Pille Nami-Nami peakokk 2012-02-08 09:48:20 |
Restoran MUSEUM loovutas mullu osa oma ruumidest Imre Kose uue söögikoha, Mozza, jaoks. Olen seal nüüdseks kaks korda käinud - korra novembris (?) koos Kristjani ja lastega nädalavahetusel lõunat söömas. Võtsime hulgaliselt erinevaid tapas-suupisteid - mõned olid mõnusad (friikad), mõned väga mõnusad (peet, anšoovised), mõned veidi tagasihoidlikumad. Selline mõnus people-watching koht, kui akna juures istuda :) Eile käisin seal ühe ameeriklannast sõbrannaga lõunat söömas. Tundub, et kell 12 päeval on eestlaste jaoks lõunat liiga vara süüa, kuna olime ainsad kliendid ja tekkis selline veidike ebamugav tunne, et oleme mahajäetud kohta sattunud. Umbes poole tunni pärast tulid mõned inimesed veel, nii et tuleb edaspidi kellaaega valida. Valisime leti äärest salatikomponendid ja kuigi olime ainsad kliendid, siis mina jõudsin küll juba mõtlema hakata, et mis neil seal köögis nii kaua aega võtab. Minu salativaagnal oli rukola, päikesekuivatatud ja kirsstomatid, marineeritud šampinjonid, rostbiif, pommu ehk baklažaan. Kastmeks pestokaste. Sõbranna võttis rostbiifisalati menüüst, sellega tulid kaasa ka friikad ja kukeseene-ürdikaste. Lisaks võtsime leivalaualt grissini-kõrsikud. Ütleme nii, et grissini oli natuke liiga kaua kuivada saanud - kui need eelmisel korral olid mõnusalt nätsked ja pealt krõbedad, siis sel korral lihtsalt totaalselt kuivanud ja vintsked. Mul oli kõht tühi ja murdsin enda kõrsikust siiski läbi, aga kogu aeg oli hirm, et kas peale jäävad hambad või kõrsik. Õnneks sel korral siiski hambad :D Mõnusa toiduelamuse (rostbiif oli nt väga mõnus!) rikkus aga see, et mu suur lemmik pommu oli lihtsalt ebameeldiv. Kõva, tuim ja maitsetu, ilmselgelt lihtsalt alaküpsetatud. Kui see oleks olnud mu esmakohtumine selle köögiviljaga, siis oleks vist küll olnud igasugune isu seda veel kunagi proovida ära kadunud :( Kuna ka vahetult enne ühte oli koht veel suht tühi ja kõledapoolne, siis läksime kohvi jooma hoopis paarsada meetrit edasi, Imre Kose Vertigo Gourmet & Deli Cafésse. Teenindus oli selline põhjamaiselt reserveeritud ja ehk isegi ükskõikne, sellist tunnet, et tahaks nüüd kohe ja uuesti sinna minna, ei tekkinud. Facebooki lehekülg. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-03-15 11:41:01 |
Külli Värniku kiidulaul Eesti Ekspressi 8.12.2011 eriväljaandes. "Vahemere köök Imre Kose moodi" Tallinna vanalinnas Vana-Viru tänavas, kus varem asus Muuseum Lounge, avati sügisel kohvik Mozza. Itaaliast pärit bruschetta'd, hispaania tapa'd - kõik kokku miksitud eesti toorainete ja maitsetega. Kõlab segaselt? Mozzas mitte. Tippkokk imre Kose näitab maitsete kombineerimisel kõrgkunsti. M o z z a sisekujundus on tagasi hoidlik ja helgetes toonides. Tavalised lauad-toolid, pikk sohva seina ääres. Seda enam pääseb esile toit. Ja seda omanikud tahavadki, et Mozzasse maitsenaudingu pärast tuldaks. Salatid ja bruschetta'd Vaoshoitud interjööri ilmestab uhke salatibaar. ,,Uhke" on kõige õigem sõna väljendama seda laia valikut ja erilisi maitseid. Kahele salatipõhjale saab valida meelepäraseid lisandeid: klassikalised mozzarella (3 E), oliivid, krevetid, suitsusink (al 1 E). Imrekoselikult on nende vahel ka eestipärased heeringas vutimunaga ja grillitud peet. Kõiki salatikatteid saab tellida ka suupistena, näiteks baklazaanimozzarella-vorm (2 E) sobib väga hästi iseseisva eelroana. Samast letist on võimalik tellida mitmesuguseid bruschetta'sid (2,80 E): tomati-apelsini, kanamaksa-metsapähkli, suitsulõhetilli, röstitud pardi ja kitsejuustuürdiga. Ühe korraga neid kõiki proovida ei jõua, aga maitsmist väärivad kohe kindlasti. Imrel on oskus ja julgus erinevaid maitseid ühendada. Mozzasse tasub minna suurema seltskonnaga, et sellest maitseküllusest aimu saada. Kui aga seltskonda napib ja aega on vähe, võib tellida menüüst koka soovitatud valiku. Ja veel: kõiki hõrgutisi saab ka kaasa osta. Supid ja praed Suppe on menüüs kolm, proovime neist kahte: kikerhernekreemsuppi ja musta läätse leent röstitud pardi ja kukeseentega (4 E). Raske on neist ühte esile tõsta. Imre Kose lubabki menüüsse lisada supivaliku, mille puhul kõik supid lihtsalt pisut väiksemas kausis serveeritakse. Serveerimiskunsti tippkokk juba oskab, road näevad välja nagu kunstiteosed. Ja seda nad ju ongi kokakunstiteosed. Loomulikult on valikus pastad (al 6,50 E), aga needki on erilised: gnocchi chorizo ja kitsejuustuga, värske linguini suitsulõhe ja ricotta'ga. Praadi (al 12,50 E) julgen soovitada kahe peale, sest need on nii suured, et muuks maitseelamuseks muidu ruumi ei jää. Lambatalle koot porgandite ja pastinaagiga ning vasikamaks sibula-ansoovisepirukaga kõlavad juba isuäratavalt. Ja siiakala... Selle maitseomadusi kiidetakse ka kultusfilmis. Magustoidud ja koogid Neile, kes toidu kõrvale veini soovivad nautida, on elu lihtsamaks tehtud, sest menüüs on roogade juures viited. Tasub ka teada, et majaveinid on Mozzas väga heal tasemel. Oleks hea, kui mahuks ruumi veel magustoidu jaoks. Kui seekord mitte, tasub Mozzasse minna uuesti. Magusasõpru meelitatakse Itaalia jäätise (1,50 E), mitmesuguste kookide ja magustoitudega (4 E). Jõuludeks valmistatud ploomikeeks lausa sulab suus ja ricotta-tarte on tõeliselt hõrk. Nime poolest tavaline sokolaadi panna cotta on Imre Kose käe all saanud millekski eriliseks. Selles on palju sokolaadi ja vähe tarretist ning maitseb oivaliselt. Ega asjata Imre Koset tippkokaks tituleerita. Ta on seda tiitlit tõesti väärt. Vana-Viru 14 tel 646 1021 www.mozza.ee avatud 12-23, reedeti ja laupäeviti 12-01 | |
Netcat Abikokk 2012-03-15 18:55:26 |
Käisin ka üsna hiljuti Mozzas hilist õhtust söömas koos kaaslasega. Atmosfääriga jäin rahule, rahvast oli aga mitte liialt, akna all istuda oli mugav, õhtune valgustus meeldivalt hämar. Päevasel ajal võib seal ehk kõle tunduda?
Mozzasse suundumise põhjus oli see, et kaaslane soovis kala ja Mozza menüüs figureerinud siiakala meid sinna meelitaski. Niipalju kui ma servast mekkisin, oli tegu väga õrna ja tervisliku toiduga, aga vanakooli praetud kala fännina see minu kaaslast vist päris ei rahuldanud, kuigi oli tema esimene kokkupuude siiakalaga ja ma tõesti lootsin, et see talle meeldib. Ta pidas toitu ka magedaks, ja kuna istusime kohe lauda ja sinna jäimegi, jäi meil märkamata, et maitseaineid oleks pidanud ruumi keskelt ise võtma. Teenindaja ei juhtinud sellele tähelepanu kah.
Ma ise võtsin salati, kus oli suur hulk rohelist, krõbedad kartulisektorid (mitte nii väga tervislikud, aga see-eest maitsvad ja neid oli sellisel hulgal, et jätkus kaaslaselegi jagamiseks), tomatid, marineeritud seened, röstbeef ja kirsi-balsamico kaste. Kõik komponendid olid värsked, salat oli piisavalt suur, ainult mu enda valitud kaste valmistas pettumuse - ma kujutasin millegipärast ette midagi, mis on nagu balsamico, ainult et kirsimaitseline, aga selle asemel sain mingi ebamäärase mögina, mis meenutas välimuselt vedelat kirsismuutit ega maitsenud eriti ei kirsi ega äädika järele.
Vee hind oli suht kirves. Roosat veini klaasiga ei olnud.
Magusaks võtsime jäätised. Ma ei mäleta, misasja võttis kaaslane, mingi sorbeti vist, igastahes see meeldis talle. Minul oli kardemonijäätis ja sel oli nii õrn maitse, et ei saanudki aru, kas oli kardemon või polnud. Meeldiv, aga iseloomutu. Teinekord prooviks midag muud.
Kokkuvõttes: meeldiv vaheldus, päris lai ja paindlik menüü nii valikute kui hinnavõimaluste mõttes - see salat oli täitsa ökonoomne kõhutäis ja täpselt minu mõõtu. Läheks teinekordki.
Ahjaa - see eelmise arvustuse jutt sellekohta, et praed on nii suured, et kahe peale tuleb võtta, küll ei päde, kui siiakala tüüpilise prae esindaja on. Täiesti normaalse suurusega toit, väiksem kui töölissöökla päevapraad ja suurem kui mõne peene restorani "taldrikukunst", noh selline tervislikult toituva euroinimese normports. Aga salati juures oli küll nii palju kartuleid, et ma jäin mõtlema, et selle portsu oleks saanud kahe inimese vahel ära jagada, st. ainult ühe salati juurde võtta kartuleid ja teise juurde midagi muud. Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt. |
|
Petu Abikokk 2012-05-23 14:40:10 |
Huvitav, see hakkab nagu seaduspärasusena tunduma, et kui Kose on mingis söögikohas natuke aega möllanud, siis see söögikoht pannakse kinni. http://www.facebook.com/peeter.raudvere |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2012-07-25 18:25:24 |
Vist ongi kinni pandud? Nädalavahetusel sattusime mööda sõitma ja silma jäid Olympic Casino ja Reval Café sildid hoopis??? :O Siinkohal toon siis lihtsalt meenutuseks veel ühe silma jäänud arvustuse: Jõuline ja õrn rünnak kõhule (EPL Köögi Komando, 14.1.2012) | |