Nipitiri Abikokk 2008-09-22 14:37:45 |
Berta kirjutab: "Suurema püha puhul valmistati tunnustoidu ehk lambaliharoogade (kõikvõimalikud lambalihast ja -verest valmistatud toidud: lambapraad, -supp, käkid) kõrval värsket leiba-saia, kooke ja muud. Oli ju ka algamas hingedeaeg esivanemate koju ootamise ja kostitamisega. Küpsetati naereid ja kaalikaid. Joogiks oli õlu." Lisaks mainitakse, et "Ka on kana- ja kukeliha olnud hingedeajal hingedele viidavaks toiduks." | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-09-22 14:47:21 |
Aitäh, Nipitiri, teema tõstatamise eest! Ma vaatan õhtul Silvia Kalviku raamatust järgi, mis temal lisada on :) | |
Sussukas Abikokk 2008-09-22 15:03:16 |
Tänuks saagi eest ja tulevase saagi õnnestumiseks tähistati mihklipäeval sügiseste põllutööde lõppu. Päeva pühitsemise olulisemaid näitajaid on olnud rikkalik toidulaud sügise andidega.
Muistse lambaohvri igandina söödi sel päeval mihklioinast - valmistati lambavärskest road: sült, lihasupp, keedetud liha, verikäkid jms, ka linnuliha. Küpsetati karaskit, kusjuures üks kakuke kuulus kindlasti karjasele. Küpsetati veel riivikartulikaraskit, porgandipirukat ja teisi pirukaid ning pannkooke. Mihklipudruks oli kas kartulipuder, riisipuder või ükskõik missugune puder. Ranna- ja veekoguäärsetel aladel söödi rohkesti kala. Mihklitulelised küpsetasid värskeid haudekaalikaid ja - kartuleid maa sees aukudes, mis vooderdati tuliste paekividega.
Küpsetatud kaalikad või naerid
Keskmised ühtlase suurusega kaalikad või naerid pesta harjaga puhtaks, peened juured lõigata ära. Kaalikad või naerid panna tervelt kuuma tuha sisse või panniga hästi kuuma ahju küpsema (4 - 5 tundi). Küpsust proovida terava puutikuga.
Kapsaleib
Leivataignale panna kiht head hapukapsast, kuubistatud ja pannil läbikuumutatud seapekki või läbikasvanud sealiha, keerata rulli ja küpsetada ahjus.
TARGU TALITA nr. 37, 1998, 24. september
Meie ise oleme teinud "valesülti". Ehk siis liha tarrendis. Vanad inimesed on väikesed sellepärast, et neil on väikesed kepid |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-09-22 19:57:56 |
Sussukas:
Lisaks ülaltoodud jutule toob Silvia Kalvik ära järgmised retseptid:
Külasupp
Lambalihasupp odrajahuklimpidega
Ühepajatoit köögiviljadega
Lambaliha kadakamarjadega
Lambaliha köömnekastmega
Kiisasupp
Kartulitega keedetud kala
Hautatud tursk
Röstitud räimed
Silgukäärud
Sütel küpsetatud kala
Küpsetatud kaalikad või naerid
Ahjukaalikad
Soolaseened
Odrajahukört põldubadega
Riivikarask
Kartuli-tangupuder
Kartulivaht
Muna-seenesalat
Kapsaleib
Keedetud oakaunad
Odrajahukarask pärmiga
Õunasupp
Õunakook
Tänuks saagi eest ja tulevase saagi õnnestumiseks tähistati mihklipäeval sügiseste põllutööde lõppu. Päeva pühitsemise olulisemaid näitajaid on olnud rikkalik toidulaud sügise andidega. Muistse lambaohvri igandina söödi sel päeval mihklioinast - valmistati lambavärskest road: sült, lihasupp, keedetud liha, verikäkid jms, ka linnuliha. Küpsetati karaskit, kusjuures üks kakuke kuulus kindlasti karjasele. Küpsetati veel riivikartulikaraskit, porgandipirukat ja teisi pirukaid ning pannkooke. Mihklipudruks oli kas kartulipuder, riisipuder või ükskõik missugune puder. Ranna- ja veekoguäärsetel aladel söödi rohkesti kala. Mihklitulelised küpsetasid värskeid haudekaalikaid ja - kartuleid maa sees aukudes, mis vooderdati tuliste paekividega. |
|
Amööb Abikokk 2008-09-29 11:28:26 |
Tänase mihklipäeva puhul serveerin õhtusöögiks rosmariini-küüslauguga hautatud lammast ning sinna juurde küpsetatud kaalikaid ning kartulipurtu. Gurmaan, kes loeb kaloreid on nagu prostituut, kes vaatab kella. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-09-29 20:24:55 |
Tegin ka lammast mihklipäeva puhul :P Kasutasin ökomärgiga lambatalle abatükki. Hea pehme liha oli, roaks siis Lambalihahautis kaalikate ja kruupidega: | |