Kardemon Abikokk 2009-12-02 13:56:16 |
Tekkisid mõned küsimused kuivatatud kibuvitsa kasutamise kohta.
Mis suhtes tuleks võtta kibuvitsamarju ja vett, et teed teha?
Tegemise õpetusi tean 2:
1. Keeda kibuvitsamarju vees 10-15 minutit. Kas marjad tuleb panna külma vette või keevasse?
2. Lase termoses kuumal veel ja kibuvitsamarjadel üleöö seista (tõmmata). Viimane pidavat olema vist efektiivsem. Aga mul termost pole...
Kuidas oleks kõige mõistlikum kuivatatud kibuvitsamarju purustada? Kohviveskis/hakklihamasinas vms (mõlemad tunduvad masinate lõhkumisena... või siiski?) Siis pidavat tõmbamiseaeg lühem olema. Mis suhtes siis tuleks purustatud marju ja vett võtta? Kuidas siis neist teed teha?
Ette tänades! :) http://kardemon.blogspot.com |
|
Martiina Abikokk 2009-12-02 14:18:11 |
Pean tõdema, et tee tegemise koha pealt väga nõu anda ei oska, kuna pole kunagi süvenenud, kui palju ma neid purustatud marju siis võtan... Aga purustan mina neid küll veneaegse kohviveskiga ja siiamaani pole masinaga midagi halba juhtunud. Niiviisi saab kiiresti ja efektiivselt peene puru. Aga ma arvan, et tee jaoks võtan seda puru mingi teelusikatäie kruusi vee kohta ehk...? Aga see on nii umbes öeldud praegu, kuna tavaliselt teen mingit taimeteesegu, mitte puhtalt kibuvitsa teed. Ja seljuhul lasen teel tõmmata vast nii 10 min. Aga äkki on siin keegi targem, kes on täpsemini jälginud neid koguseid ja aegu(mind hakkas nüüd ennast ka huvitama, kuidas see korrektne teetegemine käib :D ) | |
Heritage Kokaõpilane 2010-01-03 22:21:35 |
Mina olen ikka siiani nii teinud,et panen külma veega keema, keedan 15min ja siis lasen pliidi serval jahtuda joomiseks sobiliku temperatuurini. Siis on parasjagu tõmmanud ka. Kuna mul marja on seemnetega kuivatatud, siis purustama ma neid küll ei hakka. Aga meenub, et kunagi sõbranna tõi kibuvitsateed, mis oli lahustuv. Keegi oli talle Kanadast saatnud. Vägahea ja naturaalse mulje jättis. mitte midagi sellist, nagu praegu poes müüakse. Kibuvitsateed ikka pakist ei saa.... | |
Seenekas Abikokk 2010-01-03 23:16:05 |
Mina ei kuivatanud kibuvitsa, vaid puhastasin marjad ja tegin midagi toormoosilaadset. Puhastamine on muidugi hirmus tüütu, aga mul olid need rannakibuvitsa (kurdlehine roos) suured marjad. Järgmine kord ilmselt panen sügavkülma, see suhkruga variant tuli liiga magus või panen kohe mee sisse. Me kasutame külmetuse puhul c vitamiini pärast. Kuivatatud marjadest tuleb hoopis teise maitsega tee, mida olen teinud mõlemal meetodil. | |
Spidur Abikokk 2010-01-04 18:00:57 |
mul on tegelikult selle sügavkülma kohta küsimus. internetis surfides soovitati praktiliselt kõiki säiltusviise väljaarvatud sügavkülmutamine. seda ma lugesin muidugi siis, kui puhastatud marjad juba sügavkülmas olid...oskab keegi öeda, miks see kibuvits keetes kõik oma imeomadused alles jätab aga külmutades need kaotab? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2011-09-09 18:45:46 |
Spidur:
Spidur, esimest korda kuulen, et külmutada ei soovitata. Soomlased vist ainult külmutatud kujul kasutavadki (pidevalt näen retsepte, kus on vaja külmutatud ruusumarjasosetta :)) Samas tõesti, Aive Luigela kirjutab oma targalt toitudes terveks 2 raamatus, et "külmunud marjad kaotavad palju oma toiteväärtusest ja kaotavad oma raviomadused. Siit ka soovitus - marju ei tohi sügavkülmutada". :( See soome uuring leidis, et külmutamine vähemalt kibuvitsamarjade C-vitamiini taset oluliselt ei mõjutanud.
Mari-Liis tegi väga ahvatleva moega tšatni kibuvitsatõrsikutest. Retsept siin, pilt ka tema oma:
Siin muidu veel üks soomekeelne leht, mõned põnevad retseptid ka.
mul on tegelikult selle sügavkülma kohta küsimus. internetis surfides soovitati praktiliselt kõiki säiltusviise väljaarvatud sügavkülmutamine. seda ma lugesin muidugi siis, kui puhastatud marjad juba sügavkülmas olid...oskab keegi öeda, miks see kibuvits keetes kõik oma imeomadused alles jätab aga külmutades need kaotab? |
|
Mari-Liis Abikokk 2011-09-09 22:06:07 |
Oh mis tore oma kibuvitsamarja retsepti siin näha. Ise ma polnud kibuvitsateemat märganudki, muidu oleksin oma tšatnist kohe teada andnud, see on tõeliselt maitsev :) Teed teen mina nii, et keedan õhtul kuivatatud terveid tõrsikuid vaiksel tulel kaane all 20-30 min ja siis lasen samas potis kaane all hommikuni seista, u 12 tundi. Siis kurnan ja mõnus jook on valmis. Koos mündi või melissiga on eriti hea. Ku lisada natuke sidrunimahla ja suhkrut või mett, on ka mõnus. Siin ka veel üks soomekeelne blogipostitus, kus palju ideid nii kibuvitsaõite kui -marjade toidus kasutamiseks. | |
Põrnikas Abikokk 2012-07-21 00:14:52 |
kas keegi kibuvitsaõitest on proovinud moosi teha? lihtsalt kuulsin sellist naised-saunas-rääkisid stiilis juttu, aga äkki keegi oskab midagi konkreetsemat kosta. | |
Põrnikas Abikokk 2012-08-25 03:25:36 |
MIna olen pea terve nädala kibuvitsalainel olnud. Esmaspäeval käisin Laulasmaal korjamas ja siiamaani jagub marju katsetamiseks. Alustasin perenaine.ee lehelt pärineva Kibuvitsa-kohupiimakoogiga. Mõnus :) Siis keetsin natuke oma ammust lemmikut Ingveriga kibuvitsamoosi. Tohutult mõnusa siidise tekstuuriga moos. Selle osa, mis läbi sõela surumisel sõela peale jäi segasin koogitainasse, täpsemalt kasutasin seda banaanikeeksis banaanide asemel. Veel proovisin Mari-Liisi Kibuvitsamarjatšatnit(super!) ning Kibuvitsamarjakeedist. Viimasest tegin kaks versiooni: astelpaju jahu ja punaste sõstardega, maitsvad mõlemad. Ja kibuvitsaõie moosi katsetasin ka sel suvel ära, lähtena kasutasin seda roosiõiemoosi retsepti. Üsna omapärase maitsega hoidis; selline lilleline :) | |