Pomander ehk nelgiteradega pikitud apelsin on jõulukaunistus, mis lõhnab imeliselt ning aitab luua mõnusat pühademeeleolu.
Tee nii:
Vali pomanderi valmistamiseks välja väiksemad ja kõvemad apelsinid või muud tsitruselised.
Pese apelsin korralikult sooja veega puhtaks ja kuivata.
Kui soovid kasutada paela, seo kõigepealt pael ümber apelsini.
Torka hambatikuga koore sisse auk (sügavale pole vaja torgata!) ja lükka nelgitera ettevaatlikult auku. Võid auke teha ühekaupa või reakaupa, kuid arvesta sellega, et väikest auku ei ole koore pealt hästi näha. Seega on mõistlik ette teha pigem paar augukest kui terve muster korraga.
Hea teada!
Ühe väiksema apelsini katmiseks nelgiteradega nii, et apelsinikoort peaaegu näha ei jää, kulub umbes 40-50 g nelki.
Nelk hakkab apelsini kuivatama, nö konserveerima. Selle protsessi käigus apelsinikoor tumeneb ja vili kuivab väiksemaks. Kuivanud apelsin võib säilida aastaid, kaotamata oma imelist lõhna.
Kui muster on hõre, näiteks ainult üks triip nelgiterasid terve apelsini peal, hakkab kuivama ja tumenema vaid see osa koorest, mis jääb nelgiterade ümber. Pikaajaliseks säilitamiseks soovitatakse apelsin katta üleni nelgiteradega.