Edith Abikokk 2009-10-13 23:09:48 |
selleks, et k6ik ausalt 2ra r22kida nagu oli pean ma alustama sellest kui ma otsustasin endale teha p2ikeseahju. materjalid olid lihtsad ja odavad ning idee minuarust lahe ( joonised ja 6petused http://solarcooking.org/plans/easylid.htm). vaja l2ks kahte pappkasti, fooliumi, suurt kypsetuskotti ja teipi.
kui ahi valmis sain katsetasin paar korda aga tulemus j2i kesiseks kas siis t2nu sellele, et mul ei olnud musta v2rvi kaanega potti v6i oli pott liiga k6rge. sain toidu ikka p2ris kuumaks tunni-paari jooksul aga kannatust niipalju ei olnud et toit l6puni kypsetada. seega j2i ahi k66inurka seisma.
siis aga hakkasin yhekorra kypsetama ube ja riisi. kuna oad on asi mille keetmine v6tab meeletult kaua aega k2is mulle n2rvidele, et peab asja pliidil 2+tundi pluss veel riis eraldi pottis. seega otsustasin, et kui ubadel oli veel 1h j22nud m66tsin riisi ja vee teise potti, lasin pliidil keema ning seej2rel t6stsin m6lemad pottid oma p2ikeseahju. panin kaane peale ja nii nad seal siis omaette haudusid omas soojuses. ja t6esti t6esti tunni ajaga olid oad ja riis (tuletaks meelde, et riis l2ks sisse lihtsalt keevana kuid peaaegu toorena) valmis kypsenud.
lyhikokkuv6tte. isoleeritud fooliumiga vooderdatud pappkast kuhu keevad toidud sisse panna ja kypsevad ise valmis. s22stab meeletu hulga elektri v6i gaasi energiat. olen sama kasti kasutanud ka leiva kergitamiseks, panin leivataigna kasti ja lisasin kasti kruusi sees kuuma vee, et saada k6rgem temperatuur.. toimis v2ga ilusasti Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan |
|
Lilly_Munster Abikokk 2009-10-16 14:04:49 |
Ehhee, meil kohalik Low Impact Man katsetas ka midagi sarnast. Päikest meil vähev?itu, aga tema tegi otset?lkes heinakirstu - hästi isoleeritud kasti, kuhu pani keema aetud toidu sisse ja kus see valmis siis. http://www.natuurlijkemolen.be/nl/pg_13.html näituseks, käkitegu. LIM ise nentis, et tore teha, aga teglikult hoiab korralik kiirkeetja sama energia kokku. Ja saab rutem, heinakirstuga peab hommikusöögi ajal kartulid keema ajama, kui ?htul süüa tahad. ;) | |
Edith Abikokk 2009-10-16 18:33:45 |
vahva idee, peaks katsetama kunagi. samas usun, et kui on olemas see nö sinine jääkirst mis paljudel on kodus olemas juba, siis see teeks ka sama töö ära. usun et annan oma p2ikeseahjule veel kunagi võimaluse, päikese vähesus ei tohiks seda mõjutada tegelt, kui 40% tunnist päike paistab siis peaks asi töötama mõnede väidete järgi. nii et ma kahtlustan siiski pigem disaini ja nõude viga.
nö slow cookinguga tulemus tavaliselt parem. ja mõnesid asju lihtsalt ei saa kiirustada :) ja ka söögikordade planeerimine ei tule asjale vahel kahjuks.
energia kokkuhoiu osa arvestades jätab see arvestus arvatavasti arvesse võtmata energia ja loodusresursis mis kulusid kiirkeetja valmistamisele (olen nõus et põhk on parem valik kui foolium). kahjuks väga tavaline praktika kuna enamasti toimub valmistamine hiinas/indias ja seal võib ju saastada ja raisata.. meid see ju ometi ei mõjuta eksole :P Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan |
|