Mandalijev Kokaõpilane 2013-04-01 02:12:59 |
Võrratud Eesti juustud! Kas keegi ehk teab, kust neid saada? Mõnele lugejale võib see teema tekitada parajat naerupahvakut (siinkirjutajale sealjuures), mõni arvab ehk seda ka tõsimeeli, et "Eesti juust" ongi võrratu. Ei maksa seda eelnevat segi ajada Eesti, sh Eesti kokanduse patriotismi puudumisega (sest mulle meeldib Eesti köök) aga juustumaailmas meil midagi silmapaistvat küll välja pakkuda pole olnud. Aga eks see ole muidugi maitse asi. Seda enam oli minu jaoks tõeline positiivne šokk Ammende Villas Eesti juustuvalikut tellides. Olen harjunud, et Eestis toodetud juust maitseb enam vähem ikka nii nagu "Eesti juust". Ainult hind ja pakend on erinev. Seda üllatavam oli, et kusagil Eestis tehakse selliseid juuste, mis ei pane meid minu ja ka meie väliskülaliste silmis küll kuidagi häbenema. Pigem vastupidi- oli uskumatu maitseelamus. Kahjuks ei ole ma midagi sellist kaubandusvõrgus märganud aga restoranides liigub see kraam. Ammende Villas pakuti seda "Eesti talude juustud" nimelises paketis aga mu proua teadis rääkida, et oli midagi sarnast ka mingis Tallinna restoranis saanud. Kahjuks ei osanud kelner öelda täpselt, kus selliseid asju toodetakse. Kas keegi siinsest foorumist ehk teab? Oleksin kohe huviline/ potentsiaalne püsiklient:). | |
Pille Nami-Nami peakokk 2013-04-01 12:35:08 |
No kus Sina elanud oled, Mandalijev? :) Eesti juustukultuur on ammu suure hüppe teinud ja kuigi tegemist on ikka õppimis- ja arengufaasiga, siis kõiksugu head kraami liigub ringi. Siin väike ülevaade sellest, mida mina tean. LUKE FARMIMEIEREI on juba vana tegija, alustas 2004. aastal. Kaubamärgiks "Breti" (nt Breti brie jne), laialdaselt saada, sh Selverites, vanalinna Eesti toidu poodides (Viru tn on lausa 2 tk, siin põhjalikum loetelu edasimüüjatest). Valik järgmine (nende brie-juust ehk seda valgehallitusjuustu olen juustulauale küll ja küll ostnud: Luke mõisa juust Pressitud ja pestud pinnahallitusjuust. Sinihallitusjuust Sinihallitusjuust tšillipipraga Valgehallitusjuust Valgehallitusjuust kõrvitsaseemnetega Valgehallitusjuust päevalilleseemnetega Valgehallitusjuust sinepiseemnetega Valgehallitusjuust kreeka pähklitega Punane brie juust Punane brie juust tuhaga Toorjuust ürtidega Toorjuust küüslauguga Luke mõisa kerajuust ESKO TALU tootevalikus on lisaks kohupiimadele ja jogurtitele ka paar juustu. Edasimüüjad on kirjas nende veebilehel. Müügil küll pole, aga tegelikult küpseb salajastes keldrites ka ca 1-2 aastaseid Saku juuste ;) Saku juust: valmistatud pastöriseerimata piimast ehk toorpiimast. Juust kuulub poolkõvade kuni kõvade juustude kategooriasse ja meenutab Hollandi tüüpi talujuustu (Gouda, Edam). Juustu laagerdusaeg (valmimisaeg) on väikestel keradel (ˇ0,75kg) kolm kuud ning suurematel keradel kolmest kuust kuni aastani. Väljendunud on juustumaitse ja lõhn, oma olemuselt pehme ja parajalt soolane, ilma kõrvallõhna ja maitseta. On hästi lõigatav. Sobib suurepäraselt veini kõrvale, võileiva peale ja niisama näksimiseks. Saku suitsujuust on oma olemuselt Saku juustu suitsutatud variant. Juust on suitsutatud suitsukontsentraadiga. Feta-tüüpi Saku salatijuustud on pehme toorjuustu konsistentsiga ning parajalt soolased. Juustude koostises olevate lisandite maitsed on tugevalt väjendunud. Sobivad ideaalselt kasutamiseks toorsalatites, röstvõileibades, suupistena veini ja õlle kõrvale. Salatijuuste valmistatakse nii lisandita kui nelja erineva maitselisandiga: küüslaugu-peterselli, pipra- ja paprikaseguga, tüümianiga ja basiilikuga. NOPRI TALUMEIEREI valikus on kolm juustu. Müügikohad kirjas siin. Nende talujuust, kui õnnestub seda veidi küpsemat varianti saada, on vägagi mõnus ja minu ostukorvis nt päris tihti. "Nopri erilist" pole vist proovida saanudki. Nopri Eriline - kõva juust õlle kõrvale Nopri Talujuust - pehme juust, mida võib manustada koos Nopri Taluvõi ja Nopri Taluleivaga. Nopri Ferta - pehme juust, mida lisatakse üldjuhul salatitesse. Kitsejuustu tegijaid on mitmeid, neist lemmikuks on KALAMATSI MEIEREI toorjuustud naturaalsel kujul ja soolvees (tunnistan, et need desserdid ei ole lemmikud). Tootevalik siin. Mitu korda olen ostnud ka nende uudistoodet, praejuustu, mida tehakse lehma- ja kitsepiimast ja mis on küprose kuulsa Halloumi-juustu kodumaine analoog. Aga no see pole päris juustuvaagnajuust. Ühesõnaga - juba väiketegijate juustudest saaks ju täitsa korraliku juustulaua kaetud, samuti ei saa unustada Valio Forte küpsemat varianti. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2013-04-01 12:38:44 |
Vaatasin oma Flickri juustualbumi pilte ja panen siia mõned kodumaised üllitised: Breti blue: Ürtidega Breti kriuks: Kaks "bretikat": | |
Mandalijev Kokaõpilane 2013-04-04 03:03:25 |
Tänud,Pille! Bretit tean muidugi ja tean, et seda saab ka poest aga pole seda aastaid tõesti proovinud ning tookord, aastaid tagasi, see mulle erilist muljet tõesti ei jätnud. Siit ka ilmselt teatud skeptilisuse alge :). Aga tookord võis tõesti tegu olla algusaja katsetustega ja vahepeal on aeg muidugi tublisti edasi läinud ja ilmselt areng toimunud. Ostsin täna Su postituse peale Prismast mitut sorti Bretit kohe prooviks. Kui see on sobilik siis muidugi annan meeleldi tagasisidet võrdluses siin teema all varem kirjeldatud kogemusega. Ette ruttavalt võib aga öelda, et kardetavasti on veelgi erinevaid tublisid tegijaid- juustutootjaid- Eestis, keda Sa, Pille, ei nimetanud ja kelle toodang meie tuntud restoranide laual on. Seega, kui keegi oskab veel mõnda peale Pille poolt juba mainitute nimetada, siis oleks see kahtlemata huvitav info. | |
Mandalijev Kokaõpilane 2013-04-07 14:50:21 |
Tõesti, suure tõenäosusega oli pakutud suurepärane valgehallitusjuust just Luke Farmist pärit. Väga tubli töö! Valgehallitusjuustu tootmine on teatavasti tõeliste proffide töö. Seda tüüpi juustu tootmine nõuab väga suurt kompetentsi ning korralikke investeeringuid püsivalt kõrge kvaliteedistandardi tagamiseks- kui valgehallitusjuustu tootmisprotsessis midagi untsu läheb, võivad tulemused olla sõna otseses mõttes katastroofilised. See on kõva sõna, et meil Eestis ka on sellised kõvad tegijad olemas. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2013-11-18 13:00:42 |
Artikkel @ E24: Kalamatsi kitsepiimameierei katsetab julgelt uute juustudega Nii et olukord läheb üha paremaks, Mandalijev :) | |