Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-29 08:45:12 |
Ma loodan, et koostöös Infomeltroni ja Lavazzaga on meil siin peagi ka targad jutud selle kohta, kuidas valmistada eriti maitsvat kohvi. Alustuseks aga seitse viisi, kuidas oma hommikune kohvijook paremaks ja/või põnevamaks teha. SEITSE NIPPI KOHVI VALMISTAMISEKS * Lisa kohvile soola - kas siis ubade jahvatamise faasis või koos piima/koorega. Sool rõhutab kohvi magusust ning tasandab mõrudaid maitseid. * Mängi magusaga - kui Sa jood kohvi suhkruga, siis kaalu tavalise valge suhkru asemel teiste magusainete kasutamist. Proovi pruuni suhkrut, toorsuhkrut, agaavinektarit, mett, vahtrasiirupit, karamellisiirupit, moosi. * Kohvioa sõbrad - järgmine kord ube jahvatades lisa kohviveskisse nt pool vanillikauna, mõned kakaooatükikesed, väike kild muskaatpähklit, apelsinikoore kollast osa, kardemonikupar, paar musta pipratera või tükike kaneelikoort. * Maitsestatud vedelik - maitsesta kas kohvi keetmiseks mõeldud vett või kohvile lisatavad piima. Proovi valmistada kohvi piparmünditee või sidruniveega; maitsesta piima kaneelikoore või mõne vürtsnelgiga. Kohvi ei pea alati puhta veega valmistama! * Niisuta kohvipuru - sarnaselt želatiinipulbri paisutamisele, pane kohvipuru paisuma. Pane värskeltjahvatatud kohvipuru kaussi, sega juurde 1-3 sl vett ja lase umbes 5 minutit paisuda. Siis valmista tavapärasel viisil. Väidetavalt on tulemuseks tugevama ja nüansirikkama maitsega kohv. (Äkki proovida vee asemel paistamiseks brändit või burbooni viskit?) * Võta asja rahulikult. Kas oled proovinud 12-tunnist kohvi? Anna kohvile tõmbamiseks aega ja võta ära kuumutamine - tulemuseks on hoopis teistsugune kohvielamus. * Lihtsuses on võlu. - aeg-ajalt anna oma maitsemeelele puhkust ning naudi kohvi oma lihtsuses - mustana. Saadaval on palju erinevaid kohviube ja röstimisastmeid, nii et keegi ei saa väita, et must kohv on igav. Allikas: Brownie Points toidublogi | |
Jaazza Kokaõpilane 2009-06-08 14:47:23 |
Ma ei oska kusgilt õieti pihta hakata. Päris huvitavad nõuanded/näpunäited. Maha tegema ei hakka, väga kaasa kiitma ka mitte. Kui siis ainult külmvalmistatud kohvi: see on tõesti väga hea vaheldus tavalisele filterkohvile või espressole. Seda enam, et suvi ju algamas/alanud. Ise olen mänginud sellise riistapuuga: https://www.hasbean.co.uk/products/Toddy-Ice-Coffee-Brewer.html . Ostaksin koju küll, aga natuke tilgub süda verd hinnalipiku pärast.
Muude asjade lisamise kohta, et tuletan meelde: kui teil on täisautomaatne kohvi/espressomasin kodus (Jura, Saeco, Philips jmt), siis palun ärge nende veskisse pange kunagi midagi muud peale kohviubade. Ja kindlasti mitte neid "maitse"kohvisid, mis siirupitega immutatud.
Küsige-küsige-küsige, siis tean nõu anda.
PS: ma loodan, et keegi mind kõiketeadjaks või ninatargaks ei pea. Ise ma ei pea ennast kõiketeadjaks, kogu aeg õpin midagi uut juurde :) Jaanus\nLTC |
|
Profa Abikokk 2009-06-08 20:45:41 |
Minu arvamus on, et töötavat asja ei ole vaja remontida, ehk siis tavalisest espressost, niisama kohvist ja cappuccinost on küll. Maitsekohvid tunduvad kuidagi kohvi rikkumisena. | |
Jaazza Kokaõpilane 2009-06-10 14:36:11 |
Kui need maitsed on korraliku ja heamaitselise siirupina lisatud juba valmis kohvijoogi juurde, siis täitsa maitseasi, kas meeldib või mitte. Aga siirupiga immutatud kohvioad kipuvad olema need kõige madalamakvaliteedilised ja maitsestatud just seetõttu, et kehva tooraine maitset maskeerida.
Küll aga on minu soovitus eksperimenteerida erinevate valmistusviisidega. Ei ole espressomasin tingimata ülimuslik kohvi valmistamise aparaat. Hea ja värske (nii rösti poolest, kui jahvatuse poolest) kohv koos õigete töövõtete ja puhta kohviaparaadiga on aluseks heale kohvile, olgu ta presskann, filtrihoidja, mokakann, espressomasin, vaakumpott, perkolaator. Jaanus\nLTC |
|
Noor_Perenaine Abikokk 2010-04-28 17:01:01 |
Päris huvitavad näpunäited esimeses postis :) Mul meeslemmik-kaaselukas on tõeline kohvihoolik. Neil kontoris edevamat sorti espressomassin ka. Kuna kontor TÜ peahoonele väga lähedal, oli hea sealt läbi hüpata ja väike tass kohvi võtta pärast uimastavat loengut, selle asemel, et kohvikus 20.- välja käia (mul suht kõik loengud kesklinna ruumides). Nüüd endal kohvi-isu enam väga pole, vahel harva. Aga vanemad tõid mulle Viinist kodu hoidmise eest Sacher-i (presskannu) kohvi. Vot sellega maiustan küll vahel. Ja see on nii mõnusa-maheda, isegi võiks öelda, sametise, maitsega. Hakkab otsa saama varsti kahjuks, aga suvel ma tarbin üldse väga vähe kohvi. | |