Reisiampsud #5: Kärt Kase & Horvaatia

"Reisiampsud" on Nami-Nami uus lugudesari, kus uurime armastatud eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, mille abil reisimälestusi oma koduköögis taaselustada.

Nüüd uurime Suhteabi pereterapeudi ning raamatute “Kuidas hoida armastust?” ja “Suhteaudit: käsiraamat paaridele” autori Kärt Kase käest, kuidas ta Horvaatia-reis maitses. 

Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Olime perega nädal aega Horvaatias Istria poolsaarel.

Milline oli reisil Sinu tüüpiline hommikusöök?

Turult ostsime mureleid, aprikoose ja nektariine. Segasime müsli ja naturaalse jogurtiga puuviljatükid läbi ning lapse arvates oli see kvintiljon korda parem hommikusöök kui kodus. Paaril korral tegime võileibu ka.

Millised olid kolm kõige eredamat toidumälestust?

Nii kui jaanilaupäeval lennukirattad Krki saarel seisma jäid, põrutasime oma rendiautoga Opatija-sse, kus peale kauni linna ja ilusa ilma kogesime tõelist naudingut Milenij Choco World-is. Seal on alumisel korrusel šokolaadiköök, kus igaüks saab võtta küpsise ja kasta tilkuva kas valge või pruuni šokolaadi sisse. Kohvikus on koogid lisaks odavale hinnale (2.60 eur) lihtsalt imelise maitsega! Sõitsime sinna spetsiaalselt veelkord ja mujal nii häid kooke ei leidnud.

Teine elamus ootas meid Icicis pealtnäha tavalises ja ehk mõne jaoks ka hirmutavalt tagasihoidliku välimusega restoranis Galeb. Grillitud kalmaarid, eriti beebikalmaarid olid väga hästi maitsestatud, ka laps sõi seda kui kana. Kalasupp oli lihtne kuid maitsev ning eriti meeldis mereannirisoto. Üldiselt oskavad horvaadid mereandidest lihtsaid ja maitsvaid roogi teha.

Motovunis ehk linnas mäe otsas on restoranides kõikjal nii kohalik oliiviõli (maslinovo ulje), vein kui ka trühvlid. Viimaseid soovisime süüa just sooja roana ehk kohapeal valmistatud pastaga, sest siis tuleb maitse paremini esile. Pähkli ja seene vahepealne suutäis oli väga hõrk ning tekitas kiirelt sõltuvust. (vt pilt)

Nami-Nami soovitab:

Horvaatia asub Balkani poolsaare loodeosas ning toidukultuuril on palju sarnasusi teiste Balkani poolsaare riikidega (valiku Balkani retseptidest leiad siit). Horvaatia eri piirkondade toitu on mõjutanud slaavlased, türklased, ungarlased, kreeklased ja Vahemeremaad (eriti Itaalia). Horvaatia retseptidest soovitame proovida näiteks banitsa pirukat, kartuleid lehtpeediga ning väikeseid ćevapčići hakkvorstikesi.

Väga toreda ülevaate Horvaatia toitudest leiad ka Umami.ee veebipoe blogist.

Loe Kärt Kase tegevuse ja raamatute kohta lähemalt siit:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 03.07.2018 16:40 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid