Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2010-06-13 23:13:57
|
Vahelduva eduga kasutan köögis laenatud ajakirju. See retsept on võetud ajakirjast Le Menu nr3 (Märts 2010). Minule meeldis, tugevalt šokoladine ja mõnusalt tihe tekstuurilt.
Šokolaadikeeksi uppunud pirnid
Tainasse läks:
150 gr tumedat šokolaadi
80 gr võid
0,5 dl espressot
3 munakollast
100 gr suhkrut
noa otsaga veidi soola
100 gr jahvatatud mandleid(või väikseks hakitud)
90 gr jahu
2 spl maisitärklist
2 spl kakaopulbrit(mitte magusat)
3 munavalget
1 tl küpsetuspulbrit
2 spl suhkrut
4- 5 väikest pirni kooritult koos varrega
1-2 spl sidrunimahla
Šokolaad koos või ja espressoga sulatada veevannil.
Munakollased suhkru ja soolaga heledaks tugevamaks vahuks vahustada(mkseriga on seda hää teha)
Šokolaad ja mandlid lisada kollasevahule.
Jahu,maisijahu ja kakao segada, järgmisena lisada kollasevahule lisada.
Munavalge vahustada küpsetuspulbriga ja tugev vaht segada õrnalt tainamassi.
Pirnide südamikud õunasüdame eraldajaga läbi torgata aga nii, et pirnidel "sabad" külge jäävad. Hea on südant välja tõmmata õhema magustoidulusika varrega. Pirnid seest ja väljast sidrunimahlaga üle pintseldada.
Tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi valada ja pirnid nii sisse asetada, et 1/3 pirnidest tains seest näha on.
180 kraadises ahjus alumisel siinil 60-65 minutit küpsetada. Välja võtta ja jahtuda lasta. Soovi korral tuhksuhkruga kaunistada. kiilikese köögikatsetused
|
Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2010-06-14 22:44:40
|
Hakklihatäidisega sai
Minu üks viimase aja küpsetisi on mugandatud ajakirjast Le Menu nr4. Pean küll tõdema, et ei teinud 1:1 aga usun, et ei kaotanud väga palju ... ja välimuselt oli päris samasugune :). Retsepti lisan nii nagu originaalis oli ja allpool on minu muudatused.
Kui ajakirjas oli soovitus serveerida salatiga või värskete köögiviljadega või hoopis eelroaks siis ise viimast soovitust anda ei julgeks ... liiga toitev oli.
Vaja läks taina jaoks:
300 gr jahu
1 tl soola
21 gr purustatud pärmi (st segasin väga vähese suhkruga)
1,8 dl vett
2spl õli
täidise jaoks:
300 gr hakkliha (võib rahulikult ka 500 gr olla)
õli või võid
1 spl jahu
soola
värskelt jahvatatud pipart
paprikapulbrit
1 hakitud sibul
1 küüslauguküüs
60 gr porrut, õhukesteks rõngasteks lõigatuna
väike purk tomatipastat(u 1-2 spl)
2 dl puljongit
100 gr kodujuustu
100 gr Gry?re AOC, riivituna(aga sobib ka mõni teine tugevama maitsega)
1 punt murulauku peeneks lõigatuna
1/2 punti peterselli peenks hakituna
Pärmitaigen valmistada - jahu soolaga segada, pärm vähese (osaga) vedelikust segada. Jahule lisada vedelik ja õli ning elastseks taignaks sõtkuda. Viimast on hea teha mikseri taignakonksudega. Tainal lasta kerkida kahekordseks.
Täidise tegemine- hakkliha praadida rasvainega, lisada jahu ja segada ning lasta jahul pruunistuda koos lihaga veidi.Maitsestada. Hakkliha pannilt ära võtta ja vähese rasvainega sibul küüslauk ja porru praadida, lisadatomatipasta ja praadida lühidalt läbi. Lisada puljong ja hakkliha ning 5 minutit kaaneta keeda lasta kuni vedelik ära keenud on. Täidis jahtuda lasta ja lisada juustud ja maitseroheline.
Tainas jahuga kaetud laual u 40x35 ruuduks rullida ja täidisega katta, servadest 1,5 cm vabaks jättes. Rulli keerata ja terava noaga rull pooleks lõigata. Kaks rulli spiraali keerata ja küpsetuspaberiga vooderdatud vormi(u 28cm) panna. Kaetuna veel 30-45 minutit kerkida lasta.
Kerkinud sai pealt lahtiklopitud munaga määrida ja 180 kraadises ahus alumisel siinil 50-55 minutit küpsetada.
Minu täiendused- muudatused:
* kasutasin tw pärmitaigna retsepti mis on põhimõtteliselt sama
*hakklihale ei lisanud jahu ja veega osa jätsin ära st tomatipasta ja sibulad lisasin hakklihale ning praadisin koos
* kasutasin 30 cm vormi
*küpsetasin u 35-40 minutit ja oli täiesti küps. kiilikese köögikatsetused
|
Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2010-06-14 22:59:56
|
Kuna ajakirjad on ikka veel minu käes ja pildid neis nii ahvatlevad siis järgmine magusam toit mida proovisin oli pirnidega. Leigelt koos vaniljejäätisega suurepärane magustoit.
Tegemine on imelihtne ja ei võta kuigipalju aega.
Koostisained:
võid ja 2 spl suhkrut vormi jaoks
4-5 küpset pirni(nt Conference) u 700 gr kooritult, poolittauna ja südameteta
4 kuhjaga spl jahu
90 gr suhkrut
vaniljesuhkrut u 2 tl
2 dl piima
1 dl vahukoort
4 keskmist muna
Pirnid koorida, poolitada ja südamed eemaldada. Puhastatud pirnid võiga määritud ja suhkruga üle puistatud vormi asetada.Vormi suurus võiks olla 26cm
Jahu, suhkur ja vaniljesuhkur piima, koore ja munadega ühtlaseks segada ja pirnidele valada.
Keskmisel siinil 180 kraadises ahjus 40-45 minutit küpsetada.
Kuumana, leigena või jahtununa tuhksuhkruga üle puistata ja kaunistada ning serveerida kergelt vahustatud vahukoore või jäätisega. kiilikese köögikatsetused
|
Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2010-08-02 23:34:44
|
Apelsini- mustikamuffinid
Tainas:
40 gr röstitud kaerahelbeid( mitte neid kiirkeedu omasid)
120 ml apelsinimahla
190 gr jahu
9 gr küpsetuspulbrit
1 gr soodat
100 gr suhkrut
120 gr toiduõli(maitsetut)
2 lahtiklopitud muna
u 120 gr külmutatud või värskeid mustikaid
u 3 gr riivitud apelsinikoort
Kaunistuseks:
mandlilaaste
suhkrut
kaneeli
Kaerahelbed apelsinimahlaga seisma panna. Teise kaussi panna ülejäänud kuivained.Kloppida lahti munad. Kõik vedelikud ja kaerahelbed panna kuivaianetele viimasena lisada mustikad ja segada niipalju, et jahu saaks niiskeks.
Võitatud muffinipanni aukudesse panna 2/3 ulatuses tainast ja puistata peale veidi mandlilaaste, suhkrut, kaneeli. Küpsetada 180 kraadises pöördõhuga ahjus u 20-25 minutit, kontrollida enne välja võtmist küpsust. Tavalises ahjus 200 kraadises ahjus u 25 minutit.
Retsept mugandatud Allrecepies kodulehelt kiilikese köögikatsetused
|
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-12-01 09:35:41
|
Kiilike: Kuna ajakirjad on ikka veel minu käes ja pildid neis nii ahvatlevad siis järgmine magusam toit mida proovisin oli pirnidega. Leigelt koos vaniljejäätisega suurepärane magustoit.
Tegemine on imelihtne ja ei võta kuigipalju aega.
Aitäh, Kiilike - lisatud! Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com
|
Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2010-12-14 21:30:28
|
Šokolaadine rullbiskviit
Tainas:
75 gr isekerkivat jahu
50 gr kakaod
1 tl küpsetuspulbrit
5 suurt muna
100 gr peeneteralist suhkrut, lisaks veidi käterätikule
Täidis:
250 ml vahukoort
6 spl koorelikööri
kate:
200 gr võid
400 gr šokolaadi
100 gr tuhksuhkrut, lisaks kaunistuseks - peale puistamiseks
Sega kausis jahu, kakao ja küpsetuspulber. Vahusta munad suhkruga tihedaks vahuks u 8 minutit. Sega jahu ja munavaht ettevaatlikult kokku. Pane võiga määritud küpsetuspaberile ja küpseta ahjus 10-15 minutit.
Võta ahjust välja ja lase paar minutit jahtuda . Kummuta biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile või käterätile ja tõmba teine küpsetuspaber ettevaatlikult ära. Võid enne ka niiske -jaheda salvrätikuga üle küpsetuspaberi tõmmata. Keera rulli ja lase jahtuda.
Täidise jaoks vahusta vahukoor tugevaks vahuks ja lisa liköör. Pane jahtunud biskviidile ja keera uuesti rulli.
Katte jaoks sega omavahel või ja tuhksuhkur ja lisa sulatatud šokolaadile. Kata biskviit kui kate on leige.
Kaunista tuhksuhkruga või meelepärase kaunistusega
Retsept on võetud ajakrjast Olive 2008 detsember kiilikese köögikatsetused
|
Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2011-01-09 21:22:58
|
Karamellised popcornipallid
Retsept on pärit ühest ameerika ajakirjast või siis kokaraamatust, nime, aega ja kohta ei suuda meenutada ega leida. Mugandatud suhkrukoguse ja maisiterade osas nang samuti karamell keetmisaja osas.
Vaja on:
2spl õli
150 ml paisutamata maisiterasid
90 gr suhkrut
80 gr magedat võid
2 spl võid
2 spl (vahu)koort
Tee popcorn valmis.
Pane väiksesse potti suhkur, või , mesi ja koor ning aja keema. Lase kõigel sulada , segades aeg-ajalt. Keera madalamale kuumusele kui kõik koostisained on sulanud. Lase vaiksel tulel keeda vahetevahel segades kuni on kergelt tooni muutnud u10-15 minutit.
Nirista karamell popcornile viimast veidi raputades, et karamell ühtlaselt jaotuks.
Kui siirup on piisavalt jahtunud vormi kätega golfipalli suurused pallid. Mugavam on seda teha kergelt õliste kätega.
Kokku peaks tulema 40 palli kiilikese köögikatsetused
|
Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2011-01-18 22:32:04
|
Pehmed rosina-kaerahelbeküpsised
200 gr pehmet võid
150 ml tumedat suhkrut
300 ml jahu (mitte kokku raputatud)
1 tl soola
1 tl soodat
0,5 tl jahvatatud - riivitud muskaatpähklit
1 tl kaneeli
3 keskmist muna
1 tl vaniljesuhkrut
300 ml rosinaid
600 ml kaerahelbeid
Pehme või vahustada, lisada suhkur ja edasi vahustada mikseriga umbes 3 minutit. Lisada ükshaaval munad ja vaniljesuhkur. Vahepeal peab võimass muutuma ühtlaseks kreemjaks massiks.
Segada jahu, sool, sooda, kaneel ja muskaat. Lisada munasegule, järgmisena lisada rosinad ja viimasena kaerahelbed. Segada korralikult läbi.
Lusikaga panna kuhjad plaadile ning ajada veidi laiali. Suurele ahjuplaadile mahtus korraga 4x4 küpsist, panin u 0,5 supilusikatäit tainast.
Küpsetada 200 kraadises ahjus kuni servad kergelt pruunikaks tõmbuma hakkavad. Võtta plaat võtta ahjus ja lasta hetk seista siis tõsta küpsised restile jahtuma.
Retsept peaks olema ameerika päritolu aga on mugandatud. kiilikese köögikatsetused
|
Kiilike
Postitusi: 1100
Abikokk
2011-02-05 22:50:06
|
Dolmades
Üks ammune retsept mis meile alati meeldib. Algselt võtsin aluseks retsepti raamatust Klassikaline Kreeka köök aga see sai peagi oma maitsele sobivamaks mugandatud.
Kasutatud viinamarjalehed on pärit oma aiast ja kuumutatud ja külmutatud et ka talvel saaks teha.
u 40 viimarjalehte
3 spl oliiviõli
1 suur sibul peenestatult
400 gr hakkliha(eelistatult lambast aga ise teen tihti loomahakklihast)
u 2 -2,5 dl keedetud riisi
4 spl hakitud petersellilehti
3 spl hakitud piparmündilehti
4 spl murulauku
6-8 rohelise sibula vart peeneks hakitult
2-3 keskmise või väiksema sidruni mahla
2-4 spl tomatipüreed
2 spl suhkrut
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
serveerimiseks ciabattat ja hapukoort
Õli kuumaks ajada, lisada sibul ja pidevalt segades läbi praadida.
Hakkliha sibulale lisada ja praadida mõõdukal kuumusel pidevalt segades hästi pruuniks.
Maitsestada soola ja pipraga- pipart pigem vähe kui liiga palju!
Kui kuumuse kinni keeran olen kohe pannile lisanud rohelise ja tomatipüree ning ka sidrunimahla ja kui kõik on omavahel segatud lisan ka keedetud riisi.
Viinamarjalehed panen alusele pealmine pool vastu alust ehk täidise panen lehe alumisele küljele ning pakin hakkliha lehe sisse(sama moodi kui kapsarulli tegemisel aga alustada tuleb varrerootsu kohast mitte lehetipust).
Ahjupott/ahjuvorm tuleb vooderdada viinamarjalehtedega(kasutan suuremaid st täiskavanuid lehti selleks ja need on retseptis antud lehtedele lisaks).
Valmis rullid panen ahjupotti ja valan peale 1 sidruni mahlast ja 2spl suhkrust ning 1 dl veest tehtud vedeliku ning katan järgi jäänud viinamarjalehtede ning kaanega(või fooliumiga kui teen ahjuvormis).
Pistan ahjupoti ahju 200 kraadi juurde u 2 tunniks.
Viinamarjalehed - pestud pikkade vartega lehed pannakse 5-10 kaupa aktiivselt keevasse vette. Pott olgu laia põhjaga. Keedetakse 2-3 minutit ja võetakse vahukulbiga välja, nõrutatakse ja volditakse 5-10 puntidena kokku lapikuks. Pakkitakse kilekotti sobiva portsuna ehk rullide arv + 10-15 lehte. kiilikese köögikatsetused
|
|