Redfox Abikokk 2009-11-27 20:04:11 |
Mulle väga meeldivad igasugu leidlikud road sellelt leheküljelt siin: http://www.suri.ee/koka/index.html soomeugri on minu meelest lihtne, naturaalne, puhas, looduslik, omaenda maitsega ülemaitsestamata toit. samas küllalt kasin... ent kasinuses mitmekesine? juba putru on võimalik keeta nii et sama lihtne algaine iga kord erinevalt maitseb. aga kuidas tegelikult tänapäeval nt Venemaal elavate ugrilaste toidulaud välja näeb ma ei tea. mulle meeldib kuidas toidud valmivad tihit nagu ise, hauduvad kuskil ahjus kaua aega või maa sees või kivi peal, hapnevad või laagerduvad kõigepealt, ei ole sellist närvilist ringikupatamist nagu "lääne inimene" on harjunud. lemmikuim ugrisöök on kindlasti mustikasupp! ja nii nagu Lapimaal lõhet suitsutatakse ja tee ääres pakutakse (savukalaa - 5 km....3km....1km....) sellele kalale on raske võrdset leida. Ja lihtne odrajahukarask teeb mu meelest igatsugu ciabattadele 1:0 | |
Pille Nami-Nami peakokk 2013-09-13 17:51:24 |
Väimelas, Tartus, Tallinnas ja Pärnus tutvustatakse hõimurahvaste kirevate köökide retsepte Oktoobrikuus kutsuvad kultuuripärandi aasta toimkond ja MTÜ Fenno-Ugria Asutus Eesti koole üles uurima ja proovima meie hõimurahvaste kireva köögi retsepte. Et retsepte paremini tundma õppida ning need läbi katsetada, toimuvad teabepäevad projektiga liitunud koolide kokkadele ja õpetajatele: 17. septembril kell 14.30 – Väimela, Võrumaa Kutsehariduskeskus; 18. septembril kell 15 – Tartu, Maitseelamuse Koda; 19. septembril kell 15 – Pärnu, Pärnumaa Kutsehariduskeskus; 27. septembril kell 15 – Tallinn, Rahvaülikool. Igal aastal tähistatakse Eestis oktoobri kolmandal laupäeval riikliku tähtpäevana hõimupäeva, et väärtustada soome-ugri rahvaste kultuuri. Kultuuripärandi aastal ehk tänavu on hõimupäev 19. oktoobril, ent kuna sündmusi jätkub peaaegu kõigisse oktoobripäevadesse, siis on tegu terve hõimukuuga. Projektiga “Hõimupäev koolisööklas” on oodatud liituma kõik Eesti koolid – nii väikesed kui ka suured, nii maal kui ka linnas. Osaleda on võimalik lastel, lastevanematel, õpetajatel, koolikokkadel ja toitlustusfirmadel. Kooli valitud oktoobrikuu päeval kutsutakse koole, koolikokkasid ja toitlustusettevõtteid üles pakkuma koolisööklas soome-ugri menüüd. Samuti innustatakse õpilasi koos õpetajatega valmistama soome-ugri toite tööõpetuse või kokanduse tundides. Hõimurahvaste toitude valmistamise õpetused saavad kõigile huvilistele kättesaadavaks videotena. Videosid saab näha Finno-Ugric Tastes Youtube’i kanalis, lisaks on võimalik tutvuda perepetšide valmistamise retseptiga. Hõimukuul valitakse veebimängu käigus kõige mõnusam ugrimugri maitse. Hõimupäeva koolisööklas toetavad kultuuriministeerium ja EV95. Teabepäevad Iga hõimutoidu-pärastlõuna koos roogade valmistamisega kestab kolm-neli tundi, kõiki roogasid saab proovida ja kõigile küsimustele proovitakse leida vastused. Koolitustele saab registreerida meiliaadressil finnougrictastes@gmail.com. Rühma suurus on 12-15 inimest — registreerimisega on mõistlik kiirustada. Kursusel on õpetajaks Eestis elav udmurditar Ljudmila Ruukel. Lisainfo: Ljudmila ja Aivar Ruukel, https://www.facebook.com/FinnoUgricTastes | |