Pillepv

Postitusi: 49

Tiitel: Kokaõpilane

RETSEPTID

Viimased postitused

2010-11-30 21:56:08
Minu pisijõulud said alguse ka 1. advendiga kokku langenud sünnipäevade pidustustega. pilti ei saanud, aga menüü sai eriline ja vähemalt kirjutamist väärt. Tegin Jamie retsepti järgi pastat, juurde purustatud tomatist, veise- ja tallehakklihast kastet, millele jõulusust lisas punane vein, paprika ja kaneel. Kolme sorti leiba - Nami-nami põhiretsepti järgi lisaks seemneid ja helbeid, lihaga leib sisaldas lisaks singikuubikutele oliive, päikesekuivatatud tomateid ja grillitud paprikat ning oli pigem meenutus ja vahemerelik järelhüüe suvele. Talve tõi tagasi kuivatatud jõhvikate, kirsside ja mustikatega magusam leib. Lisandiks tavalisele võile kõrvale ka mascarpone juust ise soolatud forelliga (terve forellikülg 3-4 spl soola, 2 spl suhkru ja 2 tl pipraga soolatud kala tükeldatud ja mascarponega segatud ning maitseks pisut külmutatu tilli). Punane soolakala on meie peres alati väga jõululik leivalisand olnud. Teine leivakate oli pehmeks keedetud mahemunadest vähese võiga munavõi. Toitu kaunustasid veel marineeritud seened (samuti üks ehtne pidu- ja jõuluroog), tomatikesed ja kurgiviilud. Kõik sõid ka kiitsid ja endal oli ka hea ja uhke tunne, sest ammu pole kõik söök-jook, mis tehtud, nii hästi vastuvõtmist leidnud. Pilte, nagu ikka, ei saanud. Ehk teeme veel pisijõule ja siis juba ka piltidega. Ehk...
2009-06-26 11:45:15
Mina olen kama viimasel ajal hoopis kasutanud kala paneerimiseks - st kõigepealt soola ja ürtidega maitsestatud kamajahus paneerid heigi/pangaasiuse või muu valge kala fileed ja siis muna-piimasegust läbi ja pannile. (meie peres on alati nii pidi tehtud, sest mu emale ei meeldinud kõrbema minev paneering eriti). Ja jaanipäeval tegin kamas paneeritud sõrnikuid. Retsept nägi ette taigna voolimist vorstikujuliseks ja siis lõigata kettad, mida riivsaias paneerida, aga hoolimata kahekordsest jahukogusest jäi see asi ikka vedel, mis vedel, siis plötsatasin taigna kamasele taldrikule ja patsutain pätsikesed - praadisin õlis kuldseks ja küll olid head moosiga süüa. Retsept sõrnikutele pärines ühest vanast kokaraamatust, nii et võibolla olid sellel ajal munad pisemad, kohupiim ja hapukoor tihkemad ja jahu paremini siduv :)
2009-05-25 14:05:54
Tervislikkuse lisamiseks soovitaksin lisaks täisterajahule osaliselt kasutada ka nisukliisid. Suhteliselt mõttetu söök, sest eriti ei omastu, aga väga väärtuslikke kiudaineid saab lisada sellega kindlasti juurde. Ise olen õunapüree kõrval ka purustatud banaani kasutanud. Õunapüree, ploomipüree ja banaanid on kõik ka magusad, ning nendest lähtuvalt saab ka suhkru osakaalu veelgi vähendada. Õli-margariini-või asemel olen ise kasutanud osaliselt ka rasvatut kohupiima - küpsised ei tule nii krõbedad, vaid rohkem pehmed pätsikesed, kuid eks see olegi, et mis osa küpsistest naudingut annab. Krõbedust peaks teoreetiliselt tagasi andma tärklise kasutamine, aga tunnistan, et ei ole proovinud.
2009-05-25 13:53:51

Kuigi pole ikka veel pildi tegemise teemale pihta saanud, siis kevadiste umbrohtude kokkamisel osalesin küll kokku kolme nõgeseroaga.

1. Lõhe supp nõgesega. See sisaldas kartulit, porgandit, vett, lõhekarkassist tehtud puljongit, kust pärast keetmist liha tagasi potti läks, soola ja pipart. Valmis supile läks juurde peotäis nõgeseid (nagu paneks helde annuse maitserohelist) ning igasse taldrikusse hakitud keedumuna.

2. Nami-nami kogust kohendasin nõgesekeerdude retsepti ja nõgeserullide retseptid kokku ja tegin lehttaigna põhjal nõgeserulle, mille täidis oli nõgesekeerdude retseptist ;) Erinevuseks oli siis see, et kõik läks köögikombaini purustamiseks - kaasaarvatud päikesekuivatatud tomatid, samuti läks kõrvitsaõli asemel päikesekuivatatud tomatite õli, küüslauku 2x rohkem, õunaäädika asemel küüslauguäädikat, ja juustu oli vast kolmandiku jagu rohkem, nimelt läks sinna sisse ka kuivatatud Forte juustu kontsik. Lisaks oli ka piiniaseemneid üks väike peotäis. Kuna täidist sai üsna palju, siis jäi selle pruunikas-rohekas värv üsna domineeriv. Sööjad olid alguses üsna hirmunud, kuid hiljem võtsid kõik juurde teisi, kolmandaid ja enamaidki rullikesi, nii et üldiselt läks katsetus hästi.

3. Kolmandaks roaks tegin Nõgese orsottot. Oleks risottot teinud, kuid Tartu Rimi hüpermarketis polnud risottoriisi. Suurest solvumisest üle saamiseks ostsin siis odrakruupe ja tegin jällegi kahest Nami-nami retseptist inspireerituna ise oma retsepti. Esiteks siis nõgeserisotto retsept ja teiseks kruubi-seene risottod.

Täpseid koguseid ei suutnud salvestada, aga räägin, kuidas tegin.
1. 4-5 hakitud küüslauguküünt pisukese õli ja võiga kergelt klaasiaks, juurde ~200g kruupe ja segada ja panna keema. Juurde ~pool liitrit vett ja segada ja keeta nagu risotto puhul riisigi. Samal ajal tegin kõrvale hautatud veiseliha sibulate ja seentega. Selle veiseliha hautamisest tekkinud seene-sibula-liha puljongit nõrutasin ~700ml, lisasin peotäie Maxima kuivatatud supiköögivilja (porgand, seller, sibul jne) ja jätsin natuke ootama. Kruubid olid keenud ~20 minutit, kui lisasin sinna juurde puljongit koos köögivilja tükkidega ja segasin järjest edasi. Lõpuks oli puljongkruupide sisse keedetud, kruubid pehmed, juurde lisasin 100g riivitud parmesani ja 1 klaas hakitud nõgeselehti. Tulemus oli minu arvates suurepärane. Nõges, veise-seenepuljong, juust ja odrakruubid sobivad väga hästi kokku ja andsid väga mõnusa maitse. Soovitan kõigile proovida.

2009-05-18 11:45:29
No paistab siis, et nami-nami kollektiivsest tiimist asja ei ole saanud. Eks siis osaleme jõudumööda igaüks omal jalal ;)