Reisiampsud #41: Pille Petersoo & Malta

"Reisiampsud" on Nami-Nami lugudesari, kus uurime tegusate eestimaalaste käest, mida maitsvat nad oma viimasel reisil sõid ja soovitame retsepte, mille abil reisimälestusi oma koduköögis taaselustada. Sel korral kirjutab Nami-Nami perenaine Pille Petersoo oma juunikuisest Malta-reisist. 

Maltast on Reisiampsude sarjas kirjutanud ka Johannes Vergi /2021). Nami-Nami perenaine Pille on varem siin sarjas kirjutanud Ruka-matkast (2019) ja perereisist Firenzesse (2013).

Kus käisid ja kui kaua reis kestis?

Tegemist oli tõelise kiirreisiga - reede varahommikul startisin Tallinnast ja naasesin juba pühapäeva hilisöösel. Olen Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajana valitud PES Women juhatusse ja osalesin juhtkomitee koosolekul. Varem olen käinud juhtkomitee koosolekutel Berliinis ja Lissabonis, aga üldiselt olen osalenud kohtumistel üle veebi. Sel korral veebivõimalust polnud, nii et pidin kohale sõitma. 

Milline oli reisil Sinu tüüpiline hommikusöök?

Kaootiline! Reede hommikul sõin Frankfurdi lennujaamas, laupäeval jäi hommikusöök põhimõtteliselt vahele ja pühapäeval nautisin hommikusööki oma ammuse sõbranna, Maltal elava giiditööd tegeva Ingrid Eomoisi seltskonnas. Ingrid Eomois on elanud saareriigis veerandsada aastat ja alles hiljuti ilmus tema sulest raamat "Minu Malta: väike ja vägev. Uus peatükk 2024" (Petrone Print). Ingrid jagab kõike Maltaga seotud ka Facebooki-rühmas Alati Malta.

Millised olid kolm kõige eredamat toidumälestust?

Ma ereduse osa sel korral ei kommenteeri, aga ütlen nii, et toit ei olnud sellel reisil fookuses - isegi pastizzi pirukaid ei õnnestunud proovida! Värvika ajalooga Malta köögis on esindatud ja kokku sulandunud mitmed maitsed - nt siin blogipostituses mainitakse Itaalia (eriti Sitsiilia), anglosaksi ja Põhja-Aafrika (eriti Tuneesia) mõjutusi. Saareriigi köögis on suur roll köögiviljadel, kalal ja erinevatel meriandidel. Maltal hinnatakse küülikuliha ja vürtsidega maitsestatud küülikuraguud õnnestus proovida küll. Avapildil naudin linnatänaval Malta apelsini ja arbuusi kokteili ning teisel pildil on tüüpilised küpsised. 

Lisaks õnnestus proovida kohalikku õlle alkoholivaba versiooni (vasakul) ning maltalaste Kinnie limpsi (paremal). Õlletootja Simonds Farsons Cisk plc ajalugu ulatub aastasse 1928, kui Valletta lähistel Ħamruni linnas saare esimene pruulikoda avati. Sama tootja tootab ka Malta kuulsat magusmõrkjal Kinnie limonaadi. 1952. aastal kokakoola alternatiivina turule toodud Kinnie retsept on küll salajane, aga on teada, et koostises on mõruapelsinid, ussipuju (Artemisia cina), ženšenn ja rabarber. 

Lennujaamast saab kaasa osta põnevaid kompvekke, mida Eestis ei liigu. Mina ostsin küll Itaalia komme - Bonelle kaubamärgi väga mõnusaid Sitsiilia pistaatsiaiiriseid (Toffee Pistacchio di Sicilia) ja Rossana kaubamärgi pehmeid Sitsiilia sidrunitäidisega karamelle (Cocce limoni di Sicilia) ja krõmpsu täidisega piimakaramelle (Rossana l'originale). Samuti ostsin kaasa Malta karoobisiirupit, mis sai otsa liiga kiiresti (siirupit ostes tasub vaadata, et tegemist on võimalikult puhta ja naturaalse siirupiga). 

Loe veel:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 23.06.2025 07:46 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


kiile
postitatud 07.08.2025 08:43

lahe