"Latvijas lielie pelēkie zirņi" ehk nn hallid herned ei näe serveerimisel kuigivõrd hallid välja, kuid hallika värvuse annab herneste marmorjas muster. Koorimata keedetud hernestel on pehme jahune konsistents ning mahe, pisut spetsiifiline maitse.
Seda hernesorti kasvatatakse pea kõikjal Lätis juba 18. sajandist, sordiaretusega tegeletakse 1925. aastat. Läti hall hernes erineb teistest sortidest suurte jämedate herneste ning heade kulinaarsete omaduste, näiteks suhteliselt lühikese keeduaja poolest.
Hallid herned peekoniga - pelēkie zirņi ar speķi - on klassikaline Läti külma aja roog ning kohustuslik toit jõululaual.
"Hallid herned" on neljas EL kaitstud päritolunimetust kandev toode Lätis, mis kuulub nüüd üle 1300 nimetust sisaldavasse päritolumärgiste nimekirja.
Varem on märgistuse saanud Sklandrausis (köögiviljapirukas), Läti rukkileib ja Carnikava silmud.