Tšillidest, kapsaitsiinist ja võimalikest leevendusviisidest tulise viljaga üle pingutamise korral oleme varemgi kirjutanud. Meilgi siin hakkavad värsked kaunad vaikselt valmima.
Värske uudis tuleb aga New Mexico riigiülikoolist, kus on leitud, et parim abimees liiga suure tšilliampsu korral on piim. Tuleb välja, et piimas leidub valk, mis suu limaskestal retseptoritele kinnitunud ja põletusetunnet põhjustava kapsaitsiini välja vahetab ning seeläbi põletustunnet vähendab. Samal põhjusel aitavad ilmselt ka jäätis ja hapukoor, aga piima joomisest peaks kõige kiiremini abi saama.
Vähemal määral asendavad retseptoriga seotud kapsaitsiini suhkru ja saia süsivesikud. Need küll toimivad, aga mitte nii kiiresti või efektiivselt kui piim.
Vesi ja alkohol teadlaste sõnul ei toimi ja vaid levitavad kapsaitsiini suus.
Minu Filipiinidelt pärit tuttava (sealsed toidud on teravad) andmetel töötab väga hästi ka coca-cola (suhkur).