Integratsiooni Sihtasutuse juhataja Irene Käosaar käis septembri alguses Kanada suurimas linnas Torontos (u 2,7 miljonit elanikku) ning jagab toidumuljeid Nami-Nami lugejatega.
Seekordne tee viis 10-päevasele tööreisile Torontosse. Torontos olen varem korduvalt käinud sealse keelekümblusprogrammi (French Immersion) põhimõtetega tutvumas, nii et sihtkoht oli tuttav.
Kuna majutusime kodumajutuses, siis tegime endale ise süüa. Läksime lihtsama vastupanu teed ning seega oli hommikusöök üsna igav – võileivad.
Kõige eredam toidumälestus oli etioopia restoranist. Suurel õhukesel leival (injera) oli valik midaiganes – erinevaid lihasid, rohelist salatit, juurviljasegusid jms. Igaüks sai siis servakesest käega leiba rebida ja endale sobiva täidise sellega võtta. Hea oli nii leib ise, mis oli üsna tugeva maitsega kui täidis, aga meeleolu lõi sinna juurde ka söömise rituaal – kätega toidu võtmine ei ole meil ju tavapärane.
Teine elamus oli sealtsamast etioopia restoranist, aga seekord oli peaesinejaks kohv. Kohvioad röstiti ja toodi lauale suure panniga ja mõnusa suitsuse kohvioa lõhna sees. Seejärel purustati need ja taaskord toimus kohvisegamise rituaal – maitselt oli see kange ja kuna suhkur segati kohe sisse, siis minu maitsele ja liiga magus, aga kogu rituaal kokku oli nii võimas, et tavapärase maitse otsimine jäi tahaplaanile.
Kolmas elamus oli mehhiko restoranist – meie jaoks veidi tavapärasem, aga tacod avokaado, sibula, tomati ja erinevate maitseainete seguga ning laimimahlaga mõjus mõnusalt värske ja vaimu ergutavana. Ei ole ise siiani suur avokaado sõber olnud, aga sellisel moel seguna oli väga hea. Kui koju lähen, proovin järele teha.
Muidugi tahtsime me soovitada Nami-Namis olevaid erinevaid Kanada retsepte, näiteks meie kuulsat Kanada õunakooki. Samas meenutas Irene hoopis põnevaid maitseelamusi Etioopia restoranis - soovitame seega proovida seda Etioopia kapsahautist või doro wat-nimelist kanarooga. Tex-Mex retseptide valik on meil samuti rikkalik, sealjuures ei jää nälga ka taco-sõbrad.
Tore! Mind huvitaks veel, millises mehhiko restoranis Irene Käosaar Torontos käis?