Ilmus uus kokaraamat "Nostalgilised tordid ja koogid. Osa 2"

Ilmunud on Eva Pärteli uus kokaraamat "Nostalgilised tordid ja koogid. Osa 2", mis on järg kahe aasta tagusele menukale ja aasta kokaraamatu tiitliga pärjatud raamatule "Nostalgilised tordid ja koogid".

Raamatus on 50 retsepti vanast ajast tuttavate kookide-tortide-küpsetiste valmistamiseks, näiteks "Virmalise“ tort", "Sõpruse" kook, Tuula präänikud, Olümpia kohupiimatort, konjakitorud, koogike "Kastan", sefiiritäidisega vahvlid jpt. Mitmeid retsepte aitasid Eval koostada kogemustega kondiitrid. "Näiteks Olümpia kohupiimatordi juures tulid appi Olümpias kondiitrikarjääri alustanud Allan Kuning ja tema kunagised kolleegid," räägib Eva. "Virmalise" tordi retsept sündis aga koostöös kodukondiiter Merle Mutliga, kel aastakümnetetagune maitse veel praegugi nii ehedalt meeles. ""Virmalise" tordi puhul on oluline nullist valmiv pähklikreem, mille asemel kasutatakse tänapäeval pähklipastat. Tänu Merlele on raamatus just see õige pähklikreemikiht, mis teebki selle koogi eriliseks," lisab Eva.

Raamatus on ka mitmeid küpsetisi, mis olid aastakümneid tagasi ja on praegugi populaarsed, kuid mille valmistamisviis on aja jooksul muutunud. "Tahtsin need küpsetised nn originaalvariandis välja tuua, näiteks küpsisetort, mille kihtide vahele pandi minu lapsepõlves hapukoort ja peale riiviti šokolaadi," räägib Eva. "Ämma vanadest retseptivihikutest leidsin saates "Vaata kööki" antud klassikalise rosinakringli ja piparkoogitaina retseptid; needki said ära proovitud ja raamatusse pandud."

Eva meelest on üks eriline retsept ka tema enda lapsepõlvest tuttavad kõrneküpsised – tänapäeval ehk ebaharilik kooslus: magus ja sealiha koos. "Nende küpsiste tegemiseks on vajalikud spetsiaalseid hakklihamasina küpsiseplaate, õnneks olid minu emal need alles. Seakõrneid võiks tänapäeval küll pigem ise valmistada, juhul kui rasvast seapekki on võtta. Praegu kauplustes müüdavad kõrned on liiga taised," selgitab Eva.

Raamatu lõpus on kolm boonusretsepti, mis on kunagised nostalgilised lemmikud uuel moel: püstine meekook, kohupiima Napoleon ja mustikane linnupiimakook.

Raamatu andis välja Eva ettevõte Perenaise Ärid OÜ, toimetas Karin Kastehein ja küljendas Taivo Org. Raamat on müügil pood.perenaine.ee e-poes (võimalik saada ka autogrammi ja/või pühendusega raamat) ning Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes.

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 15.10.2019 09:47 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid