Salmonella

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2008-02-01 08:50:55
Kasutaja REET 1.8.2005:
Otsisin jäätiseretsepte ja paljudes neist kasutatakse munakollast toorel kujul. Kuidagi ei tahaks salmonellahirmus neid niimoodi tarvitada, ehkki retseptid tunduvad isuäratavad. Või on selle salmonellaga lugu nii, et hävivad ka külmutamisel?
Salmonellabakterid külmutamisel ei hävi kahjuks, kuigi külmutamine võib neid natuke nõrgendada. Enamus jäätiseretseptid eeldavad, et kõigepealt keedetakse munakollastest ja piimast-koorest kaste, mis segatakse ülejäänud ainetega ja siis koheselt ja kiiresti sügavkülmutatakse. Sel juhul munakollaste kuumutamisel salmonellabakterid hävivad. Kõige kindlam on kasutada kindla turustaja mune. On ka mitmeid sügavkülmutatud magustoite, mis munakollaseid alati ei nõua - pane Nami-nami otsingusse nt semifreddo - osad neist on munavabad. Väikelastel, eakatel ja rasedatel tuleks kuumtöötlemata munade tarvitamisel eriti ettevaatlik olla.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-12-09 13:05:22
Tõstan piparkoogiteemast siia üle:
Silx:
h_s:
Ma olen võibolla selles asjas veidi paranoiline, aga kui te teete piparkoogitainast, milles on toored munad sees, siis kas lasete seda (väikestel) lastel ka paljalt süüa? Piparkookide tegemise juures on taina maitsmine ju nii oluline asi, et ei tahaks lastelt seda rõõmu ära võtta, aga muidu ma neile küll eriti toorest muna ei kipu andma... Olen siiani piparkoogitaina alati ostnud, sel korral aga tahaksin väga proovida seda kiidetud jõulupiparkookide retsepti.
Aga et uuesti.. salmonella ja muud pahad asjad tulevad munakoorelt, mitte munast seest.. Pese munad (ja käed) hoolikalt puhtaks ja kasuta värskeid mune.. siis on oht minimaalne.
Netcat:
Silja:
Liilia:
no parem karta kui kahetseda! aga jah, olen minagi lugenud et salmonella pesitseb koorel ja pealegi on tänapäeval kanafarmidel meeletud kontrollid peal. kui niiväga kardad, siis ära tee munaga taigent. on ju retsepte kus kasutatakse muna asemel hapukoort või rõõska koort. ja glasuuri saab edukalt teha ka ainult mahlast ja tuhksuhkust, kuigi see ei jää nii tugev ja püsiv kui munavalgest tehtud.
Või asenda vutimunadega. 1 muna = 4vutimuna :) Mina olen sedapsi olles nii teinud.
Kas vuttidel ei või siis olla salmonellat? Ise küsin, ise vastan: leidsin mingi EL direktiivi muutmise otsuse, kust selgub, et haiguseseireprogramm salmonella liikide osas peab hõlmama selliseid linde nagu: kanad, kalkunid, pärlkanad, vutid, faasanid, põldpüüd ja pardid. Järelikult neil kõigil võib olla. Ma pean küll ütlema, et ei ole kunagi kodusest toidust salmonellahaigeks jäänud, ei toorestest munadest ega toorevõitu linnulihast. Küll aga sain just selle aasta sees sümptomitelt täpselt klappiva tõve poest ostetud kartulisalatist, kus ei olnud ei toorest liha ega mune. Ja teist korda ühes pubis lõunat süües. Tundub, et kõik, kes ostavad toitu, ilma nägemata, kuidas seda tehtud on, panevad end suurema riski alla kui kodus toorest liha või mune süües.
Netcat, tänud hea vastuse eest. Mina olen miskipärast (kuskilt lugesin? mõtlesin ise välja? nägin unes?) seni veendunud olnud, et vutimunadest salmonellat ei saa ning samuti asendanud teatud eluperioodidel toored kanamunad vähekuumutatud roogades vutimunadega. Kui pühad läbi ja aega (loodetavasti!) rohkem, siis süvenen teemasse...

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Silja
Postitusi: 324
Abikokk
2011-12-09 14:01:21
Pille:
Tõstan piparkoogiteemast siia üle:
Silx:
h_s:
Ma olen võibolla selles asjas veidi paranoiline, aga kui te teete piparkoogitainast, milles on toored munad sees, siis kas lasete seda (väikestel) lastel ka paljalt süüa? Piparkookide tegemise juures on taina maitsmine ju nii oluline asi, et ei tahaks lastelt seda rõõmu ära võtta, aga muidu ma neile küll eriti toorest muna ei kipu andma... Olen siiani piparkoogitaina alati ostnud, sel korral aga tahaksin väga proovida seda kiidetud jõulupiparkookide retsepti.
Aga et uuesti.. salmonella ja muud pahad asjad tulevad munakoorelt, mitte munast seest.. Pese munad (ja käed) hoolikalt puhtaks ja kasuta värskeid mune.. siis on oht minimaalne.
Netcat:
Silja:
Või asenda vutimunadega. 1 muna = 4vutimuna :) Mina olen sedapsi olles nii teinud.
Kas vuttidel ei või siis olla salmonellat? Ise küsin, ise vastan: leidsin mingi EL direktiivi muutmise otsuse, kust selgub, et haiguseseireprogramm salmonella liikide osas peab hõlmama selliseid linde nagu: kanad, kalkunid, pärlkanad, vutid, faasanid, põldpüüd ja pardid. Järelikult neil kõigil võib olla. Ma pean küll ütlema, et ei ole kunagi kodusest toidust salmonellahaigeks jäänud, ei toorestest munadest ega toorevõitu linnulihast. Küll aga sain just selle aasta sees sümptomitelt täpselt klappiva tõve poest ostetud kartulisalatist, kus ei olnud ei toorest liha ega mune. Ja teist korda ühes pubis lõunat süües. Tundub, et kõik, kes ostavad toitu, ilma nägemata, kuidas seda tehtud on, panevad end suurema riski alla kui kodus toorest liha või mune süües.
Netcat, tänud hea vastuse eest. Mina olen miskipärast (kuskilt lugesin? mõtlesin ise välja? nägin unes?) seni veendunud olnud, et vutimunadest salmonellat ei saa ning samuti asendanud teatud eluperioodidel toored kanamunad vähekuumutatud roogades vutimunadega. Kui pühad läbi ja aega (loodetavasti!) rohkem, siis süvenen teemasse...
Mul oli sama teema selle infoga- ei tea kust ma selle tarkuse külge sain :P Aaga siiski ütleb see tark materjal, et vutid on väga resistentsed paljudele lindude nakkusahigustele ja ma eeldan, et see teeb neil ka salmonelloosi raskelt külgehakkavaks. A mine sa tea...

Lavendlimesi.blogspot.com

Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2011-12-09 15:16:35
Miski ei aja mind rohkem elevile kui poolik info :) Nüüd ma leidsin mingi türgi veterinaaride dokumendi, kus uuritud 123-st vutimunast oli salmonellanakkusega 7. See on siis et vedelas munasisus, mitte koore pealt. Ühelt poolt üsna masendav, teisalt, võibolla on türgi vutifarmides seda nakkust rohkem kui meil, kes teab. Samas, ega see mulje, et vutimunad on ohutumad, ka päris vale pole. Esiteks kui seal ongi neid baktereid, on nende kogus enamasti liiga väike haigusnähtude tekitamiseks, kui te just seda munasisu sobival temperatuuril kultiveerima ei hakka. Mida nentis ka seesama uuring. Ja vutid on tõesti resistentsemad nakkuse suhtes.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-12-09 16:14:12
Netcat:
Miski ei aja mind rohkem elevile kui poolik info :)
Sina ja Thredahlia olete Nami-Nami ratsionaalsuse valvekoerad :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com