Kasutaja SOTLANE kokaraamat

Sotlane
Postitusi: 6
Kokaõpilane
2009-01-09 19:58:13
Lambapraad Retsept selline lihtne ja ise välja mõeldud. Umbes 2 kilone lambasadul või kints, siiani sain seda Nõmme turult - Saaremaa toode. Pruunistada kergelt pannil, määrida sisse umbes poole paki SantaMaria saslõkimaitseainega ja asetada õlisele pannile lisades peotäis kadakamarju, 1 puhastatud suurem küüslauk ja näpuotsatäis rosmariini. Kasta liha maitsestamata jogurtiga. Juhul kui liha ei ole nii hea kvaliteediga kui meie saartel, võib liha panna enne küpsetamist jogurtisse marineeruma. Soovitavalt 1-2 tundi. Liha küpstades aeg ajalt kasta üle jogurtiga, piisab ühest 0,5 liitrisest pakist. Samuti kasta liha aegajalt üle pannil tekkiva kastmega, vajadusel lisada veidi kuuma vett. Ahjutemperatuur 150 kraadi, algul ja lõpus võib veidi enam. Soovitav aeg 3 tundi ja peale seda 15 min pärgamenti või fooliumisse järelküpsemisele. Kastet võib kasutada ka praekastme valmistamisel. Lisandiks piparmündimoos ja lihtsad kartulid. Head isu ja uskuge - ei mingit kasukamaitset! Eriti hea tulemus, kui saab maal puudega köetavas ahjus seda küpsetada.
Köögikiisuolen
Postitusi: 3
Kokaõpilane
2009-04-21 07:30:28
Mis asi on piparmündimoos ja kuidas seda tehakse?
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2009-04-21 08:24:51
Köögikiisuolen:
Mis asi on piparmündimoos ja kuidas seda tehakse?
On kaks võimalikku vastust. Ameerikas on populaarne "Mint Jelly", Suurbritannias "Mint Sauce". Mõlemaid kasutatakse lambaliha lisandina. USAs populaarne 'mint jelly' on õunte baasil tehtud roheline läbipaistev moos. . Poodides on müügil üsna mürkrohelist värvi želeed-moosid, millel on mündimaites. "Päris" piparmündiželee on pigem kollane, rohelise tooni annab poemoosidele enamasti toiduvärv. Mündiželee NB! Mida hapukamad ja värskemad (ehk isegi vähemküpsemad) õunad, seda rohkem looduslikku pektiini need sisaldavad. 2 kg hapusid õunu (nt Granny Smith) - ära koori, aga lõika suuremateks tükkideks (südamikud jäta alles, seal on palju pektiini!) 4 dl kergelt pakitud värskeid mündilehti - haki 5 dl vett 5 dl valget veiniäädikat 8 dl suhkrut Sega potis õunatükid ja hakitud münt ning vesi. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda õunu tasasel tulel 20 minutit, kuni need on pehmed. Lisa äädikas ning kuumuta uuesti keemiseni. Kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel veel 5 minutit. Võta pott tulelt ja tambi õunad pudrunuiaga ühtlaseks püreeks. Tõsta õunapüree marliga kaetud sõelale nõrguma, sõel pane suure kausi kohale. Lase mitu tundi nõrguda, ilma õunamassi pressimata. Antud kogusest peaks saama umbes 1-1.2 liitrit mahla. Pane mahl tagasi potti, lisa suhkur. Kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni suhkur on lahustunud. Siis kuumuta keemiseni ja keeda 10-15 minutit. Eemalda metallist lusikaga pinnale tekkiv vaht. Keeda, kuni želee on piisavalt paks. Seda saad kontrollida nii: kui paned pool teelusikatäit želeed sügavkülmast võetud taldrikule ja see paari sekundi pärast pealt hangunud on (nii, et seda saab "kortsu" lükata), on želee valmis. Pane mündiželee steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Sellest kogusest peaks saama neli veerandliitrist purki. Allikas: Simple Recipes blogi Ka Suurbritannias on mündiželee saadaval väikestes purkides, aga pigem armastavad nad seal mündikastet (mint sauce), mis on veiniäädika põhjal tehtud. Mündikaste, variant 1 suur kimp münti (NB! enamasti rohemünti (spearmint; ainult lehti) noaotsatäis soola 1 sl suhkrut 4 sl keeva vett 4 sl valget veiniäädikat soola, pipart Pane mündilehed lõikelauale, riputa peale sool ning haki lehed peeneks. Pane hakitud lehed väikesesse kannu. Lisa suhkur ja keev vesi. Sega ja lase jahtuda. Sega juurde veiniäädikas. Maitse - vajadusel lisa veel vett või äädikat. Maitsesta soola-pipraga. Allikas: James Martin @ BBC Mündikaste, variant 2 2 suurt peotäit värskeid mündilehti, peenelt hakitud 2 sl õunaäädikat 2 sl õunamahla 1 sl suhkrut Sega kõik ained omavahel ja lase enne serveerimist tund aega maitsestuda. Allikas: Jo' Pratt @ BBC Apelsini-mündikaste 4 sl punasesõstraželeed 1 apelsini riivitud kollane koor 1.5 sl hakitud värsket münti Sega kõik ained omavahel ja serveeri. Allikas: Delia Smith

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com