Kodu- ja välismaisel meedial on Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja selle juurde kuuluva Rahvusvahelise Vähiuurimiskeskuse (IARC) pressiteadetega järjekordne kana kitkuda. Või õigemini on kohati hoopis segane, keda kitkutakse, vähemalt pealkirjade tasemel. Meditsiiniuudised kirjutavad, et WHO tõmbas kohvi vähki tekitavate ainete nimekirjast maha ja Postimees on samal teemal kirjutanud pealkirja all "WHO hoiatab: kuumad joogid võivad vähki tekitada".
Nami-Nami soovitab kohvi rahus edasi juua ja nautida seda endale sobival temperatuuril, vältides ekstreemsusi. Pealegi on tegu igati tervisliku joogiga.
Eilset pressiteadet võib igaüks lugeda siit ja täpsemalt siit. Nimelt on IARCi uurimisrühm üle vaadanud kohvi, mate tee ja väga kuumade jookide tarbimise võimaliku kantserogeensuse. Teadlased tegid järelduse, et puuduvad tõendid kohvi või mate tee kantserogeensuse kohta, aga on tõenäoline, et väga kuumad joogid võivad põhjustada söögitoruvähki. Kohv oli varem seoses põievähi ohuga klassifitseeritud alates 1991. aastast ohuklassi 2B kui võimalik kantserogeen, aga see seos ei ole leidnud piisavalt kinnitust. Veelgi enam – mitte ainult ei leitud seost kohvi ja suurenenud vähiriski vahel, vaid üle 1000 uuringu kokkuvõttena tuli välja, et kohv oli seotud hoopis osade vähiliikide riski vähenemisega. Nii kohv kui mate tee liigitati 4-klassilises süsteemis 3. ohuklassi, kuhu kuuluvad kõik need uuritud ained ja keskkonnategurid, mis ei ole klassifitseeritavad inimese kantserogeenina. Kantserogeensusega seostatakse hoopis jookide kõrget temperatuuri, mitte konkreetset jooki. Et aga tõendid kuumade jookide kantserogeensuse kohta on piiratud ja seos pole kindlalt tõestatud, siis on kuumad joogid asetatud mitte kõrgeimasse ohuklassi, vaid klassi 2A ehk tõenäoliselt kantserogeensed. IARC ohuklasse oleme varem kirjeldanud seoses segadusega liha kantserogeensuse osas.
IARC uuenenud info räägib üle 65-kraadistest jookidest, sh kuumast veest, kohvist, teest. Inglased soovitavad teed serveerida 60-65-kraadisena ja kohvi soovitatakse juua 40-60-kraadisena. Need on traditsioonilised soovitused. Seega üle 65-kraadine jook on päris ekstreemne joomiskogemus. Mõõtke oma hommikukohvi või õhtutee temperatuur ära – kas ikka on mõtet muretseda? Ja kui mure on suur, laske joogil jahtuda või kallake kuumale kohvile külma koort või piima, et kiiremini joomistemperatuur saavutada. Kõrvetatud suuga on kuuma jooki ka vähiriskita keeruline nautida.
Söögitoruvähk on maailmas levikult kaheksas vähiliik ja põhjustab umbes 5% kõigist vähisurmadest. Kuumad joogid pole selle riskitegurite seas ilmselt esireas, kus troonivad suitsetamine ja alkoholiga liialdamine. Lisaks ei ütle IARC klassifikatsioon midagi konkreetse kantserogeeni või tõenäolise kantserogeeni riski suuruse kohta vaid hindab ainult seose tõestatust – kas põhjustab vähki, mitte seda, kui suure riskiteguriga on tegu.