25 g värsket pärmi või pakk kuivpärmi
0.25 dl sooja vett
50 g võid
1.5 dl piima
0.25 tl soola
40 g suhkrut (0.5 dl)
0.5 tl uhmris peenestatud kardemoni
300-325 g nisujahu (u 6 dl)
Täidis:75 g pehmet toasooja võid
8 sl mõrkjat apelsinimarmelaadi
4 sl fariinsuhkrut
Suhkruvõõp:100 g tuhksuhkrut
2-3 sl apelsinimahla
Lahusta pärm soojas vees.
Sulata või väikeses kausis. Lisa piim ja vala käesoe segu pärmi hulka.
Sega juurde sool, suhkur ja kardemon. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taina.
Kata tainakauss kilega või rätikuga ja lase soojas kohas tund aega kerkida.
Sõtku tainas kergelt jahusel laual läbi, siis rulli ristkülikuks (umbes 25x35 cm).
Määri esmalt peale pehme või sulatatud või, siis jaota ühtlaselt peale apelsinimarmelaad ning puista üle fariinsuhkruga.
Keera rulli, alustades laiemast servast.
Lõika rull 5 cm paksusteks viiludeks ja aseta saiad 24 cm vormi teineteise kõrvale (vormi põhi kata esmalt küpsetuspaberiga).
Lase 20-30 minutit toasoojas kerkida.
Küpseta 200kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni pidusai on küpsenud ja pealt kuldne.
Lase veidi jahtuda, siis nirista peale tuhksuhkruglasuur. (Glasuuri jaoks sega sõelutud tuhksuhkur vähese apelsinimahlaga parajalt voolavaks, siis nirista pidusaiale).
Apelsiniga pidusai
Pärmitainarullid on täidetud kergelt mõrkja apelsinimarmelaadiga, mida tasakaalustab apelsinimahlaga timmitud magus tuhksuhkruvõõp.