ISLANDI KÖÖK

Rebane
Postitusi: 662
Abikokk
2014-09-07 19:36:12
Käisin hiljuti Islandil ning mõtlesin, et jagan veidi oma muljeid nende söögikultuurist. Üldiselt võib öelda, et toidud võib jagada kahte kategooriasse: ühelt poolt tugevad traditsioonilised talutoidud, mis on mõeldud kõhtu täitma ning külmal ajal sooja pakkuma, ning teiselt nn USA stiilis kiirtoit, mis on päris korralikult saarel kanda kinnitanud. TRADITSIOONILINE KÖÖK Et külma ja pikka talve üle elada, pidid islandlased leidma erinevaid viise, kuidas toitu säilitada. Sealt ka kõik nende erinevad kuivatatud, soolatud, mädandatud ja hapendatud toidud. Mõneks näiteks võib tuua mädandatud haikala, roiskunud sõnniku sees aastaid hoitud munad (mida kauem, seda parem), igal moel valaskala jne. Haid proovisin ise ka - ei olnud üldse paha, aga ei midagi liiga erilist ka. Tekstuur oli veidi kummine, nagu pekil, ja maitses umbes nagu liiga kaua seisnud Munster juust. Neid veidi erilisemaid roogasid süüakse tavaliselt vaid pühade ajal ning igapäevaselt on menüüs lihtsamad toidud. Palju süüakse lambaliha ja kala. Tegime ka ise lammast ning kui kohalikud söövad peamiselt lõhet ja forelli, siis meie ei põlanud ära ka konksu otsa jäänud tursalist pollokit, mis sidrun kõhus, pannile läks. :) Piimatoodetest on Islandil väga populaarne mujal maailmas vähe levinud skyr. Tegu on äärmiselt valgurikka ja pea 0% rasvasisaldusega kohupiimalaadse tootega, minule kui kohupiimasõltlasele täielik leid! Kahjuks on väljaspool Islandit suhteliselt raske leida - Tallinnas ja Helsinkis olen näiteks Stockmannis näinud, kuid suhteliselt krõbeda hinnaga. Leiba söövad nad ka - kuigi enamjaolt on poodides lumivalged gigantsed röstsaiad, on neil ka mõnus lavaši tüüpi lameleib flatkaka, mida ühe variandina tehakse ka hakitud ja kuivatatud samblaga, ning magusapoolne rukkileib rugbraud. Rukkileiba tehakse mõnel pool (peamiselt saare põhjaosas) ikka veel päris vahvalt - lõigatakse tetrapakid ülalt lahti, pannakse poolenisti tainast täis, teibitakse kokku ning jäetakse siis u ööpäevaks kas auku maasoojusega või kuumaveeallikasse küpsema. Leib ise on leiva ja [piparkoogi]keeksi vahepealne, pehmem kui meie rukkileib ja kõvasti magusam. Palju tehakse ühepajatoite ja suppe - peamiselt lambast ja kalast. Saare kuulsat lambalihasuppi käisime ka söömas - täiesti tavaline selge leemega supp, kus lisaks kartulile, kapsale, porgandile ja mingile teraviljalisele ujusid ringi ka lambalihatükid. Hea, aga ei miskit liiga erilist supimaalt Eestist tulnuile. UUEM KÖÖK Kahjuks peab tunnistama, et eriti uhke on saarerahvas oma - khmm, siit see tuleb - hot-dogide üle. Jah, ma ei tea kuidas, aga need kõige tavalisemad sinepitörtsuga viinerisaiakesed on nende endi sõnul nende köögi au ja uhkus. Reykjaviki kuulsaima hot-dogiputka ees lookleb pea alati järjekord ning isegi Bill Clinton olevat seal söömas käinud ja kiitnud. Neid saiakesi müüakse absoluutselt iga nurga peal ning kohalike jaoks on see hea, kiire ja odav vahepala, mida paljud pea iga päev söövad. Ka magusalett näeb neil välja nagu USA hüpermarketis - kirevad ülepakendatud kommid (valdavas jaos lagritsalised) ja suuremõõtmelised säilitusaineid täis topitud saiakesed. VÄLJAS SÖÖMINE Islandil on väljas suhteliselt kallis süüa. Kõrgelthinnatud restorane, nii mõnelgi Michelini tärnid, on üksjagu, kuid suures osas käivad neis just (priske rahakotiga) turistid. Skandinaavia köögile omaselt kasutatakse palju kohalikku mahetoorainet kasutav ja järgitakse vähem on rohkem kontseptsiooni. Nii et kel rahakott lubab, kasutage võimalust! Ilmselt on nauding garanteeritud :) Keskmisele pealinnas ringi jalutavale turistile võin soovitada näiteks viskibaari Dillon , kus on täitsa kobe grillmenüü (proovige lammast!) ja mereandide armastajad, minge kindlasti sadamasse ning proovige Lobster Huti imehead suppi. Enne tasuks ka linna parimast pagariärist värsket saia supikõrvaseks kaasa osta. :) KODUNE KÖÖK Lõpuks viivad kõik teed ikkagi tagasi kodukööki, kust vaieldamatult parimad road välja tulevad. Poest ei ole lambaliha kallis osta, õngega püüdmiseks on kõik merekallas valla, nii et ei muud, kui põll ette! :) Kuna import on kauge ja kallis, kasvatatakse pea kõik värske kraam saarel, alates banaanidest lõpetades tomatitega (sic!), nii et puuviljad-juurviljad võivad isegi odavamad olla, kui Eesti poodides.

Jazzino. teen. naudin.

Rebane
Postitusi: 662
Abikokk
2014-09-08 00:40:08
Lennujaamas pildistasin ühest kokaraamatust leiva retsepti ka üles: Islandi lameleib flatbraud 300 g rukkijahu 150 g täistera nisujahu 1/2 tl küpsetuspulbrit peotäis islandi sammalt (kui soovid) u 250 ml peaaegu keevat vett Kui kasutad sammalt, alusta selle leotamisest soojas vees. Seejärel pigista sammal kuivaks, haki ning sega kuivainetega. Lisa aeglaselt valades vesi, samal ajal tainast mikserdades. Tainas peaks olema kõva, aga mitte kuiv. Sõtku korralikult läbi. Võta tükk tainast ning rulli see jahusel laual õhukeseks. Lõika taignast u 18 cm diameetriga ring, torka kahvliga kettasse augud ning pane kõrvale. Äralõigatud ääred sõtku tagasi suurde taignapalli. Rulli ja lõika sel viisil terve tainas ketasteks. Kuumuta paksupõhjaline pann (ilma rasvaineta) ning prae leibu ükshaaval, keerates ringi, kui servad hakkavad mustaks tõmbuma. Pane valmis leivad taldrikule ning kata niiske rätikuga, õhu käes tõmbuvad soojad leivad kiiresti kõvaks. Osad kastavad valmis leivad otse pannilt ka korraks käesooja vette, et kuivamist ära hoida.

Jazzino. teen. naudin.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2014-12-17 20:20:33
Ajakiri Saveur pakub välja sellise Islandi jõulumenüü: 10 Recipes for an Iceland-Inspired Christmas

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2015-03-09 15:04:55
Delfi vahendab: Islandi köögi teine pool: peale lambamunandite ja mädanenud hai süüakse ka tavalisemaid roogasid

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com