Pildil vasakult: tamme-kivipuravik, sätendav tindik, hobuheinik
"Sada ja seened" on rahva hulgas levinud fraas, aga vähem teatakse seda, et osade seente ja alkoholi koos tarbimisel võib saada korraliku kopriini-alkoholimürgistuse isegi juhul kui alkoholi tarbitakse päev enne või kuni 5 päeva jooksul peale seente söömist. Teadjamad hoiatavad heal juhul nina ja/või kõrvade siniseks minemise eest seente ja alkoholi koostarbimisel.
Mürgistust põhjustab osades seeneliikides leiduv kopriin, mis takistab alkoholi lagundamist maksas ja põhjustab mürgiste vaheühendite (atseetaldehüüdi) kuhjumist. Sellega võib kaasneda näiteks higistamine ja kuumamine, südamepekslemine, peavalu, oksendamine, kõhuvalu ja-lahtisus, nõrkus, näo ja ülakeha tugev punetus, sügelemine – ilmselt üsna ootamatult ebameediv pohmell. Kopriini mõju sarnaneb toimelt alkoholismi ravis kasutatavale disulfiraamile ehk rahvakeeli "ampullile".
Neid, mis sisaldavad sümptomite esile kutsumiseks piisavalt kopriini. Kõiki allpool nimetatuid ei peeta üldtunnustatult üldse söögiseentekski, aga ometi on neid söödud ja mürgistus saadud. Kuigi kopriinimürgistusega seoses kõige tihemini mainitav voldiline tindik ei ole kuigi isäratav söögiseen, siis on selles nimekirjas siiski ka kõrgelt hinnatud söögiseeni, mida võiks paraku küll tarbida alkoholita.
Mürgistusteabekeskus soovitab muuhulgas ka mürklite ja kurrelite puhul alkoholiga koos tarbimist vältida, sest seda on väga üksikutel juhtudel seostatud antabusreaktsioonile sarnanevate sümptomitega.
Vaidlen vastu, nii kogritsaid kui mürkleid söönud õlle kõrvale, mingeid kõrvalnähte pole tekkinud. Viina kõrvale pole proovinud sel lihtsal põhjusel, et viina lihtsalt ei joo :)</br> Aga ehk olen nimest tulenevalt immuunne :p