Maisijahust küpsetised

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-02-01 00:05:57
Kasutaja TINZE 26.3.2004:
Mul on 10 kuune allergikust poeg..kuna ta ei tohi ei nisu ega kaera ning rukkitooteid tarbida olen omadega hädas..aidake mind palun kui oskate nii magusate kui soolaste küpsetistega mida võiks talle pakkuda..täitin siin küll seda otsingut kuid leidsun vaid ühe vastuse..äkki oskab keegi midagi paremat soovitada..koogid, saiad, küpsised, pirukad..
Tere Tinze, kuna mul on endal päris mitu gluteeniallergikust sõpra, siis olen aastate jooksul kogunud päris hulgaliselt jahuvabu koogi-, tordi- ja küpsiseretsepte ja neid jõudumööda ka retseptikogusse lisada. Nami-namis on isegi eraldi liik "Dieettoidud" - see ei tähenda sugugi mitte nn kaalujälgijatele mõeldud rooge, vaid just eridieedil olevatele inimestele sobivaid rooge. Seal on road (peamiselt küpsetised), mis ei sisalda nt muna, piima, (nisu)jahu jms. St sealt leiate näiteks munavaba vahvliretsepti, jahuvabad koogiretseptid, piimavabad jäätiseretseptid jms. Samuti võib lihtotsingusse kirjutada 'jahuvaba', ka see peaks mitmeid retsepte pakkuma (hetkel nt Carosama mandlikook, Jahuvaba šokolaadikook, Kartuliküpsised, Magus kartulikeeks, Pumplikook, Riisi-rabarbritort, Tatraküpsised, Zuleika-tort, Šokolaadirull, peatselt kindlalt rohkemgi). Edaspidi lisame ehk otsingul võimaluse, kus saab otsida retsepte, mis ei sisalda levinuimaid allergeene (muna, laktoos, gluteen jms). Samuti taluvad mõned nisuallergikud näiteks speltanisujahu, aga seda peaks enne arsti käest uurima. Ja Nami-namis on mitmeid retsepte tatrajahust ja -helvestest, riisijahust ja -helvestest, paisutatud riisist, hirsihelvestest jne - ehk sobivad need te pojale? Samuti võib retseptidest ettenähtud jahu alati asendada allergikule sobiva gluteenivaba jahuseguga. Head küpsetamist! Pille (Vastatud 27.3.2004)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Spidur
Abikokk
2008-04-08 08:59:37
Lisan koogi, mille retsept on Veski-Mati maisijahu paki peal. Mulle see täitsa meeldis. 150g võid 1dl suhkrut 1 muna 3dl maisijahu 1 tl küpsetuspulbrit soola kate: 400g kohupiima 3muna 1dl suhkrut 1t vaniljesuhkrut 3dl marju (mina kasutasin mustsõstraid, astelpajusid ja pohli) Või vahustada suhkruga, lisada toasoe muna, küsetuspulbri ja soolaga segatud jahu. taigen panna määritud, lahtikäivasse koogivormi. Katteained kõik omavahel segada ja valada põhjale. Küpseb 200kraadises ahjus 30-40 min.

Elina tegemised

Marianna
Kokaõpilane
2008-07-09 12:00:16
Tere! Minu väikevend ei tohi samuti süüa gluteenitooteid ja piimatooteid. Alguses tundus, et ta ei saa ju siis üldse midagi süüa, aga kukkus välja hoopis teisiti. Me proovisime tänu temale perega nii palju uut ja maitsvat! Avastasime emaga ka et kui mitte süüa gluteeni siis ei valuta pea, mis oli minu suureks probleemiks. Nt Prismas on päris korralik valik Tervisetooteid. Seal on ka peale kirjutatud gluteeni- või/ja laktoosivaba. Mulle isiklikult väga maitsevad riisikreekerid (DR NATURE) Nussaga(sokolaadikreem). (glüteenivaba) Poes müüdavad spets leivad saiad on väga kuivad. Mul on aga üks väga hea retsept. 300g Mix B jahu SCHÄR, 100 g tatrajahu 1 tl soola, 10g kuivpärmi 1 spl õli, 400ml leiget vett. Valmistamine: Sega Mix B pulber, tatrajahu, sool ja pärm ning seejärel lisa õli ning vesi. Siis sega segu ühtlaseks massiks. Aseta tainas vormi, mis on küpsetuspaberiga kaetud. Kata antud vorm niiske riidega ja aseta sooja kohta kerkima. Oota seni kuni tainas on kerkinud. Soojenda ahi 200 ni ja ASETA AHJUPÕHJA VEEGA TÄIDETUD NÕU. Minu kogemused on näidanud, et see tebb saia õhuliseks(mullikestega). Kui sa vett ei pane siis kerkib ainult koorik ja sisse jääb auk. Küpseta 50 minutit. KÜPSEMISE AJAL ÄRA AVA AHJUUST!!!. Valmis küpsetis võta vormist ja lase jahtuda enne lõikamist. Olen aasta aega juba ainult gluteeniavabu toite teinud. Nii et kui küsimusi tekib, siis küsige julgelt! Äkki oskan aidata.

Ei ole halvemaid, paremaid aegu, on ainult hetk, milles viibime praegu...

Pinnu
Abikokk
2010-05-06 15:48:56
Olen hetkel sarnase probleemi ees. inu 9 kuune poeg ei kannata munavalget ja nisu ja kuna ta on rinnapiima toidul, siis tuleb ka minul midagi muud küpsetamisel kasutusele võtta. Leidsin sellise retsepti (allergialaps.ee-st leiab igasuguseid retsepte eriti just gluteenitalumatusega inimestele). Purukook 125g võid 1 1/2 dl suhkrut 2 1/2 dl maisi või tatrajahu 2 dl kartulijahu 2 tl küpsetuspulbrit 2 õuna ja 2-3 sl suhkrut Vahusta või ja suhkur. Sega omavahel jahud ja küpsetuspulber. sega võivaht ja jahu kokku ja näpi puruks. Laota 2/3 purust määritud lahtikäivasse vormi. Pane peale kooritud, riivitud õunad, mis on suhkruga segatud ja siis 1/3 puru peale. Küpseta 200kraadises ahjus umbes 30 minutit. Mina tegin maisijahust. Täitsa maitsev!