6. detsembril tähistavad põhjanaabrid Soome Vabariigi 107. aastapäeva. Vastuvõtule on kutsutud ligi 1700 külalist. Mida pakuvad president Alexander Stubb ja proua Suzanne Innes-Stubb külalistele?
Soome presidendi kodulehel mainitakse, et 2024. aasta presidendi iseseisvuspäeva vastuvõtu märksõnaks on Yhdessä ehk üheskoos. Tänavuse menüü keskmes on Lapi toidud. Tooraine on suuresti kodumaine, looduslähedane, pärit väiketootjate ja piirkondlike tootjate käest. Rõhk on marjadel, köögiviljadel ja Lapimaa toorainetel.
Ka tänavu aitavad kutsutuid teenindada kutseõpilased, täpsemalt 17 õpilast Hyria restorani- ja catering-kursustelt. Lisaks Soome tippkokad, kes valmistavad presidendilossi 3. korrusel väikeseid köögivilja-, kala- ja lihahõrgutisi.
Kaunistused ja lilleseaded on looduslähedased. Kasutatakse muuhulgas sammalt, mustikaoksi, männioksi, elulõnga, kukekannust jm. Värvigamma on sinine, valge ja roheline.
Soolased road
- Plangulõhepirukas (loimulohipiiras)
- Tuuletaskud kuumsuitsusiiatäidisega
- Vanttauskoski vikerforell fenkolileival
- Hariliku kikkaputkega pannkoogid ja rääbisemari
- Rabapüüpirukas (riekkopiiras)
- Külmsuitsutatud põdralihaga pirukas
- Salla külmsuitsutatud põdralihaga tartletid
- Karaskirull põhjapõdrasüdamega
- Naeri-kartulipirukas (Lapi kollane kaskinauris ja piklik puikulaperuna)
- Lehter-kukeseene-tartletid
- Tatikumuffinid
- Lapi leibjuust ja murakamoos
- Põhjamaine juustuvalik ja seemnenäkileib
Magusad road
- Muraka-vahukoorekook
- Pohla-toorjuustukook
- Tõrva-toorjuustukook
- Jõhvika-bebe-koogikesed
- Astelpaju-, muraka- ja pohlatartletid
- Väikesed kampanisu-saiakesed
- Rukkipiparkoogid
- Virmalise-marmelaadid ja šokolaadikommid
Joogid
- Süsinikuneutraalne ja Õiglase Kaubanduse mahekohv ja -tee
- Lossi mahebool
- Mahe punane ja valge vein
- Õlu
- Kukemarjamahl
- Vesi
Loe veel:
Foto: Presidentti.fi