Miks jäävad pealt vedelad?

KarinKöögis
Postitusi: 5
Kokaõpilane
2010-07-26 11:26:35
Olen näinud mitmeid kooke, mis koosnevad põhjast ja sellel olevast kreemist vm täidisest. Kook aga ahju minema ei pea, vaid tuleb hoida külmas mingi aja. Arusaamatuks jääb aga alati see, et mis peaks panema täidise tahenema, kui see ei sisalda, midagi tahendavat (nt tärklis, želatiin). Olen ka proovinud teha üht "valge šokolaadi ja laimikooki" millel valge šokolaadi kreem koosneb vaid 4,3 dl 35% rõõsast koorest, mis tuleb keema ajada ja selle hulka tuleb siis segada sulanud 180 g valget šokolaadi. Seejärel tuleb kooki vähemalt kaks tundi külmikus hoida. Kui mina nii tegin jäi see aga nii vedelaks, et seal polnud midagi lõigatagi vajagi, lihtsalt nii vedel oli. Pluss minul kerkis veel eelnevalt küpsetatud põhi kohe pinnale, kui täidise peale valasin. Selliseid kooke on palju, mida pole tehagi julgenud, kuna tean juba ette, et minul see välja ei tule. Üks näide konkreetse retseptina: Maasika ja valge šokolaadi kook Mis peaks need koogid siis söödavaks tegema? Millest see oleneb, kas kook taheneb või mitte, mida ma valesti olen teinud? Äkki on asi erinevates šokolaadides, kuigi ka minu kasutatud šokolaad sulas täiesti korralikult.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-07-26 11:38:31
KarinKöögis:
Selliseid kooke on palju, mida pole tehagi julgenud, kuna tean juba ette, et minul see välja ei tule. Üks näide konkreetse retseptina: Maasika ja valge šokolaadi kook
Pole konkreetset kooki proovinud, aga seal peaks vahustatud rõõsk koor aitama kohevust hoida ja kui šokolaad uuesti taheneb, siis peaks kook ka täitsa lõigatav jääma. Nami-Namis on ka mõned retseptid, mis šokolaadi abil "tarretuvad": Kohvi ja valge šokolaadi toorjuustukook (Oma Maitse, Triin testis) Valge šokolaadi tort (Pereköök, neli inimest edukalt testinud) Mina kiidan seda hõrku sidrunikreemitorti (kreemiks kondenspiim, toorjuust, vahukoor ja sidrun) ja näiteks seda sidrunikreemi, mis koosneb vahukoorest-suhkrust-sidrunist ja minu üllatuseks tahenes peale kuumutamist sedasi ära, et oleks võinud ka lõigatava koogi katteks kasutada. 2 tundi tundub tahenemiseks ikka vähe - isegi želatiiniga kookide puhul soovitatakse vähemalt 4 tundi kooki jahedas hoida. Proovi nii, et teed koogi päev varem valmis ja hoiad üleöö külmikus.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com