praadimiseks oliiviõli
1 kg veiseliha
4 sl punase veini äädikat
4 viilutatud sibulat
3-4 hakitud küüslauguküünt
1 tl paprikapulbrit
1 tl kontsentreeritud tomatipastat
1 dl madeirat või punast veini
400 g purk konservitud purustatud tomateid
soola ja musta pipart
hakitud värsket koriandrit
Lülita ahi 140 C sisse soojenema.
Lõika liha suurteks umbes 100-grammisteks tükkideks. Kuumuta ahjupotis lusikatäis õli ning pruunista lihatükid jaokaupa ümberringi. Tõsta kõrvale.
Lisa potti veiniäädikas ja lase paar minutit podiseda, kuni äädikas on peaaegu aurustnud. Lisa veel veidi õli ning õhukeselt viilutatud sibulad. Kuumuta 10-15 minutit aeg-ajalt segades, kuni sibulad on pehmenenud ja kergelt pruunistunud.
Lisa paprikapulber ja hakitud küüslauk, kuumuta minut aega. Lisa tomatipüree, seejärel (kangestatud) vein, loorberilehed ja purustatud tomatid. Maitsesta soola-pipraga.
Pane lihatükid uuesti potti. Tõsta ahjupott ahju ning hauta 2-3 tundi, kuni liha on täiesti pehme ja kaste paksenenud. (Kontrolli liha umbes 1,5 tunni pärast - vajadusel lisa veidi vett).
Puista peale värske koriander ja serveeri koos friikate, kartulisektorite, kartulipudru või riisiga.
Inspiratsiooniks oli see BBC Good Foodi retsept. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Väga mõnus! Liha oli mul ca 600g, aga tegin terve koguse kastet, mu meelest oli just parasjagu, ei olnud vaja vett ka juurde kallata. Ca pool tundi enne lõppu viskasin peotäie kuivatatud ploome ka sisse, sobisid väga hästi. Mees ainult kaebas, et teravust oli vähe, aga see eest laps sõi isuga.
Mõnus <em> coq au vin</em>'i tüüpi roog, täpselt novembrisse. </br> Lisaboonused: kaste, mida võib kohe palju teha; saab jagu Eestis valdavalt müüdavatest määratlemata iseloomuga (loe: laagerdamata jne) veiselihadest.
Teen seda pada ikka aeg-ajalt - maitseb alati hea ja soojendab talvisel ajal meelt ja südant. Retsepti autorile kiitus!
Ei tea, kas saladuseks oli sibul või küpsetustemperatuuri ja küpsemisaja suhe (vist mõlemad), aga üks lemmikuid nami-namist.
Portugali veiselihahautis rohke sibulaga
Bifes De Cebolada ehk aeglaselt hautatud veiseliha lausa sulab suus. Serveeri riisi või friikartulitega (nagu Portugalis seda tehakse) või kartulipudruga.
Kui soovid maitsekamat hautist, siis lisa näpuotsaga tšillihelbeid või Cayenne'i pipart.