karamelli siirup

Kardemon
Postitusi: 493
Abikokk
2008-08-30 18:57:20
kuidas teete kramellisiirupit (ntks karamellijäätise jaoks)? suhkrusiirupi olen valmis saanud -ehk siis 2spl vett ja 2 spl suhkrut (või 2 dl vett ja 2 dl suhkrut)... aga pruunistuma see segu ikkagi ei hakanud... 15minuti möödudes ka mitte... sellise kuldsema tooni natuke omandas aga see oli kõik. mida ma valesti tegin/kuidas oleks õige tegemise viis? (segasin suhkru-vee, keerasin pliidile kuuma, keetsin) lõpuks tegin karamellisiirupit nii, et kuumutasin ainult suhkru kastrulis ja kui see oli pruun, siis lisasin keevat vett... no sahisemiseks (ja kuidagi ohtlikuks) läks ning osa karamelliseerus kohe ära... tundus aga efektiivsem viis... sain pruuni vedeliku...

http://kardemon.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-08-30 19:11:30
Mul parasjagu The Cook's Book siin kõrval ja seal sellised juhised (peatüki autor Pierre Hermé). Hoiatan kohe ette, et see on profiretsept ja sisaldab vedelat glükoosi. See on kattesiirup (coating caramel), mis sobib nt ekleeride katmiseks, karamellikaunistuste tegemiseks, vormide katmiseks (nt creme caramel tegemisel). Karamellisiirup (500 ml) 150 ml vett 330 g peeneteralist suhkrut 120 g vedelat glükoosi (liquid glycose) Kalla vesi, suhkur ja glükoos paksupõhjalisse potti ja sega puulusikaga ühtlaseks. Kuumuta segu keemiseni, nii et suhkur lahustuks. Pintselda niiske kondiitripintsliga poti servi, et sinna kogunenud suhkur ära ei suhkrustuks. Kui karamell on helekuldne ja lusikaselja katab, siis tõsta pott tulelt ja aseta madalasse külmaveekaussi jahtuma. Olulised nipid: ÄRA KEEDA siirupit enne, kui suhkur on täiesti lahustunud! ÄRA SEGA siirupit peale suhkru lahustumist! Võid potti õrnalt keerata/kalluta, et ühtlaselt kuumeneks. Lihtsamaks variandiks soovitan seda retsepti :D

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kardemon
Postitusi: 493
Abikokk
2008-08-30 22:22:10
selge! mitte segamise kohta retseptis kirjutatud polnud... ja ma veel usinalt segasin et põhja ei kõrbeks.... no selle võiks lausa "apsud ja fopaad" teema alla kirjutada :)

http://kardemon.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-08-31 09:43:59
Kardemon:
selge! mitte segamise kohta retseptis kirjutatud polnud... ja ma veel usinalt segasin et põhja ei kõrbeks.... no selle võiks lausa "apsud ja fopaad" teema alla kirjutada :)
Pole hullu :) Ma pole seda nippi üheski kohalikus kokaraamatus varem näinud, see mul "väljamaa" nipp :D Aga töötab!! (Mõned ei luba üldse segada pärast seda, kui potis asjad korraks kokku segatud. Olen ka nii proovinud ja tuli kenasti välja, aga see oli veidi suurem närvide mäng, et suhkur ühtlaselt pruunistuma saada... :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Ingrid
Postitusi: 34
Kokaõpilane
2008-12-01 13:35:58
Tegin piparkoogitaigna jaoks olude sunnil ise siirupit. Jälgisin Pille nõuandeid ja tulemus on super. Kuigi ma petsin ka natuke, mis jaoks seda valget pruuniks kõrvetada, kui poes müüakse ka pruuni suhkrut. Kauni tumeda tulemuse saavutamine võtab oluliselt vähem aega. Igatahes tulemuseks selline eriti tumeda pommu värv