Sool paneb rohkem sööma?

Nii lihtne see muidugi pole. Teame ammu, et inimese toitumine on palju keerulisem kui söödud toitainete summa ja toit mõjutab inimest rohkem kui pelgalt kõhutäide. Tuleb välja, et soola söömine võib omakorda suurendada energiarikka toidu, sh rasvase, söömist. Seni on soola tarbimist soovitatud piirata eelkõige südame- ja veresoonkonna probleemide ennetamiseks, aga see seos kipub aja jooksul ja tõendite kogunedes aina nõrgemaks jääma. Tuleb välja, et soola söömine võib kaudselt mõjutada ka kehakaalu. Olukorras, kus tänaseks on maailmas rasvunud inimesi rohkem kui alakaalulisi on kehakaalu mõjutavad tegurid ennetustöös tohutu väärtusega. Mõistlik on oma soolatarbimist jälgida ja vajadusel piirata.

Soolane ja rasvane on tavapäraselt isuäratav kombinatsioon. Kuidas emb-kumb aga söödava toidu kogusele mõjub, on seni jäänud selgusetuks. Praeguseks on teada, et rasva maitsele tundlikumad inimesed söövad rasva vähem. Austraalia teadlased uurisid soola ja rasva söömise mõju söödud toidu kogusele ja seda, kuidas sool mõjutab söödava rasva kogust erineva rasva maitse tundlikkusega inimestel. Esialgu on tegu küll pisikese katsega ja ilmselt vajaks teema põhjalikumat uurimist, aga tulemused on sellegipoolest huvitavad. Katseks värvati 48 tervet täiskasvanut ja hinnati oleiinhappega nende individuaalset tundlikkust rasva maitsele. Katsealused sõid kõik samasugust hommikusööki ja lõunaks pakuti neile makaronirooga, mille kaste oli kas väherasvane (0.02%) vähesoolane (0.06%), väherasvane soolane (0.5%), rasvane (34%) vähesoolane või  rasvane ja soolane. Hinnati söödud toidu kogust ja söömiskiirust, meeldivust, nälja- ja täiskõhutunnet. Selgus, et soolasemat toitu söödi koguseliselt keskmiselt 11% rohkem hoolimata rasvasisaldusest. Soolast toitu hindasid katsealused meeldivamaks kui vähesoolast. Rasvasisaldus hinnangut meeldivusele ei mõjutanud. Rasvasisaldus ei mõjutanud oluliselt ka söödud toidu kogust, aga et rasvasem toit on energiarikkam, siis said rasvast toitu söönud katsealused toidukorrast keskmiselt 60% rohkem energiat ehk kilokaloreid. Kõrge rasva maitse tundlikkusega inimesed sõid rasvast toitu vähem, aga ainult juhul, kui see oli vähesoolane.  

Kokkuvõtvalt järeldati, et sool stimuleerib ülesöömist hoolimata toidu rasvasisaldusest ja häirib rasvast tuleneva küllastustunde tekkimist inimestel, kes on rasva maitsele tundlikumad ja tarbiksid rasva muidu vähem.

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 12.04.2016 13:39 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid