ju lahtisest otsast voolama. Veidi patustasin ja silusin lusikaotsaga järsemaid pritskoti tõstmisest tekkivaid tippusid. Õnneks on makrooni segu piisavalt vedel (nagu magma), nii et väiksemad ebatasasused valguvad ise seistes välja.
Edasi tuleb valmis makroonid jätta umbes tunniks tahenema. Tahenemine on vajalik, et makrooni pealispind jääks sile ja mitte ei kerkiks kühmu.
Küpseta 160-kraadises ahjus 8-10 minutit. Kuskil 3-5 min pärast küpsetuse algust hakkavad moodustuma 'jalad'. Ahjust äravõtmiseks õigel hetkel tuleb sõna otseses mõttes ahju kõrval passida (pruunistunud servi ei tohi tekkida!).
Ahjust välja võttes lase makroonidel pisut jahtuda.
Kristjani kommentaar: Paljudel on olnud probleeme õrnade makroonide kättesaamisega küpsetuspaberi küljest. Kasutasin selleks lahtilõikamist fileerimisnoa abil ja ei lõhkunud mitte ühtegi.
Kui makroonid on valmis ja jahtunud, siis tuleb need kahekaupa täidise ümber kokku suruda. Fotol olevate makroonide vahel on kiire võikreem, mille tegemiseks on toasoe mage või hõõrutud tuhksuhkruga ühtlaseks. Kreem jääb ilusam, kui see lasta makroonide vahele kondiitripressiga.
Makroone tuleks hoida kinnises karbis jahedas, säilivad kuni nädal.
Te ei taha näha millised minul välja tulid :)
BBC küpsetusaates näidatai, et kui munavalgeringid on plaadile pritsitud, tuleb plaati mõned korrad vastu lauda lajatada, et need hästi lamedad jääksid ja siis tunniks seisma.
ja veel räägitakse, et neid saab sügavkülmutada (kuni 3 kuud), pärast siis kõigest 30 minutit enne külaliste saabumist sügavkülmast välja ja voila!...ei tea, kas mul jääb veel midagi külmutamiseks järele:)
Väga hea retsept, kohe kindlasti tuleks kinni pidada Ülle soovitusest plaati vastu lauda lajatada ja tunniks seisma jätta. Mandli-tuhksuhkru segamisega ei tohiks venitada, st ei tohiks segada jupikaupa. Pigem lisada pool kogusest, natuke segada ja siis ülejäänud pool kogusest. Kui liiga kaua segada, läheb vedelaks.
kas tugeva maitse saamiseks võib lisada mandliekstrakti või -essentsi?
Parem on ekstrakt
Kas keegi oskaks öelda kui palju mune see 90g munavalget olla võiks?
3 muna
30g munavalget on 1 muna
Kui kasutada mandlilaastude asemel mandlijahu, kas kogus peaks jääma samaks? (90g)
Kas keegi on proovinud kasutada suhkru asemel mett?
Mandlijahu on kindlasti selle jaoks parim. Laastudega on see jama, et võib jääda tükiliseks ning see pole hea. Samas saab ise teha laastudest jahu, kuid pole soovitatav noaga hakkida, sest siis on jälle see tükilisuse jama. Ise tegin väga edukalt kohviveski abil ;) Kuna jahu peaks olema kuiv(laastudest tehes on see pisut niiske) siis võiks u10 minutit lasta paokil uksega ahjus u100 kraadi juures kuivada, et jahu oleks kuivem! :)
Viiskümmend tõmmet pidi segamiseks paras olema. :) Ja segada tuleb suht tugevalt, et õhk välja saada.
Jahh, esimene katsetus tehtud....osad tulid isegi enam-vähem, aga jalg tuli ainult üksikutel. Maitse siiski väga hea :)
No, mul tuli väga hästi välja
Väga hea retsept,esimese korraga tulid välja ja olid väga maitsvad! Tänud põhjaliku õpetuse eest!
siit sai häid nippe, mida järgida, u 50 korda segada, plaati vastu lauda lüüa ja lasta seista vähemalt 30 min- kõik see aitas õnnestumisele kaasa usutavasti :)
hea retsept
ei ole nõus sest mul kuivasid ära :()
Jah!!!Väga huvitav retsept tundub olevat küll!!!Ja hea retsept kah!!!Tundub, et väga sobilik on panna need jõululauale ja kindel,see,et koheselt pistetakse need kõik nahka...kuna need on lihtsalt liiga head, et neid järgi jääks jõululauale!!! Kindlasti kaovad need kiirelt jõululaualt!!!
mis sa epp nõnda kisendad?
OOOHHH!!! Ma ei kisendagi!!!Aga siiski on ju hea, kui saab ise makroone teha!!!Huvitav ju!!! Eriti huvitav on ju see, kui saab ise teha makroone!!! Head ju!!!!Kenad kah!!!!ja hea maitsega eksju!!!!
oohhh!!! eks ole ju head küpsetised!!!makroonid on ju head ikka eks ju!!! noohh---kas kellelgi õnnestus teha ka häid makroone!!!!! minul igatahes õnnestusid väga hästi!!!
Võtsin mitu aastat aega, et makroone küpsetada, sest see tundus väga keeruline ettevõtmine. Aga see retsept on nii lihtne ja Kristjani kommentaarid on väga suureks abiks! Täiuslikud makroonid esimesel katsel :)
Jah!!!Makroonid on testi väga head, eriti veel siis, kui neid saab jõululauale kenasti sättida!!!Ja siis kenast teed juua või kohviga näiteks.
Tegin neid üli head tulid välja.
160 kraadi juures ei tulnud mul välja soovitan 150 kraadiga ja u 12 min
Makroonid
Makroonid on õhulised mandli-munavalgeküpsised, mille kõige lihtsamat varianti meie peres valmistatakse järgmise retsepti järgi. Soovitame siin kõik komponendid üle kaaluda, kaasa arvatud munavalge. Paljud kasutavad lihtsuse huvides mandlijahu, mida aga meil alati saada ei ole. Seepärast on retseptis kasutatud mandlilaaste. Kui kasutad mandlijahu, siis võta seda samuti 110 g.
Soovi korral kasutage spetsiaalset makrooniküpsetamise alust, mille leiate kauplusest Apelsin.