Aedportulak - põnev salatitaim

Aedportulak

Inglise k: common purslane, ka little hogweed, fatweed, pursley
Ladina k: Portulaca oleracea

Toidutaimena kasutatav aedportulak kuulub portulakiliste sugukonda. Toiduks nopitakse mahlakaid väikeseid lehti, mis on mahlakad ja sukulentsed, meeldivalt hapuka maitsega.

Toidutaimena on aedportulakki tarvitatud pea 4000 aastat. Euroopas. Ka on portulakki mainitud juba 1390. aastal, mil Inglise kuninga Richard II peakokk andis välja raamatu "The Forme of Cury By the Chief Master-Cook of King Richard II". 1699. aastal andis John Evelyn välja tervislike retseptide raamatu "Discourse Of Sallets", kus ta soovitas portulakki kui head salatikomponenti. Väidetavalt omandas aedportulak eriti suure populaarsuse 17. sajandil Inglismaal kuningas Charles II lossiköögis.

Aedportulaki noored lehed on C-vitamiinirikkad, sisaldavad karotenoide, E-vitamiini ja niatsiini, samuti valkaineid ja süsivesikuid. Üks parimaid taimseid Omega-3 rasvhapete allikas. Mõjub hästi seedimisele, aga sisaldab oblik- ja õunhapet, nii et nt neerukivide korral tuleks vältida.

Kasvukohana eelistab päikeselist paika, mulla osas leplik - sobib nii korralik kompostmuld kui ka savipinnas. Kuigi eelistab regulaarset kastmist, siis elab üle ka põua, tahab saada sooja, sest jahedates oludes jääb kasv seisma. Taim külma ei kannata, öökülmad mõjuvad hukutavalt, aga valminud seemned püsivad aastakümneid idanemisvõimelistena.

Seemnest taldrikuni kulub vaid 6-8 nädalat, suve jooksul võib saada mitu saaki.

Aedportulak toidutaimena:

Aedportulaki saab kasutada värskelt salatites, vokkida, keeta (nagu spinatit), aga see sobib ka suppidesse ja hautistesse.

Ideid laiast maailmast:

  • Austraalia aborigeenid kasutavad portulaki seemneid seemnekookide tegemiseks.
  • Kreeklased (andrákla/αντράκλα või glistrída /γλιστρίδα) serveerivad portulaki lehti ja varsi fetajuustu, tomati, sibula, küüslaugu, pune ja oliiviõliga; hautavad koos kanaga.
  • Türgis kasutatakse portulakki salatites ja küpsetistest, keedetakse köögiviljana või segatakse jogurtiga tzatziki-laadse salati jaoks (vt Yoğurtlu Semizotu retsepti).
  • Egiptuses keedetakse sarnaselt spinatiga, aga toorelt salatitesse ei lisata.
  • Kurdistanis tehakse palpina suppi (شۆربای پەڵپینە; vt retsepti).
  • Alentejo piirkonnas Portugalis tehakse suppi (sopa de beldroegas), mida serveeritakse saia, pošeeritud muna ja/või kitsejuustuga.
  • Mehhikos ja USA edelaosas tuntakse seda kui verdolagas.

Loe veel:

Kasutatud kirjandus:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 25.06.2023 10:43 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid