Jagame nimekirja ka Nami-Nami lugejatega.
Yorkshire pudding on brittide armastatud praelisand. Nami-Nami retsepti leiate siit. Muide - see retsept on kolmandat aastat järjest kõige otsitum retsept BBC lehel!
Kalkun on tänu Charles Dickensile populaarne liharoog brittide jõululaual. Armastatud koka Mary Berry retseptis on vaja vaid kalkuni rinnakut ja sellest jagub kümnele.
Nami-Namist leiate kümmekond sobivat jõulukalkuni retsepti.
Punane kapsas on hea valik jõululauale, kui põhiroaks on kalkuni- või hanepraad. Viidatud BBC retseptis on punasele kapsale maitset andmas kaneel, muskaatpähkel, õunad ja sõstraželee või jõhvikad. Nami-Namis on mõnus versioon mustade ploomide ja apelsinimahlaga.
Gammon on briti köögis kergelt soolatud tagatükk, mis võib olla nii kuiv- kui ka märgsoolatud ja võib olla kergelt suitsutatud. Populaarne sealihatükk jõululaual, kuigi on saadaval aastaringselt. Sõna on väga vana, tulnud inglise keelde prantsuse keelest (jambon-gambon-gammon). BBC populaarse retsepti autorid on Hairy Bikers ehk nn karvased ratturid :)
Keedetud ja küpsetatud sea kintsutükk on populaarne valik brittide jõululaual.
"Yule log" ehk bûche de Noël, maakeeli jõuluhalg, on Prantsusmaalt pärit pühadeküpsetis. Nüüdseks on see magus tort populaarne lisaks Prantsusmaale ka mujal maailmas. Mary Berry versioon on väga šokolaadine ja kindlasti väga maitsev.
Nami-Namil on pakkuda jõuluhalu samm-sammult juhised aastast 2015:
Marie Rose kaste on klassikaline külm kaste, mida pakutakse eelkõige keedetud krevettidega. Samas maitseb see kaste hästi ka burgeris, lõhe kõrvale või krõbedate friikartulite dippimiseks.
Eestikeelse retsepti leiad siit.
Pannkoogid on populaarne hommikusöök 1. jõulupüha hommikul. Nami-Namis on üks mustikatega retsept.
Eggnog on armastatud pühadejook USAs, Kanadas ja mitmetes Euroopa riikides. Tegemist on meie koogelmoogeli peenema ja alkoholiga timmitud versiooniga, mis sisaldab piima, koort, vahustatud tooreid mune ja alkoholi (brändi, rumm, viski, burboon - kõik sobivad). BBC retseptis on soovitatud rummi ja/või burbooni.
Nami-Nami versiooni leiad siit:
Pavlovat armastavad ka eestlased ja tundub, et ka britid. Seda lõunapoolkeralt pärit õhulist beseetorti soovitab Mary Berry kaunistada vaarikate, maasikate, mustikate ja granaatõunaseemnetega.
Nami-Namis on Pavlova retsepte mitmeid, aga jõuluperioodiks soovitame seda mustasõstra-pavlovat meie 2018. aasta jõulukalendrist:
Meil on 25.detsembril Briti toidud menüüs juba mitu aastat ja täitsa tore oli Nami-Namist kõik Briti saarte jõulutoidud korra üle vaadata.